StoryEditorOCM
DubrovnikNEVJEROJATNA NEPAŽNJA

Vatrogasci svjedočili bizarnoj sceni tijekom gašenja požara u Kominu, Simović: ‘Zbog jednog drona smo izgubili dva sata, a nije ovo prvi put da se dogodilo ometanje kanadera...‘

Piše Bruno Lucić
2. listopada 2023. - 18:54

Tijekom gašenja požara kod Komina za vikend vatrogasci su doživjeli neviđenu scenu. Naime, zbog toga što je nepoznati, a očito i neodgovorni, netko podigao dron, došlo je do ometanja gašenja - kanader je bio primoran napustiti požarište. Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović naveo je što se točno dogodilo.

image

Ilustracija

Jure Mišković/Cropix

- Nismo isprva bili upoznati s tim, ali je dron primijetio kanader pa je odmah napustio požarište. Dron ometa prostor operativnog rada, a može se dogoditi da se kanader, ne daj Bože, sruši! Iz kanadera su odmah javili da je dron podignut, nemamo saznanja o tome tko stoji iza toga, ali smo odmah reagirali. Policija je došla u Komin i bila tu s nama. No, kanader je sletio u Zračnu luku Dubrovnik, izgubili smo sigurno dva sata, možda i više, djelovanja zračnih snaga, a da ne govorim što se moglo dogoditi da se kanader sudario s dronom... Jer, svjedoci smo da danas svatko može doći do drona vrlo jednostavno: kupi ga i podigne te stvori problem. Ne znamo tko je podigao dron, ali se više nije podigao. Dok nismo dobili potvrdu da drona više nema, kanader se nije vraćao. Policija je bila s nama u subotu i u nedjelju, a kanader je dalje radio nesmetano, vjerojatno je taj netko kad je vidio policiju, odustao, ističe Simović koji dodaje:

- Mi vatrogasci imamo naše dronove pa su me zvali i pitali je li to naš, vatrogasni dron. Naravno da nije, naš dron je bio u postrojbi u Pločama, ovo je bio privatni dron. Upotreba našeg drona je registrirana i zna se gdje i za što se koristi, pojašnjava županijski vatrogasni zapovjednik.

image

Gašenje požara na Pelješcu kod Orebića, rujan 2018.

Božo Radić/Cropix

Nije mu poznato je li u međuvremenu otkriveno tko je vatrogasce ometao u gašenju požara. Međutim, nije mu ovo prvi put da se susreće s ovako opasnom situacijom.

- Previše je i jedanput kad se to dogodi! Oba puta se ništa ozbiljno nije dogodilo jer je uočeno navrijeme. To je neozbiljnost koja se ponovila drugi put u našoj Županiji. Prvi put se dogodila u Orebiću tijekom onog katastrofalnog požara. Tad je netko digao dron i nastali su problemi. Bio je baš teški požar, a iz kanadera su javili da se povlače i uputili su se prema Zračnoj luci. Stvarno se brzo reagiralo i brzo se pronašla odgovorna osoba, dron je spušten i srećom kanader nije došao do aerodroma, nego se brzo vratio tako nismo izgubili puno vremena. Naravno, ljudi su kasnije bili bijesni, kaže Simović koji ističe kako neprestano apeliraju i upozoravaju na taj problem.

Iz PU dubrovačko-neretvanske istaknuli su kako su 30. rujna zaprimili dojavu te izašli na teren, ali osobu koja je podigla dron nisu zatekli. Napominju kako se sankcioniranjem neodgovornih pojedinaca koji podizanjem dronova ugrožavaju druge bavi Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo.  

25. travanj 2024 10:23