StoryEditorOCM
DubrovnikVIJEĆNIČKA PITANJA

Uskoro lijevi skretač za Bosanku, u pripremi i obnova ceste do Imperijala. Nazire li se rješenje za parking stanara Karingtonke?

Piše dv
25. listopada 2022. - 14:16

Gradske vijećnike je zanimalo zašto je s dnevnog reda povučena točka Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za zasnivanje založnog prava na nekretninama u vlasništvu trgovačkog društva TUP d.d. u korist založnog vjerovnika Erste&Steiermärkische Bank d.d..

- Oko TUP-a nema nikakve magle. Procjena Erste banke nije nam bila prihvatljiva, oni nisu radili procjenu vrijednosti nekretnina, nego poslovanja društva. Mi smo radili procjenu, OTP nekretnine su kazale da zemljište u Gružu vrijedni 15 milijuna eura. Kad se sva vrijednost nekretnina zbroji dobije se skoro 20 milijuna eura. Ovakva procjena odgovara Erste banci jer bi u zalog uzeli sve nekretnine TUP-a plus još Dubravku. Nismo prihvatili njihovu igru – kazao je gradonačelnik Franković i naglasio kako će se na sljedećoj sjednici vijeća naći točka o TUP-u.

– Oni su uzeli samo dio Gruža, procijenili su samo vrijednost prihoda. Naše procjeniteljsko vijeće je metodologiju označilo ispravno, ali su na temelju vrijednosti nekretnine vidjeli da to dvoje ne bati. Procjeniteljsko povjerenstvo je to koje donosi sud, ono je to koje prihvaća procijene. Mi smo gospodar prostora, može povećati ili smanjiti vrijednosti kako hoćemo. Mislim da TUP ima nevjerojatan potencijal, posebno 14 tisuća kvadrata u Komolcu.

Jasmina Derakovića (DDS) zanimalo je postoji li mogućnost izrade registra poljoprivrednog zemljišta u gradskom vlasništvu i davanje zemlje u najam građanima? Franković je kazao kako je grad napravio registar poljoprivrednog zemljišta i poslao ga na odobrenje Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Po pitanju obnovljivih izvora energije Franković je najavio kako će grad od iduće godine ponuditi mogućnosti sufinanciranja fotonaponskih ćelija za obiteljske kuće.

- Smanjenje njihove ovisnosti o javnom distributeru omogućava dodatne kapacitete električne energije u sustavu za druge potrošače. U značajnom dijelu možemo postići energetsku neovisnost, stimulirati ljude da se odluče za takvo nešto.

Ivo Lučić (HDZ) pitao je što se događa s tvrđavom na Srđu.

– U tijeku je arbitražni proces pred sudom u Zagrebu u kojem je tvrtka Razvoj golf tražila da se ukine odluka Grada Dubrovnika. Naručili smo vještvo da se utvrdi u kakvom se konstruktivnom stanju nalazi tvrđava, kako bi još jednom dokazalo da se radi o spomeničkoj baštini, a da koncesionar nije poduzeo ništa da se njezino propadanje zaustavi. Propadala je kulturna spomenička baština nečijom nebrigom a ne grada jer nije bio vlastan za poduzimat akcije – kazao je gradonačelnik Franković.

Osvrnuo se i na problem parkiranja stanovnika zgrade Karingtonke.

- Digla se velika frka po tom pitanju. Moramo definirati da je ono privatna zemlja da su vlasnici odlučili dozvoliti u jednom trenutku parkiranje ljudima a nisu morali to napravit. Mogli su posadit narančine ili masline. Razlučimo privatno. Mi smo napravili korak više a to je da smo pozvali investitora i rekli mu ‘jesi li voljan ako će se to financirati od strane stanara i moguće sufinancirati od stanje grada na izgradnju dodatne etaže garaže‘. Čovjek je rekao da jest. Pozvali smo stanare a oni su rekli da nisu zainteresirani za to. Bili su gospari Čengija i Demarin. Dobili smo mail prije sat i pol vremena da su stanari održali sastanak i da su odlučili da bi ipak nastavili razgovore o potencijalnoj mogućnosti nadogradnje garaže. Naša funkcija medijatora je bila više nego što bi mi trebali radit. Izašli smo u susret. Jer se radi u većini slučajeva o obiteljima poginulih branitelja i ratnim vojnim invalidima zato smo napravili korak više. Da to nije tako ne bih se nikad odlučio za taj korak jer ne bih nikad tako razgovarao s investitorom jer to onda otvara Pandorinu kutiju. Mislim da smo ovdje napravili ispravno iz razloga tko živi u tim stanovima. Ali ovo ne smije biti pravilo nego iznimka – kazao je Franković.

Marko Potrebica je kazao kako će taj presedan postati pravilo te da se može osloboditi komunalnog doprinosa ali ni u kojem slučaju davati novce.

- Ako jednima izađemo u susret što će biti s drugim sugrađanima – pitala je Olga Muratti. Pokušavajmo mogućnosti izgradnje manjih kvartovskih garaža u to treba ulagati koje će biti dostupne svima.

Andro Vlahušić (nezavisni) je komentirao kako treba vratiti odluku iz GUP-a 2014. godine.

- Ljudi samo plaćaju cijenu izgradnje to nije presedan nego univerzalno pravilo primijenjeno već na tri nebodera u Gružu. Idemo to uradit a pogotovo jer je ovdje riječ o ratnim vojnim invalidima. A javna garaža može biti i obaveza investitora. U ovoj zoni je predviđeno 300 javnih garaža.

Slavica Grkeš (DDS) pitala je gradonačelnika što je s izgradnjom priključka na magistralu za cestu Bosanka?

- Jučer su izvijestili iz Hrvatski cesta da su dobili uvjete od strane Konzervatorskih odjela kako bi dobili građevinsku dozvolu za lijevi skretač prema Bosanci. HC kreću s preprojektiranjem i vrlo skorom realizacijom lijevog skretača. Što se tiče izgradnje ceste od magistrale do Bosanke imamo idejno rješenje nemamo glavni projekt nemamo jasan troškovnik. Mi moramo napraviti dvotračnu cestu do Bosanke, a vidjet ćemo u kojem će se periodu to napraviti. Pripremamo sanaciju ceste od Bosanke do tvrđave Imperijal koja je u očajnom stanju i predstavlja ugrozu – kazao je Franković i zaključio kako je to jedna od turističkim prometom najopterećenijih cesta u sezoni.

Izvješće gradonačelnika, nakon četiri sata rasprave, prihvaćeno je većinom glasova vijećnika.

25. travanj 2024 12:12