StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKI ARGENTINCI

U domu obitelji Varela posebno se iščekuje ogled ‘Vatrenih‘ i ‘Gauchosa‘: Navijat će se za obje reprezentacije! ‘Želim da Hrvati ostanu nesalomljivi. Dobili ili izgubili, oni su za mene već šampioni!‘

Piše Kristina Filičić
13. prosinca 2022. - 07:29

Nogometna groznica trese cijeli svijet. Hrvati su u iščekivanju polufinalne utakmice s Argentinom. Cijelim srcem za Vatrene, kao i do sada, navijat će dr. Adriana Maria Camino Varela, dubrovačka dermatovenerologinja, Hrvatica po majčinoj, a Argentinka po očevoj strani.

- Onaj tko me zna, zna za koga navijam. Jasno i glasno – Hrvatska! Od početka do kraja. Naravno da će mi biti drago ako i Argentina dobije, neću reći da neće, jer to bi bilo nepravedno. Ali kad se začuje hrvatska himna i krenu navijačke pjesme, srce dosta jače kuca. Uvijek sam se identificirala više za Hrvatsku – kaže dr. Varela. Njezin suprug, kirurg u dubrovačkoj općoj bolnici dr. Diego Carlos Varela, kad je ogled Argentine i Hrvatske u pitanju, ‘malo je podijeljen‘. Naime, ovaj Argentinac, otkriva nam supruga, navija za obje reprezentacije.

- Za Argentinu možda mrvicu više – simpatično će dr. Varela koja je 1996. godine sa suprugom i tada dvoje djece, danas ih imaju petero, iz Argentine doselila u Dubrovnik. Djeca su oko navijanja podijeljena i to roditelji poštuju. Dio ih je za Argentinu, dio za Hrvatsku.

Modrić i Livaković

- Kad igra Argentina i Hrvatska, uvijek mi je neka nelagoda doma jer znam tko za koga navija ali im kažem da nije važan samo nogomet jer obje su reprezentacije jako dobre. Bitno je i sve ostalo, ne biti prljav u igri. Bitno je kako se igrači ponašaju, kako reagiraju kad dobivaju i kad gube jer tu se pokazuje veličina reprezentacije i njih kao osoba. Ipak su ambasadori svoje države. Hrvatska je po tom pitanju uvijek za pohvalu. Na neki način pokušavam obitelji objasniti kako Hrvatska nije samo nogomet, jako puno je disciplina u kojima smo dobri, ima nas svugdje. Uvijek smo dobri, jako istaknuti po mentalitetu, po skromnosti, po ponosu na svoju državu i veliki plus je što znamo biti ponizni, a to je velika stvar. To daje veličinu ne samo trenera i igrača, nego cijele države. To je naša slika prema vani, tako nas svi vide. Mi možemo unutar države govoriti svega i svačega, govoriti protiv ovoga i onoga, ali vani nas vide nesalomljive. To mi se sviđa, želim da takvi ostanemo i u ovoj utakmici, da budemo nesalomljivi. Bilo da dobijemo ili izgubimo, ostanimo isti. Neka nas ovakve pamte za vijeke vjekova. Hrvatska reprezentacija, oni su za mene već šampioni! - poručuje dr. Adriana Maria Camino Varela. Argentincima, dodaje, nogomet jako puno znači ‘je li zbog Messija, Maradone, ne znam‘, ali kad igra Argentina, tamo nitko ne ide raditi.

- Nadam se da će u ovoj utakmici Argentinci zaista pokazati koliko su dobri, pošteni i profesionalni igrači, više od toga ne tražim. Znam da će Hrvati tako igrati jer su do sada to pokazali i uvijek su tako igrali. A što se tiče tribina, iskreno se nadam da neće biti provokacija.

Uspjela je pogledati sve utakmice hrvatske reprezentacije, nekad je gledala i s pacijentima. Utakmica Hrvatska – Argentina je u 20 sati pa će mnogima biti lakše organizirati praćenje.

image

Dr. Adriana Maria Camino Varela i dr. Diego Carlos Varela u vrijeme kada su došli u Dubrovnik

Obiteljski Album/

Hoće li u kući Varela biti i argentinska i hrvatska zastava?

- Zastave ne vješamo. Znamo tko od nas za koga navija i te stvari mi u braku ne pokušavamo istaknuti, to su nepotrebne tenzije, ne želimo ih u obitelji. To je samo igra. Možemo se moliti za ekipu koju želimo. Osobno, prvo što molim je da ne bude ozljeda u timu i neka naši momci još više dobiju na cijeni. Posebno Livaković da bude još skuplji, neka bude zlato ovog prvenstva jer baš je drag dečko, kao da sina vidim. Gvardiol isto, ne znam koga izdvojiti, svi su dobri. Modrić je jako dobar igrač, kapetan, osoba, motivator, apsolutno sve. Dalić je primjer i uzor, puno se može od ove ekipe naučiti. To jest nogometna utakmica ali život je jedna utakmica. Kad čujem onaj razgovor Modrića i Livakovića, kad mu Luka govori da može griješiti, jest govori mu o nogometu ali kad gledate, to može vrijediti za mnoge životne situacije.

Kazna zbog zastave

Dubrovačka doktorica rođena je u Argentini ali, kako ističe, od malih nogu je odgajana u hrvatskom duhu.

- Kad bih prešla prag kuće u Argentini, govorilo bi se na hrvatskom, slušale hrvatske pjesme, čitalo na hrvatskom. Nije to bilo nametnuto, bili smo kao jedna mala ambasada. Hrvatska je uvijek bila prisutna u svakom trenutku moga života – kaže dr. Varela pa se prisjeća jednog događaja iz djetinjstva:

- U prvom razredu osnovne bio je Dan zastave u Argentini i učiteljica nam je dala zadatak nacrtati zastavu naše domovine. Ja sam nacrtala hrvatsku zastavu. Dobila sam kaznu, morala sam očistiti školu. Poslali su čistačice doma, a meni su dali metlu. Samo sam rekla učiteljici da ću i iduće godine opet nacrtati hrvatsku zastavu pa da se pripreme – priča nam kroz osmijeh ova gorljiva navijačica hrvatske reprezentacije.

Za kraj pitamo je za ishod utakmice Hrvatska - Argentina.

- Mislim da će Hrvatska biti pobjednik. Smatram da će dragi Bog biti na našoj strani. On zna kome tu što pripada i zašto. Po meni će Hrvatska pokazati svoju jaku stranu, tako i zaslužuju. Daju od sebe sto posto, to su pokazali i do sada, ne treba sumnjati u to. I da bude rezultat 1:0 jer smatram da Argentina više od toga ne može, Hrvati će za mene i u tom slučaju biti pobjednici.

27. travanj 2024 23:20