StoryEditorOCM
Dubrovnikprovjerili smo cijene

Studentski dom u Dubrovniku hit među mladencima! Uskoro odlaze turisti, a useljavaju studenti

Piše Silvia Rudinović
21. kolovoza 2023. - 20:28
Na javni natječaj se javila 192 kandidata, a 175 dobilo pravo subvencioniranog smještaja u Studentskom domu Dubrovnik u akademskoj 2023./2024. godiniTonci Plazibat/Cropix

U Studentskom domu Dubrovnik okončan je javni natječaj za upis studenata s pravom na subvencionirani smještaj, dio po dio soba priprema se njihov dolazak, a turistička sezona još uvijek traje. Krajem prošlog tjedna objavljena je konačna rang lista 175 studenata s pravom na subvencionirani smještaj. Ispod crte je 17 kandidata koji nisu ispunili uvjete. Dom inače ima 503 ležaja.

image

Cijena smještaja za redovne studente po subvencioniranoj cijena ostala ista 112,81 eura, a puna cijena 170 eura

Tonci Plazibat/Cropix

- Očekujemo, kao i lani, ukupno oko 400 studenata u smještaju. Imamo 75 prijavljenih kandidata iz ERASMUS programa koji imaju jednak status kao svi redovni studenti u Hrvatskoj. Nakon provedbe natječaja za subvencionirani smještaj, obrađuju se molbe za individualni upis, pritom mislim da one koji nisu ostvarili dovoljan broj bodova, zatim imamo studente izvanrednih studija koji nisu u radnom odnosu. Primili smo i studente iz trećih zemalja koji su lani bili kod nas. Te kategorije studenata upisuju se samo u našem domu, jer inače nemaju prava upisa u studentske domove u Hrvatskoj zbog nedostatka kapaciteta – kaže Marko Potrebica, ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik.

Već sad najavljuje ponovljeni javni natječaj za mjesto u domu za redovne studente koji su se propustili prijaviti, i to u listopadu ove godine.

image

Marko Potrebica: Samo 40 posto prihoda je od studenata, a 60 posto od komercijalnih djelatnosti. 

Tonci Plazibat/Cropix

Većina upisanih studira na Sveučilištu u Dubrovniku, a nakon individualnih upisa očekuje se 50 do 60 studenata RIT-a koji žele smještaj u Studentskom domu Dubrovnik.

Za kategoriju studenata sa subvencioniranim smještajem cijena se nije mijenjala od prvoga dana i iznosi 112,81 eura, odnosno 850 kuna, po ležaju u dvokrevetnoj sobi. Međutim, cijena domskog smještaja rasla je za studente bez prava na subvenciju Ministarstva znanosti i obrazovanja i sad iznosi 170 eura, oko 230 kuna više nego ranije.

U Studentskom centru Dubrovnik kažu kako se nastoje održati cijene usluge, unatoč povećanju troškova, prije svega struje i namirnica, pa kao primjer navode mjesečni račun za struju od 55.000 do 60.000 eura. Cijena krumpira kojeg dobavljaju putem javne nabave porasla je s 0,32 na 0,75 centi bez PDV-a, a cijena obroka za studente u Dubrovniku nije se mijenjala od 2012. godine. Kako kaže ravnatelj, studenti za obrok u menzi plaćaju euro, država ga sufinancira s nešto više od dva eura, a dom nadoknađuje razliku od tri eura. Jedan od načina održavanja poslovanja je iznajmljivanje smještajnih kapaciteta u turističke svrhe.

image

Komercijalni sadržaji neophodni za održavanje poslovanja

Tonči Plazibat/Cropix

- Klasični turistički rad moguć je samo u srpnju i kolovozu, a ostatak godine, u slobodnim kapacitetima najvećim dijelom surađujemo s akademskom zajednicom, a to podrazumijeva znanstvene projekte, razne škole i kongrese u kojima kao domaćini najčešće sudjeluju profesori Sveučilišta u Dubrovniku. Taj dio je bio jako dobar, dok u srpnju i kolovozu dijelimo sudbinu čitavog turističkog sektora. Očekivanja nisu u potpunosti ispunjena - komentira Potrebica.

Noćenje i doručak u Studentskom domu, u špici sezone, kreće se od 136 do 142 eura za dvije osobe.

Zašto studenti koji inače koriste smještaj u domu ne mogu ostati i preko ljeta, makar uz nadoplatu, kako bi ovdje radili?

image

Porasli troškovi studentske menze, ali cijena obroka za studente godinama nije rasla, kaže ravnatelja SC-a

Tonči Plazibat/Cropix

- To nije moguće s obzirom da se Studentski dom financira isključivo vlastitim prihodima, a cijene smještaja u domu tijekom čitave godine su izuzetno niske. Potrebno nam je razdoblje kad su sobe prazne kako bismo tijekom godine omogućili socijalno ugroženim i ostalim studentima cijenu od 112 eura za smještaj. U ukupnoj strukturi, samo 40 posto prihoda je od studenata, a 60 posto od komercijalnih djelatnosti. Nemamo dovoljno jak studentski servis i nekoliko tisuća studenata koji bi ljeti radili, a osim toga, država nije predvidjela ostanak studenata preko ljeta. Pravilnikom takvo što nije predviđeno. U tom slučaju bili bismo prinuđeni plaćati PDV na smještaj tih studenata. U konačnici, nikad ne izdajemo čitav kapacitet doma tijekom ljeta, jer je uvijek jedan dio u pripremama za iduću akademsku godinu, sobe se uređuju, zidovi se pituravaju. Prema tome, kad bi studenti 365 dana u godini boravili u studentskom domu, propali bismo jer ne primamo državnu subvenciju. Radimo onako kako rade sveučilišta diljem Europe i svijeta – odgovara Potrebica.

Nedostaje studenata, ali i termina za mladence

Studentski dom Dubrovnik nikako ne uspijeva popuniti svoje kapacitete, ali je zato postao središte za održavanje konferencija, sjednica, u pandemiji su se tisuće tamo cijepile, a sad priređuju razne zabave, večere, koncerte pa i svadbene svečanosti. Prema riječima ravnatelja Studentskog centra Dubrovnik Marka Potrebice, svi jesenski i zimski termini za svadbe ove godine već su rezervirani!

- Sve to odrađuje naša radna snaga, gotovo 80 zaposlenika – kaže ravnatelj Potrebica.

image

U ljetnim mjesecima, Studentski dom iznajmljune dvokrevetne sobe po cijeni od 136 do 142 eura za noć

Tonci Plazibat/Cropix
27. travanj 2024 12:32