StoryEditorOCM
DubrovnikPalmana nedjelja ili Cvjetnica

U Deši znaju tajnu izrade poma: Dva srednja lista nikad se ne pletu, ostaju kao ukras imitirajući lišće palme...

Piše DV
10. travnja 2022. - 09:09

Spretne ruke, puno strpljenja i nešto slobodnog vremena i - lađa u Lazaretima, to je već godinama prokušani recept za sudjelovanje u radionicama pletenja palmi i grančica maslina te izrade golubica od srčike smokve udruge Deša. I ove je godine ususret Cvjetnici u Deši izrađeno na desetke pravih malih umjetničkih djela.

image

Radionica pletenja palmi i maslina u udruzi Deša

Božo Radić/cropix

 

Palmana neđeja ili Cvjetnica u Dubrovniku je nezamisliva bez pomice- isprepletenih listova palmi, koja je uz grančicu masline i stručak proljetnog cvijeća nosi u crkvu na blagoslov. Tradicija pletenja poma od listova palme specifična je za dubrovačko područje ali u većem dijelu primorske Hrvatske takvi su se običaji održali do danas, mada u nešto drugačijim oblicima.

Pletenje pomice zahtijeva spretnost, strpljivost i vještinu. Stari Dubrovčani, kad je palma još bila rijetkost u našim krajevima, nisu nikad dirali u unutrašnjost, srce stabla, jer bi se na taj način uništavalo. Unutrašnji svijetlozeleni listovi palmi koristili su se u prošlom stoljeću, no na sreću ubrzo je to napušteno i obnavlja se stari način pletenja samo od vanjskih listova, čime se stablo čuva od oštećenja. Nije svaka palma dobra za izradu za to služe mlade grančice palme Jubaea chilensis, koja je zbog svoje otpornosti na hladnoću rasprostranjena duž cijele obale Jadrana.

image

Radionica pletenja palmi i maslina u udruzi Deša

Božo Radić/cropix

 

Mlade palmine grane izrežu se na više dijelova, svaki se list razdvoji u dva dijela i pletu pletenice koja mora biti dobro pritegnuta da pomica ostane čvrsta do slijedeće godine. Dva srednja lista nikada se ne pletu i ostaju kao ukras imitirajući lišće (krošnju) palme, dok pomica predstavlja deblo palme.

Nakon blagoslova pomica se obično stavljala na raspelo ili ispred svete slike, jer je blagoslovljena grančica donosila zdravlje, sreću i blagostanje. Slijedeće godine, kada se iz crkve donijela nova palmina grančica, stara se spaljuje, je se nikada nije smjela baciti kao smeće.

07. svibanj 2024 20:09