StoryEditorOCM
DubrovnikDramatično na Žarkovici

U azilu su veterinarski inspektori i policija, odvode pse. Grad Dubrovnik: ‘Nismo izdali nalog niti pokrenuli bilo kakvu inicijativu za premještanje pasa sa Žarkovice‘

Piše DV/JL
25. svibnja 2022. - 15:24

- Dok čekamo odvjetnike, molimo vas da nas podržite - dramatični je apel koji je u utorak poslijepodne objavljen na Facebook stranici Društva za zaštitu životinja Dubrovnik. Riječ je o udruženju koje vodi ilegalni azil, koji već godinama nema dozvole da bi se mogao registrirati. Grad Dubrovnik azil nije izgradio, unatoč zakonskoj obvezi, tako da sve pse (a i druge životinje) iz grada i okolice na brdu Žarkovica zbrinjavaju voditeljica udruge, sestre Anica i Sandra Sambrailo.

image


Utočiste za napuštene pse na Žarkovici

Tonci Plazibat/Cropix

 

- Jos ih hvataju po azilu. Četiri su već ukrcali da ih odvedu, osam ih još love. Policija nas je opkolila. Ne daju nam blizu. Ne mogu ih ni obraniti. Nisu nam najavili da će doći, ne daju nam nalog, niti zapisnik - rekla nam je Sandra Sambrailo, jer u ovim trenucima akcija još uvijek traje. U azilu je trenutno pet inspektora i dva policajca.

 

Iz Državnog inspektorata za jutarnji.hr. su potvrdili kako su njihovi veterinarski inspektori na terenu.

- Nadzor se obavlja sukladno Zakonu o Državnom inspektoratu, Zakonu o zaštiti životinja i Zakona o provedbi uredbi Europske unije o zaštiti životinja. Inspekcijski postupak je u tijeku te prije okončanja nismo u mogućnosti iznositi više detalja - kratko su nam napisali.

image

Danas snimljeno na Žarkovici

Sandra Sambrailo/ Cropix/Sandra Sambrailo/ Cropix

Iz Grada kažu kako oni nisu izdali nikakav nalog niti su pokrenuli inicijativu za premještanje pasa sa Žarkovice.

- Mi smo obaviješteni kako se na području Žarkovice na zahtjev PU Dubrovačko-neretvanske, Službe kriminalističke policije, a u sklopu kriminalističkog istraživanja provodi nadzor od strane Državnog inspektorata s ciljem uvida u zdravstveno stanje životinja. Navedeno postupanje tijela nije potaknuto prijavom Grada Dubrovnika, niti Gradonačelnika, već prijavom dijela volontera, a istu prijavu je zaprimio i Grad Dubrovnik.

Rad sestara Sambrailo i volontera Grad Dubrovnik je godinama podupirao, a u razdoblju od posljednjih pet godina financijski potpomogao s iznosom od 4,4 milijuna kuna. Zbog čega se dio volontera odlučio prijaviti, po njima nedopuštene radnje te koliko istine ima u tim prijavama, utvrdit će nalaz nadležnih tijela. U ovom trenutku ništa više od toga ne možemo reći jer je istraga u tijeku i očekuje se nalaz inspekcija - stoji u njihovom odgovoru Jutarnjem.

Iz Grada Dubrovnika poručili su kako nisu izdali niakkav nalog niti pokrenuli ikakvu za premještanje pasa sa Žarkovice i za više informacija uputili na PU durbovačko-neretvansku i Državni inspektorat koji po dojavi dijela volontera, a na zahtjev policije provodi istražnje radnje na Žarkovici.

09. svibanj 2024 21:39