StoryEditorOCM
DubrovnikOna dubrovačke prvopričesnike priprema za festu svetog Vlaha

U bijelim haljinama i palmama u ruci mališani uzbuđeno čekaju znak sestre Katarine

Piše Gabrijela Bijelić
29. siječnja 2022. - 19:52

Procesija uz Festu svetog Vlaha ne bi bila potpuno bez prvopričesnika u bijelom koji svojom vedrinom uljepšaju svečanu povorku noseći palmine grančice mira. A ta djeca imaju svog vodiča i učiteljicu, posljednjih godina u osobi časne sestre Katarine Mihić, članice Družbe Kćeri Milosrđa TSR sv. Franje.

Družba je to neraskidivo povezana s Dubrovačkom biskupijom koju je u Blatu na Korčuli uz poticaj tadašnjeg dubrovačkog biskupa Josipa Marcelića osnovala blažena Marija Propetog Isusa Petković.

Nestrpljivi i poslušni

- Nije baš puno godina da pripremam našu djecu za procesiju. Puno duže, više desetljeća, to čini s. Bernarda Kovač, jedna od sestara Ancella sa Pila, koja je dugo godina radila u OŠ Marina Getaldića u Gradu, a sad priprema prvopričesnike u župi sv. Andrije koji također sudjeluju u procesiji. Svake godine u procesiji u bjelini sudjeluju prvopričesnici Katedralne župe Gospe Velike i župe sv. Andrije. Vrlo su uzbuđeni što mogu biti dijelom Feste. Ne samo djeca već i njihovi roditelji. Cijela obitelj je preko svog prvopričesnika uključena je u Festu. Sudjelovanje prvopričesnika na Festi, dio je njihove priprave za Prvu Pričest i uključivanja u život župne zajednice koju obogaćuju je svojom prisutnošću, talentima, sposobnostima, molitvom i žrtvom. - priča nam časna Katarina, radosna što će za koji dan opet svjedočiti ushitu svojih učenika:

image
Časna sestra Katarina Mihić podučava prvopričesnike uoči procesije
Privatni Album

- Kad obuku bijele haljine i uzmu palme u ruke, jedva čekaju početak procesije. A kad procesija krene, ponosni su i vrlo poslušni. U zajednici su kroz došašće pripremali sa župnim dječjim zborom kratke uvode u svaku nedjelju došašća, sudjeluju u procesiji za Tijelovo, svake subote se okupljaju na župni vjeronauk kako bi sve više rasli u spoznavanju Krista, pripremajući se za primanje sakramenata, nedjeljom sudjeluju na euharistijskim slavljima učeći pomalo aktivno sudjelovati u tim slavljima – ističe naša sugovornica.

Ophod za patrona

Iznimno odgovorno postupa ona sa svojim štićenicima:

image
Časna sestra Katarina Mihić podučava prvopričesnike uoči procesije
Privatni Album

- Pravi je izazov u njima rasplamsavati ljubav prema Isusu, a velika radost kad vidiš njihov rast u vjeri, njihovu radost na dan prve Ispovijedi, zatim na dan Prve Pričesti, ali i sa svakim susretom dalje, jer jednom kad dođu u tvoj život uvijek ostaju tu, nekako ih uvijek pratiš poticajima, molitvom, susretima. Prošlogodišnja Festa bila je prilično izazovna jer smo se svi suočili s epidemiološkim mjerama. Tada je zbog ograničenog broja sudionika bilo samo osmero prvopričesnika iz Katedralne župe i to prvopričesnika prethodne generacije, tako da je prošlogodišnja generacija 2021. ostala uskraćena za sudjelovanje u Festi. Svakoj je generaciji pandemija uskratila ponešto, ali oni pamte i potiču nas na promišljanje i kreativnost kako propušteno ostvariti – pa tako generacija 2020. godine još spominje kako im dugujemo palačinke, jer zbog epidemioloških mjera tada to nikako nismo uspjeli ostvariti, no nismo zaboravili – kroz osmijeh kaže časna sestra Katarina i dodaje kako pred ovogodišnju festu sve ovisi o mjerama koje ćemo nastojati poštivati:

image
Časna sestra Katarina Mihić podučava prvopričesnike uoči procesije
Privatni Album

- No, bez sumnje želja za sudjelovanjem svakog od njih je tu, žele sudjelovati u Festi, svojim ophodom Grada uz pratnju svoga parca sv. Vlaha moliti njegov zagovor i Božju zaštitu za svoje obitelji i svoj Grad.

image
Prvopričesnici su nezaobilazan dio blagdanske procesije 3. veljače
Nikša Sentić/Dubrovačka Biskupija
Trombunjer za barjakom Gospe od obrane

- Mi smo s Dupca kao djeca uvijek išli iza barjaka Gospe od obrane koje je najčešće nosio pok. Marko Macan, a sada njegovi sin isto Marko (Maro) Macan. Bilo nas je 7 plus dundi i tetke, uvijek bio ponos ići za barjakom u procesiji da te svi vide. Ali najviše sam se veselio ići s pok. đedom Antunom za trombunjerima čekajući kad će se umoriti i dat mi trombun da ga nosim. Nama djeci je najdraži bio sv. Vlaho od Gorice jer smo tada mogli koji put, uz nadzor starijih, i ispalit iz trombuna i onda o tome pričati cijeli dan kako je puk'o. A i dan danas su mi najemotivnije fanfare na himni sv. Vlaha na Kanedloru i velika zvona od Male braće kad barjaci ulaze prvi put u Grad na dan Feste – ispričao nam je PR stručnjak Krešimir Macan o tradiciji slavljenja parca u Gradu.

03. svibanj 2024 04:22