StoryEditorOCM
DubrovnikSTAMBENO ZBRINJAVANJE |

UOČI 30. OBLJETNICE OBRANE DUBROVNIKA U Mokošici uručeni ključevi stanova za branitelje, nazočio i ministar Tomo Medved

Piše Ahmet Kalajdžić
28. rujna 2021. - 16:20
 Gradonačelnik Mato Franković, ministar Tomo Medved i župan Nikola Dobroslavić na svečanosti u MokošiciBozo Radic/Cropix

U nazočnosti ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tome Medveda, župana dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića i dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića te predstavnika Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, u Novoj Mokošici je u utorak upriličeno svečano uručenje ključeva 65 stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata. Riječ je o stanovima u zgradama na adresi Od Izvora 67-73.

Kako je tom prilikom rečeno, u četiri stambene zgrade u Novoj Mokošici ukupno je 108 stanova koje su zajedno financirali Ministarstvo hrvatskih branitelja i Grad Dubrovnik.

image
Ključevi stanova
Bozo Radic/Cropix

Obraćajući se okupljenim hrvatskim ratnim vojnim invalidima i članovima njihovih obitelji, ministar Medved je zahvalio svima koji su dali svoj doprinos a posebno gradskoj upravi Dubrovnika i gradonačelniku Frankoviću na suradnju u realizaciji hvalevrijednog projekta kojim će 65 ratnih vojnih invalida biti zbrinuto:

- U manje od tri godine od polaganja kamena temeljca stigli smo do useljenja stanara. Početak seže u 2018. godinu kada su Grad Dubrovnik i Ministarstvo branitelja zaključili Sporazum temeljem kojeg su izgrađene četiri zgrade sa 108 stanova. Vrijednost investicije je veća od 95 milijuna kuna, od čega je Grad Dubrovnik uložio 48,8 milijuna kuna za 43 stana s 20 garažnih i parkirnih mjesta, dok je Ministarstvo branitelja s 46,5 milijuna kuna financiralo izgradnju 65 stanova za ratne vojne invalide Domovinskog rata koji su podnijeli zahtjev za stambeno zbrinjavanje a sukladno redoslijedu na Listi prvenstva- rekao je ministar Medved.

image
Bozo Radic/Cropix

Naglasio kako je od Domovinskog rata u Dubrovačko- neretvanskoj županiji zbrinuto 704 stradalnika, od kojih 388 dodjelom stambenog kredita, 65 dodjelom financijske potpore i 251 dodjelom stana. Od 2016. stambeno je kroz program zbrinuto 2469 članova obiteljismrtno stradalih hrvatskih branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida i dragovoljaca Domovinskog rata - izvijestio je Medved i dodao:

- Putem Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, kroz modele davanja u najam i darovanjem stanova i kuća te građevinskog materijala za obnovu i izgradnju kuća stambeno je zbrinuto 2258 obitelji hrvatskih branitelja, a sveukupno je u mandatu obve Vlade RH stambeno zbrinuto 4727 braniteljskih obitelji među kojima i 106 s područja juga Hrvatske. Vjerujem da se svaka uložena kuna isplati jer je za sve buduće stanare ovo njihov novi dom. Svečanost je dio obilježavanja velikog jubileja 30. obljetnice herojske obrane Dubrovnika i prigoda da im odamo dužnu počast.

image

U Mokosici odrzano svecano urucenje kljuceva 65 stanova
Bozo Radic/Cropix

Gradonačelnik Franković je naglasio kako su ispunili obećanje i da je dodjela ključeva još jedan način da se branitelji ma kaže veliko hvala za sve što su učinili u obrani Dubrovniak i domovine Hrvatske.

Nakon svečane dodjele ključeva blagoslov domova i stanara je obavio don Marinko Šljivić iz mokoške Župe Sv.obitelji.

Zaslužena sreća

Branitelj Rasim Dević je poručio:-Uzbuđen sam, nemam riječi da opišem svoju sreću!

Slično je bio uzbuđen i branitelj Pavle Mateljak, zahvalio je Gradu i državi na potpori, a njegov sin Mate je rekao da su konačno dočekali zasluženo.

Branitelj Zoran Jozić je zahvaljujući gradonačelniku i generalu, skoro sa suzama u očima rekao:- Nije mi žao što sam dvaput ranjen: 1991. u Konavlima i 1992. u Župi dubrovačkoj. I pet bih se borio za svoju domovinu, a stan čiji su mi ključevi uručeni bit će ogromna sreća mojoj obitelji i potpuno ćemo iskoristiti svaki četvorni centimetar.

Ugovor o građenju braniteljskih stanova sklopljen je sa splitskom tvrtkom Lavčević d.d. a gradilo se prema projektu Arhitektonsko- projektnog zavoda Vukovar. Stručni nadzor je vršila tvrtka ORTO d.o.o. a voditelj projekta bio je zadarski GIN- Company d.o.o.

28. travanj 2024 15:54