StoryEditorOCM
DubrovnikDRUGA FAZA GROBLJA DUBAC

Provjerili smo zašto dio ljudi koji su se već prijavili odustaju od svojih grobnica prije početka radova vrijednih skoro 80 milijuna kuna

Piše Silvia Rudinović
15. veljače 2022. - 09:51

Groblje Dubac kreće u drugu fazu radova – izgradnju grobnih mjesta. Pokrenut je postupak javne nabave za radove procijenjene vrijednosti 75,8 milijuna kuna, bez PDV-a. Prava cijena bit će poznata nakon 16. ožujka, kad istječe rok za dostavu ponuda. Prije potpisivanja ugovora s izvođačem, Groblje Dubac mora prikupiti potreban novac od kupaca, odnosno budućih nositelja prava korištenja grobnog mjesta. Doznajemo kako neki negoduju zbog uvjeta plaćanja.

Uplata u roku 30 dana

Tvrtka Groblje Dubac od prosinca prošle godine poziva građane koji su ranijih godina iskazali interes te im od početka veljače izdaje privremena rješenja o dodjeli grobnog mjesta. Postupak dodjele privremenih rješenja okončat će se do 5. travnja, a krajem tog mjeseca se očekuje odluka o odabiru izvođača radova. Naime, prema objavljenoj dokumentaciji, rok za donošenje odluke o odabiru ili o poništenju postupka javne nabave je šest mjeseci od isteka roka za dostavu ponude.

- Ponude će biti na stolu 16. ožujka. Odluku o odabiru izvođača radova nećemo moći donijeti prije analize troškovnika, a sukladno zakonu, najprije moramo osigurati sredstva za gradnju. Ukoliko ne bude žalbe, a nadam se da je neće biti, krajem svibnja bismo mogli potpisati ugovor i krenuti s radovima na izgradnji druge etape – kaže Đuro Lonza, direktor Groblja Dubac.

Direktor Lonza i njegova tajnica, dvoje zaposlenika Groblja Dubac, protekla dva mjeseca kontaktirali su oko 1.700 od ukupno 1.900 osoba koje su ranije podnijele zahtjev za grobno mjesto kako bi im zakazali termin potpisivanja privremenog rješenja. Kako do 200-tinjak osoba nisu uspjeli doći telefonski, uputili su im pismenu obavijest s povratnicom te ih i ovim putem mole da se jave elektroničkom poštom na adrese: groblje.dubac@du.t-com.hr ili grobljedubac1@gmail.com.

image
Cijene grobnih mjesta kreću se od 45.281 do 81.830 kuna

Snašli se

Lonza kaže kako je od zahtjeva za grobnim mjesto odustalo 245 kontaktiranih osoba.

-  Računamo da će nam na termin za dodjelu privremenog rješenja o dodjeli grobnog mjesta doći oko 1.500 osoba. Pretpostavljam da će jedan manji dio također odustati ako ne uspiju riješiti kredit ili drugi način financiranja, tako da očekujem da ćemo u ovoj fazi graditi oko 1.400 grobnica – navodi Lonza.

Financijska kriza u pandemiji se odrazila na proračune jedinica lokalne samouprave. Novca nema dovoljno, ispucan je zakonski limit od 20 posto izvornih proračunskih prihoda do kojeg se grad ili općina mogu zadužiti ili dati jamstva. Društvo se našlo pred dvojbom, zaustaviti projekt na dvije, tri godine, do nekih boljih vremena i oporavka gradskog proračuna, ili tražiti od budućih korisnika grobnih mjesta avansno plaćanje 90 posto ukupnog iznosa cijene u roku 30 dana od donošenja privremenog rješenja.

- Nažalost, načelnik Općine Župa dubrovačka, gradonačelnik Dubrovnik i ja nismo sretni zbog činjenice da ljudima moramo uzeti novac unaprijed. Na sve smo načine pokušali osigurati sredstva potrebna za ugovaranje radova, međutim, ona se nisu mogla osigurati u proračunima Grada Dubrovnika ni Općine Župa dubrovačka. Jedino što nam je ostalo je da građani, za koje se grade grobnice, unaprijed plate 90 posto iznosa. To je sukladno odluci o Groblju Dubac donesenoj prošle godine – izjavio je Lonza i dodao: „Nekoliko pojedinaca negoduje, ali neće biti većih problema, osobito kad je u pitanju starija populacija koja je već odavno sve pripremila“.

Od prosinca do sredine veljače, Groblje Dubac primilo je 60 novih zahtjeva za grobnim mjestom, pa očekuju da će s početkom građenja interes rasti. Cijene se kreću od 45.281 do 81.830 kuna, a najviše se traže grobnice s dvije police i po srednjoj cijeni od 58.218 kuna. Kako smo već pisali, termini za dodjelu grobnog mjesta dodijeljeni su redoslijedom zaprimanja zahtjeva. Najprije se kreće s podjelom grobnica od trga, odnosno središnje kapelice.

27. travanj 2024 16:32