StoryEditorOCM
DubrovnikERASMUS PLUS

Učenice Umjetničke škole posjetile kolege u Schwerinu - tema naših radova bila je književnost svih šest zemalja koje sudjeluju, to nam je bilo lakše nego razgovarati na njemačkom

Piše Maja Rilović Koprivec Foto: Tonći Plazibat/Hanza media i privatni arhiv
17. prosinca 2022. - 10:18
Učenice Umjetničke škole Luka Sorkočević Petra Zelentrović, Dora Peručić, Mara Lešević i Mira Papović s Marinom Kljunak ČuikinTonći Plazibat/Cropix

Učenice Umjetničke škole Luka Sorkočević Petra Zelentrović, Dora Peručić, Mara Lešević i Mira Papović nedavno su se vratile s putovanja na sjever Njemačke gdje su u okviru programa Erasmus Plus nekoliko dana provele kod kolega u Schwerinu, gradu dvostruko većem od Dubrovnika, i posjetile njihovu školu Neumuller Schule. 

Za njemačke prilike to je mali gradić oko 140 kilometara udaljen od Hamburga, a kao i na svakom putovanju stekli su neprocjenjiva iskustva. Nekima se među aerodromima zagubila prtljaga, nekima obitelj kod kojih su boravile nije znala engleski, a one njemački jezik, pa je i sporazumijevanje išlo malo teže, ali su zato su kolegama iz drugih škola u programu dobro zabavili i ponešto naučili. Zadatak svih bio je predstaviti sebe svoju školu i zemlju. 

image

S kolegicama iz Poljske

Privatni Arhiv/

Za učenike UŠLS ovo je već treća mobilnost u okviru programa Erasmus Plus „Arts Now and Before" u kojem sudjeluju škole iz šest europskih zemalja. Uz Hrvatsku, gdje je u programu naša Umjetnička škola, još i Portugal, Njemačka, Finska, Poljska i Latvija.  Cilj programa se dakako upoznavanje i razmjena naučenog iz područja umjetnosti, mada  škole koje sudjeluju imaju različite programe.

- Škola u Schwerinu je neka vrsta tehničke tj. ekonomske škole. Grad je oko 140 kilometara udaljen od Hamburga.  Profesori strukovnih predmeta su u stalnoj komunikaciji i kooperaciji s privatnim poduzećima, kako bi bili informirani i upućeni koja zanimanja su potrebna za tržište rada. I u tom smislu se profesori educiraju usmjeravanju svom profesionalnom razvoju kako bi što bolje educirali učenike i spremili ih za buduće zaposlenje – objašnjava Marina Kljunak Čuikin, knjižničarka škole koja je s profesoricom klarineta Vedranom Dizdar, putovala na sjever Njemačke u okviru ovoga projekta koji se financira iz EU fondova.

Svaka od pet predviđenih mobilnosti ima neku od tema u Finskoj je bila kinematografija u Portugalu slikarstvo, a dvogodišnji program završit će iduće godine kod nas s temom glazbe. Glavna tema ove mobilnosti u Njemačkoj čiji je domaćin bila ova privatna srednja škola s oko 260 učenika bila je književnost.

image

Tema treće mobilnosti programa Erasmus Plus "Arts Now and Before" u kojem uz UŠLS sudjeluju škole iz Portugala, Njemačke, Finske, Poljske i Latvije bila je književnost - trebalo je izraditi naslovnice knjiga autora iz svih zemalja

Privatni Arhiv/

- Kako je tema bila literatura  svi smo predstavljali književnosti svojih zemalja, mi smo učinili o njihovima, a oni o našima. Mi smo predstavili  našu književnost kroz povijest od Marulića, Držića, Kranjčevića, Matoša do Krleže, a  imali smo i razne radionice – objašnjava Mira učenica 2. razreda baletnog odjela. - Svatko je prezentirao svoju književnost u zadano vrijeme, a svi smo imali unaprijed zadani okvir.  Imali smo i prezentaciju odnosno nastup „one man performance“ glumca koji je glumio dijelove iz Hobbita, a radili smo i bedževe, čitali sažetke književnih dijela iz svake države kako bi mogli učiti i uspoređivati  – objašnjava nam Dora, buduća slikarica.   – Dobili smo sažetke knjiga njihovih književnosti pa smo na temelju toga u posebnom programu imali zadatak izraditi i naslovnice pojedinih  knjiga. Osim naslovnica trebali smo napraviti i strip i smisliti mu novi kraj. To je sve bilo lakše i zanimljivo. Malo drugačije je bilo u obiteljima nego kod nas jer oni ne vole puno pričati, a i hrana je drugačija  – kaže Mara, 2. razred slikarskog odjela, a s time se slažu sve učenice. Za profesoricu klarineta Vedranu Dizdar, zanimljivo je bilo kako su timovi svih šest zemalja na različite kreativne načine prišli istom zadatku, napose latvijske škole koja ima sličan umjetnički program kao dubrovačka: - Njihov nas je učenik trombona iznenadio koncertom,  a inače je susret s kolegama bio iznimna prilika da upoznamo njihov rad i pokupimo nove ideje, neke njihove književnike smo dodali na listu za čitanje. Zanimljiv detalj bio mi je projekt predstavljanja njihove pjesnikinje Wisławe Szymborske  koji je bila uglazbljen pa je i glazba bila sastavni dio te prezentacije. Vidjeli smo kako je  Schweren dvorac zaista impresivan, a naše su učenice sjajno predstavile i školu i Dubrovnik i Hrvatsku – kaže prof Dizdar.  

Sve su bile smještene u obiteljima, kako bi iz prve ruke vidjele stil i način života, svjetonazor i imale priliku za druženje s vršnjacima.

image

Učenice su imale nekoliko izleta u okolicu Schwerina, a bile su i u Berlinu gdje su obišle muzej Futurium, vozile se brodom po rijeci Spree. Bile su i na izletu na Baltičkom moru na Warnemunde plaži i Rostocku

Privatni Arhiv/

– Njima je u školi drugačije nego kod nas, mislim da imaju dvanaest razreda i cijeli dan  provode u školi. Škola im počinje u 7.40 sati ujutro pa imaju više blok sati, ali s duljim odmorima nego mi. Nijemci su bili nekako su više ustrojeni u školi i jako mirni i tihi, lakše nam je bilo komunicirati s učenicima iz Portugala i Poljske – govori Petra, treći razred klavira.   – I kad izađu vanka zajedno rekla mi je cura kod koje sam bila smještena isto ne pričaju puno – kaže Dora – Mi i Portugalci najviše smo pričali – smiju se cure.

Ovaj europski projekt i jest zamišljen s ciljem da ohrabri i potakne učenike iz ovih šest zemalja  da upotrijebe svoju kreativnost na različitim poljima i da  im da šansu da pronađu nove interese u životu. Isto tako širenje vidika, zbližavanje različitih kultura i nacija kroz druženja i putovanja.

Učenice su imale nekoliko izleta u okolicu Schwerina, a bile su i u  Berlinu gdje su  obišle  muzej Futurium, vozile se brodom po rijeci Spree. Bile su i na izletu na Baltičkom moru na Warnemunde plaži i Rostocku što im se posebno svidjelo. – Bilo je hladno, kupali su se samo Nijemci – kažu cure.  Tjedan dana nezaboravnog iskustva, od letova avionom do mjesta koja smo vidjeli i posjetili i do sklapanja novih poznanstava.

27. travanj 2024 23:03