StoryEditorOCM
DubrovnikISTI POSLOVI, RAZLIČITE PLAĆE

Tri Dubrovkinje na odgovornim pozicijama: ‘Muškarci imaju puno veći pojam o vlastitoj vrijednosti nego mi žene‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
14. ožujka 2023. - 19:55

Žene i dalje imaju 16 posto nižu plaću od muškaraca, pokazuju statistički podaci. Prosječna plaća muškaraca je u prošloj godini iznosila 1100 eura neto, dok je neto plaća žena bila 923 eura.

No, kada se uspoređuju pozicije, odnosno ista radna mjesta, razlika u plaćama je upola manja i iznosi 8 posto u korist muškaraca. Ali i tu se bilježe različiti podaci - manja je razlika u plaćama žena i muškaraca u mlađoj dobnoj skupini nego u starijoj. Razlika u plaćama najveća je u vrijeme kada žene uzimaju pauzu od karijere kako bi zasnovale obitelj, naveo je portal MojPosao, pozivajući se na servis Moja plaća.

To je jedan od važnih razloga za nejednakost plaća - zasnivanje obitelji. Dok su žene i po nekoliko godina na porodiljnom dopustu, njihovi muški kolege stječu iskustvo u radu i napreduju, što je povezano s rastom plaća.

Na brojke ne utječe nužno samo diskriminacija, već i različite preferencije posla. Žene, naime, više rade u djelatnostima koje su tradicionalno manje plaćene, kao što su tekstilna industrija, prodaja i uslužne djelatnosti.

Pored svega, žene nisu sklone tražiti više novca na razgovorima za posao i manje se angažiraju u pregovorima oko povišice.

- Mislim da žene imaju manje plaće jer rade u industrijama u kojima su potplaćene, u trgovini, prosvjeti, zdravstvu - komentirala je Dolores Lujić, područna povjerenica Sindikata turizma i usluga Hrvatske. - Na istim radnim mjestima ne bi smjela postojati ta razlika. Razlika može biti u pogledu dodatka za radni staž, poreznih olakšica, ali razlike u plaćama na istim radnim mjestima ne bi smjele postojati.

image

Dolores Lujić

Arhiva/Arhiva

- Ono što se događa u zadnje vrijeme jest da sezonski radnici često imaju veće plaće od stalnih radnika. Ugovore takve posebne ugovore, dodaju mu neku crticu da formalno ne budu isti - primjeri su s kojima se susreće sindikalna povjerenica.

- To se ne može pravdati ničim jer netko tko je tu stalno i zna bolje taj posao ne može imati manju plaću od nekoga tko je došao na sezonu i odmah ima veću plaću nego netko tko je u firmi 20 godina - ističe Dolores Lujić.

 

SRETNE DA UOPĆE RADE

 

- Čula sam za te podatke i ne mogu uopće pojmiti da se za isto radno mjesto mogu dati različite plaće, ali očito je da je u 21. stoljeću to i dalje tako. Ili je do toga da se muškarci bolje izbore za svoja prava ili se međusobno bolje razumiju kad dodijeljuju koeficijente, ili smo mi žene presretne da uopće radimo pa i ne pitamo ništa bolje - komentirala je Nikolina Trojić, predsjednica Županijske komore Dubrovnik, pa dodala:

image

Nikolina Trojić

Cropix/Cropix

- Vjerojatno je kombinacija i jednog i drugog. Mislim da općenito muškarci imaju puno veći pojam o vlastitoj vrijednosti nego mi žene. Mi smo prečesto sretne što uopće radimo i fokusiramo se na odgovorno obavljanje svojih zadataka, a manje na valorizaciju onoga što smo učinile. Tako da smo sretne ako oko sebe imamo bistre i pametne muškarce koji nas ne žele izgubiti s takvih pozicija pa ih i valoriziraju. Tamo gdje smo prepuštene same sebi ovisi o aktivnosti i upornosti koliko ćemo se izboriti za svoja prava. Da to ide pravedno i sustavno po inerciji, očito je da ne ide, a to dokazuje i statistika.

- Svi znamo da, kad treba krenuti u neki poslovni poduhvat i dignuti kredit, najčešće žena na sebi nema ništa i ovisi o tome hoće li joj obitelj - vlastita ili muževa - dati imovinu kao zalog za neku njezinu poslovnu ideju. Već u startu je drukčija pozicija. Što se tiče pozicija u upravama i onim menadžerskim, rekla bih da žena mora biti barem dvostruko snažnija i bolja od konkurencije da bi došla u obzir - naglasila je Nikolina Trojić.

 

MANJA OČEKIVANJA

 

- Razlika u plaćama između muškaraca i žena nije samo problem u Hrvatskoj, nego je nešto što imamo na razini cijele EU. Mi u tom društvu nismo ni najbolji, ni najgori - komentirala je dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević.

image

Viktorija Knežević

Tonći Plazibat/hanza Media/

- Istraživanja koja su se bavila ovom temom pokazuju tri važna trenda koja dovode do takvog stanja: žene zbog brige o odgoju djece stavljaju svoje karijere na čekanje i slabije napreduju u karijeri; žene su više zastupljene u skupini poslova koji su inače manje plaćeni; žene imaju znatno manja očekivanja u pogledu plaće od muškaraca. Ukratko, žene psihološki očekuju manje, manje su spremne tražiti od poslodavca u pregovorima - naglasila je Knežević.  

- Ako znamo koji su uzroci stanja, možemo učiniti nešto da se otklone. No, naše društvo čini malo u tom pogledu ili zapravo ništa jer je dominantan narativ koji se servira da je žena, majka, domaćica. I to je super ako je to nečiji osobni izbor. Na žalost, većina žena pored svega rada na poslu, dođe doma i nema podršku ni od šire obitelji, ni od društva da dio kućanskih obveza i obveza u pogledu djece prenese na svog partnera - iznosi Viktorija Knežević.

- Kod nas ćete još uvijek naići na komentare da je muškarac koji pomaže ravnopravno u kućanstvu, zapravo - papučar. A kod uspješne žene ćete čuti, ‘ali ona se nije ostvarila kao majka‘ ili ‘ona je razvedena, pa što će joj sav taj uspjeh‘ itd.

- Dug je put pred nama dok ne dođemo do ravnopravnosti koja se već više od stoljeća zagovara - zaključila je dubrovačka odvjetnica.

05. svibanj 2024 22:25