StoryEditorOCM
DubrovnikU ZLATARSKOJ ULICI|

SUSJEDI URUŠAVANJU ČAČIĆEVE KUĆE: ‘To je bilo kao potres, počelo se urušavati odozgo, svi podovi redom‘

Piše DV
5. svibnja 2021. - 07:55
Dubrovnik, 040521. Nakon sto se u nedjelju u Zatarskoj ulici u povijesnoj cjelini Dubrovnika urusila kuca Radimira Cacica, prolaz ulicom je zbog opasnosti za prolaznike i stanare, zabranjen.Tonci Plazibat/Cropix

U Zlatarskoj ulici unutar dubrovačkih zidina urušila se kuća u kojoj već desetljećima nitko ne živi i objekt propada. Na sreću, nitko od stanara i prolaznika nije nastradao, a inače frekventna ulica sad je ograđena za prolaznike, no stanari nemaju izbora. U trenutku urušavanja kuće u povijesnoj jezgri, koja je već godinama u derutnom stanju, samo srećom nitko nije ozlijeđen, piše HRT.

- Jednostavno se počelo urušavati odozgo, svi podovi redom. To je bilo kao potres. Tu smo se izmakli i onda je kroz prozore izašla prašina i ova stakla koja još uvijek stoje na ulici, kako se u ovom gradu nitko o ničemu ne brine - prepričava Nikša Vierda, stanar Zlatarske ulice.

Riječ je o privatnoj kući pa su komunalni redari postavili trake i znakove zabrane kretanja prolaznika jer opasnost i dalje prijeti.

- Pokrenut je upravni postupak sukladno Zakonu o građevinskoj inspekciji koji se dalje predaje Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku s obzirom da je njihova nadležnost za objekte unutar povijesne jezgre - izjavila je Marijana Aksić Vitković, glasnogovornica Grada Dubrovnika.

Vlasnik kuće ima 30 dana za otklanjanje opasnosti ili osiguravanje područja. U protivnom, to će učiniti Grad na račun vlasnika. Stanari Zlatarske ulice su ogorčeni.

- Mogli su dosad barem staviti skele, očistiti ili nešto napraviti, jer gore još jedan zid visi koji mi može svaki čas pasti na glavu jer tu živim, moram tu proći - kaže stanar Nikša.

Nažalost, ovo nije jedini napušteni objekt u dubrovačkoj povijesnoj jezgri u iznimno lošem stanju. Za neke su pokrenuti i upravni postupci.

- Imamo nekih 4-5 postupaka trenutačno u tijeku, s tim da su neki već okončani, odnosno vlasnici su postupili po nalogu komunalnog redarstva kako bi se spriječilo eventualno urušavanje i ozljeđivanje prolaznika - rekla je Aksić Vitković, a prenosi HRT.

Jer neodgovornost i nebriga mogu imati tragične posljedice.

27. travanj 2024 22:50