StoryEditorOCM
DubrovnikVELIKI RADOVI U TUP-U

U centru Dubrovnika adaptira se čak tisuću kvadrata nekadašnje tvornice! Evo što će sve tamo biti i kako će izgledati

Piše Kristina Filičić
9. prosinca 2023. - 05:47

U TUP-u, nekadašnjoj tvornici ugljenografitnih proizvoda u Gružu, u tijeku su pripremni radovi za adaptaciju oko tisuću četvornih metara prostora, od čega oko 700 unutarnjeg, gdje će se smjestiti nova knjižnica. Nositelj investicije su Dubrovačke knjižnice, a u preuređene prostore preselit će gruški ogranak Dubrovačkih knjižnica, kao i građa Znanstvene knjižnice koja je trenutno u dvorcu Skočibuha.

image

Nikolina Farčić, članica Uprave društva TUP i UTD Ragusa

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

- Radovi su počeli krajem studenog, ide sve po planu. Otvorio se genijalan prostor tako da će dolazak knjižnice značiti prekretnicu za cijeli kompleks TUP-a koji će biti adresa na koju će svi rado dolaziti. Trebao nam je takav preokret s obzirom da smo u iščekivanju novog europskog Bauhausa i europskih fondova koji se mogu i ne moraju dogoditi, ne znamo ni u kojem obliku jer još nisu raspisani, tako da će s knjižnicom ovaj kompleks dobiti sasvim drugu dimenziju – kaže Nikolina Farčić, članica Uprave društva TUP i UTD Ragusa. Ističe kako TUP dogodine dobiva veliku kulturnu infuziju jer uz novu knjižnicu pod krov TUP-a doći će i Centar za mlade, Zajednica tehničke kulture i druge udruge.

image
Tonci Plazibat/Cropix

- Grad je doveo knjižnice kao veliki input za TUP, pogotovo jer će se fasada tog dijela zgrade u sklopu radova obnoviti i dvije velike etaže bit će popunjene knjižnicom i depoom Znanstvene knjižnice. Smatram da je to najvažniji kulturni događaj u 2024. godini. Uz to će se pomalo doseljavati i razne udruge u sklopu gradskog Upravnog odjela za obrazovanje, spot, socijalnu skrb i civilno društvo. Mislim da će se tom sinergijom, događanjima i radionicama, cjelokupnim sadržajem tijekom godine, na adresu TUP-a dovoditi sugrađane, a potencijalno i posjetitelje grada, i to je najvažnije. Popunjavamo adresu TUP-a kreativcima – zaključuje Farčić.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Lucija Bjelokosić ističe kako će prizemlje objekta biti spremište Znanstvene knjižnice obaveznog primjerka. Spominje kako je u tijeku rušenje nekih dijelova te kako je srušen i grafitni toranj. Sredinom siječnja iduće godine očekuje kako će početi građevinski radovi, a do ljeta bi trebali završiti nakon čega bi uslijedilo opremanje knjižnice. Bjelokosić se nada kako bi nova knjižnica u TUP-u mogla biti otvorena  početkom jeseni.

Autorica rješenja budućeg prostora knjižnice je dipl.ing.arh. Vanda Ivanković Kontić iz Tlo studija za urbanizam i arhitekturu. 

- Prostor knjižnice je projektiran kao fleksibilan za različite aktivnosti, programe i primjenu novih tehnologija, funkcionalan je za različite skupine korisnika, prilagođen za pristup osobama s invaliditetom te mu je omogućen pristup za dostavno vozilo. Unutarnji prostor je strukturiran u šest različitih zona koje se međusobno preklapaju: zona informacijsko-posudbenog pulta i pristupa online katalogu, zona s radnim mjestima i računalima za korisnike, zona čitaoničkog prostora, zona za grupni rad i multimediju, zona za igru i boravak djece te zona pomoćnih prostora: komunikacija, sanitarija i garderobe. Sve zone su fleksibilne i omogućavaju horizontalno i vertikalno povezivanje i razdvajanje – pojašnjava dubrovačka arhitektica i dodaje kako se uređuje i vanjski okoliš:

image

Vizualizacija buduće knjižnice u TUP-u, izradio ih je Goran Raspopović

Tlo Studio D.o.o./

- Kako je ta zgrada planirana za knjižnicu točno između dva dvorišta TUP-a, onoga uz rotor i onoga prema crkvi sv. Križa, bit će uređeno kao passage kroz zgradu, dvorišta će se spojiti da se može cirkulirati povezanim prostorom.

Knjižnica će biti na dvije etaže, na gornju useljava Ogranak Gruž i to će biti javni prostor, a na donju privremeno će se smjestiti depo Znanstvene knjižnice dok se u bližoj budućnosti ne izmjesti kada će i taj dio knjižnice postati javni prostor.

image

Vanda Ivanković Kontić dipl.ing.arh.

Tlo Studio D.o.o./

- Bit će to lijepo mjesto, pogotovo što će se povezati s vanjskim prostorom gdje će se recimo moći čitati. Dio će se ostaviti i za malu čajnu kuhinju, za gift shop, book shop koji će biti otvorenog tipa u smislu da će se moći uzeti kava, pogledati knjiga, vani je  pročitati - kaže arhitektica Ivanković Kontić. Na pitanje je li bilo zahtjevno u prostoru tvornice osmisliti prostor buduće knjižnice odgovara:

- Svaka rekonstrukcija je zahtjevnija nego novogradnja jer nikad ne znaš što ćeš zateći. Baš sada nam je rušenje u tijeku pa ćemo opet neke dijelove morati prilagoditi jer ono što se vidjelo na površini ne odgovara stanju kakvo je bilo kad se krenulo s rušenjem. Utoliko jest zahtjevno, ali je motivirajuće da se jedan stari zapušteni objekt pretvara u nešto društveno korisno.

Nakon rušenja te uklanjanja starih TUP-ovih strojeva, vanjskih i unutarnjih, uslijedit će građevinski radovi koji bi trebali trajati četiri do pet mjeseci, a potom opremanje prostora.

image

Vizualizacija buduće knjižnice u TUP-u, izradio ih je Goran Raspopović

Tlo Studio D.o.o./

- Ići će sve, manje više, ugradbeni namještaj da se što bolje iskoristi prostor jer nema ga puno pa sve treba prilagoditi zatečenim uvjetima. Bit će to više industrijski dizajn jer je zgrada industrijska pa se projektom probala ostvariti memorija na izvorno mjesto. Bit će dosta nature betona ali i drva tako da dobije toplinu, uglavnom sve će biti prirodni materijali. Nosači polica biti će čelični, čelik je danas postao jako skup tako da smo to minimalizirali, ali prostor je visok, visoke su police pa nam je najracionalnije bilo ići sa čeličnim nosačima. Sve ostalo će biti drvo, betonski pod, a kod postojeće konstrukcije neće biti oblaganja gipsom nego će se ostaviti u prirodnom izvornom stanju – pojašnjava sugovornica.

Do 18. prosinca traju prijave na natječaj za glavnog izvođača radova, do Božića bi se trebao izabrati najpovoljniji ponuditelj za građevinske radove. Procjena građevinskih, obrtničkih i instalaterskih radova s PDV-om iznosi nešto malo više od milijun 375 tisuća eura.

image
Tlo Studio D.o.o./
image

Vizualizacija buduće knjižnice u TUP-u, izradio ih je Goran Raspopović

Tlo Studio D.o.o./
image
Tlo Studio D.o.o./
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
26. travanj 2024 06:40