StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

U Solitudu otvoren dječji vrtić ‘Čiopa‘, stanovi u zidinama obiteljima s više djece, Šumetu dječje i sportsko igralište

Piše Grad Dubrovnik
22. prosinca 2023. - 17:45

DJEČJI VRTIĆI DUBROVNIK BEZ LISTE ČEKANJA

Otvoren novi vrtić ‘Čiopa‘ u Solitudu kojim se osigurava smještaj za pet novih jasličkih skupina

 

Novi gradski dječji vrtić u zgradi poslovnog prostora Gospodarskog centra u Solitudu primio je danas svoje prve polaznike. Dubrovački gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima obišao je nove prostore vrtića ‘‘Čiopa‘‘, kojima Grad Dubrovnik osigurava smještaj pet novih jasličkih skupina ukupnog kapaciteta do 60 djece.

‘‘Kapaciteti u ovom vrtiću još nisu u potpunosti popunjeni i sa zadovoljstvom mogu reći da s današnjim danom Dječji vrtići Dubrovnik više nemaju djece na listi čekanja za jaslice‘‘, kazao je gradonačelnik Franković, napominjući da će svoje mjesto imati i djeca koja će u narednom razdoblju napuniti godinu dana. Zahvalio je u ovoj prigodi i tvrtki Valamar Riviera koja je osigurala donaciju u iznosu 10.000 eura za opremu i igračke, kao i obitelji Brbora koja je odlučila adaptirati i iznajmiti ovaj objekt za potrebe gradskog vrtića.

image

Otvoren je novi vrtić ‘‘Čiopa‘‘ u Solitudu

Riječ je o prostoru površine 690 metara četvornih za kojeg je Grad ugovor o zakupu sklopio s društvom DB-KANTUN d.o.o. na rok od 10 godina. Ugovoreno je i 12 parking mjesta te vanjski prostor površine 55 metara kvadratnih s namjenom uređenja dječjeg igrališta. Vrtić zadovoljava sve pedagoške standarde.

‘‘Radi se o lijepom i modernom prostoru ugodnom za rad odgojiteljicama i smještaj djece, a od velikog nam je značaja i polivalentna dvorana za dječju igru i boravak‘‘, rekla je ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Franica Lasić.

U obilasku bila je i Nike Labaš, voditeljica odjela marketinga i PR-a u Valamar Rivieri, koja je u ovoj prigodi izjavila: ‘‘Raduje nas što imamo priliku i mogućnost sudjelovati u poboljšanju standarda u još jednoj pedagoškoj ustanovi Grada Dubrovnika u okviru inicijative našeg Društva na području održivosti, što uključuje i unaprjeđenje lokalne infrastrukture u funkciji turizma i potreba zajednice te smo izuzetno ponosni što imamo mogućnost na ovaj način sudjelovati u unaprijeđenu kvalitete života mladih obitelji na području Dubrovnika‘‘.

Ulaganja Grada u vrtiće se nastavljaju te se uskoro očekuje završetak još jednog novog vrtića, u DOC-u, gdje se uređuju tri vrtićke odgojno-obrazovne skupine ukupnog kapaciteta 39 djece. Osigurana je građevinska dozvola za novi vrtić u Mokošici, pri kraju je dozvola za vrtić u Komolcu, a za oba su dobivena bespovratna sredstva za sufinanciranje. Potpisan je i ugovor s Dubrovačkom biskupijom za prostor Biskupskog dvora za dječji vrtić i jaslice te ujedno prijavljen na posljednji natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja, za rekonstrukciju.

 

ZA SVE GENERACIJE

Šumet dobio novo dječje i sportsko igralište

Gradonačelnik Mato Franković, sa suradnicima, obišao je danas novoizgrađena igrališta u Šumetu. Na površini od ukupno 540 metara kvadratnih izgrađeno je i uređeno dječje i sportsko igralište, čime je ovo naselje prvi put dobilo ovakav sadržaj za djecu i odrasle.

 

“Drago mi je da na ovaj način nastavljamo gradnju novih igrališta, ali i kontinuirano ulažemo sredstva u obnovu postojećih igrališta. Jednakim intezitetom nastavljamo i dalje. U ovom trenutku u tijeku su radovi na novom igralištu u Suđurđu na Šipanu. U ovoj godini, na samom isteku godine, novo igralište u Šumetu stavljamo u funkciju svih stanovnika Šumeta, a poglavito djece”, rekao je gradonačelnik Franković u ovoj prigodi.

image

Šumet je dobio novo dječje i sportsko igralište

Sportsko igralište za basket i mali nogomet dužine je 15,5 i širine devet metara, a uz njega su izgrađena i dva reda tribina za gledatelje. Dječje igralište namijenjeno je djeci od dvije do dvanaest godina, opremljeno je toboganom, ljuljačkom i vrtuljkom, a naknadno će se ugraditi i mali pješčanik. Radovi su trajali nešto više od tri mjeseca.

Igrališta imaju zasebne ulaze, ograđena su zaštitnom ogradom i osvijetljena s pet LED reflektora snage 95 W. Opremljena su i svom potrebnom urbanom opremom poput klupa, koševa za smeće, zaštitnih ograda, slavine za vodu te adekvatnih završnih obloga, riječnog šljunka i asfaltbetona. Za najmlađe korisnike osiguran je primjeren i siguran prolaz do pojedinih zona igrališta.

Na inicijativu stanovnika usuglašeno je kako će se sportski teren u iznimnim slučajevima, poput održavanja ispraćaja i slično, privremeno koristiti kao površina za parkiranje vozila.

Ugovorena vrijednost ove investicije iznosi 123.926,93 eura s PDV-om, a radove je izvela tvrtka Tehnogradnja.

 

OČUVANJE ŽIVOG GRADA

Ukupno pet stanova u povijesnoj jezgri dodijelit će se obiteljima s više djece

U okviru demografske politike, a koristeći pravo prvokupa, Grad Dubrovnik će svoj stambeni fond u povijesnoj jezgri povećati s dva stana, površine 130,38 i 52,93 metra kvadratna. 

Uz ova dva stana, o čijem je prvokupu vrijednom gotovo milijun eura odlučilo Gradsko vijeće na 28. sjednici, Grad Dubrovnik će obiteljima s više djece dodijeliti još tri stana u svom vlasništvu čije je uređenje u tijeku, a sve sukladno Odluci o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika u svrhu rješavanja stambenog pitanja obitelji s više djece na području povijesne jezgre kao jednoj od mjera demografske politike ove gradske uprave.

image

Doprinos demografskoj revitalizaciji povijesne jezgre

Tonci Plazibat/Cropix

Uređenjem ukupno pet gradskih stanova u povijesnoj jezgri Grad Dubrovnik će u idućoj godini stambeno zbrinuti pet dubrovačkih obitelji s više djece te će se na taj način doprinijeti revitalizaciji života u gradu, a što je cilj jedne od aktivnosti održivog razvoja Plana upravljanja.

Naime, prema planu upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a očuvanje „živog grada“ i jačanje lokalne zajednice primarni su uvjeti koje treba ispunit kako bi se sačuvao kulturni i društveni identitet grada. Grad Dubrovnik je u tu svrhu pokrenuo obnovu vlastitog stambenog fonda unutar zidina, a kako bi se doprinijelo demografskoj revitalizaciji povijesne jezgre potrebno je povećati broj stambenih jedinca koje su u vlasništvu Grada.

Sredstva za kupovinu dva stana osigurana su rebalansom proračuna za 2023., koji je također usvojen na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

30. travanj 2024 02:07