StoryEditorOCM
DubrovnikVODOVOD DUBROVNIK POKAZAO NOVINARIMA SPORNU DVORANU U KOMOLCU

Stvarna vrijednost veća od 3,6 milijuna kuna!

17. srpnja 2017. - 16:29

Zmjenica dubrovačkog gradonačelnika Orlanda Tokić i članovi Uprave gradskog komunalnog poduzeća Vodovoda Dubrovnik, tehnički direktor Zoran Čosić i član Uprave Vodovoda za EU fondove Vicko Begović pokazali su dubrovačkim novinarima tijekom obilaska crpne stanice Ombla u Komolcu spornu dvoranu za sastanke koja se nalazi u zgradi crpne stanice. Tom su prigodom novinari doznali kako je prema izvješću tvrtke Spinaker i inž Vlaha Butijera kao nadzora građevinskih radova, vrijednost ugovorenih radova 1,752 milijuna kuna bez PDV-a te da je do sada, za plaćeno 921 tisuća kuna.

-Nakon što je revizija počela utvrđivati stvarno i nakon dostave računa iz financijskog sektora naše tvrtke, zatečeno stanje u trenutku smjene gradske izvršne vlasti, utvrdili smo da je Vodovod Dubrovnik do sada platio 3 milijuna kuna s PDV te da nas do završetka radova očekuje isplata još 600 tisuća kuna s PDV-om. Međutim, nadzorni inžinjer nije baratao sa svim podacima, nije imao projektnu dokumentaciju niti imao uvida u cjelokupni opseg radova. Tlocrtna površina jednokatnog objekta je 70 "kvadrata", što znači da je vrijednost adaptacije 25.700 kuna po kvadratu. No, stvarno je rađeno samo na 70-ak kvadrata te se može zaključiti da je po kvadratu uloženo oko 40 tisuća kuna. Ne zanosimo se da će nam netko te novce vratiti ali treba spasiti što se može i objekt završiti iako se nalazi u nultoj zoni vodozaštite te ne znamo kako su mogli planirati sastanke u objektu koji je u takvoj zoni. Može se lako zaključiti kako je Vodovod trošio sredstva građana. Nadzor je izjavio kako većinu računa nije vidjeo ni ovjerioa ali su plaćeni iako dobar dio radova nije obavljen, kao npr. famozne zavjese od 330 tisuća kuna koje su prema predujmu plaćene 17 minuta prije skupštine na kojoj je smijenjena stara Uprava! - rekao je član Uprave Vodovoda za EU fondove Vicko Begović, dok je tehnički direktor Čosić dodao:

-Do danas Nema izvedbenih projekata iako su plaćeni, niti postoji obraćčin pristigle te izdate opreme. Pristiglo je i plaćeno 120 kvadrata podne obloge a ugrađeno samo 70. Samo je dio računa potpisao nadzornik a većinu faktura je bez obračuna potpisivao glasnogovornik poduzeća! Većinom je plaćano uz tzv. bagatelnu nabavu, a svugdje je očevidno nestručno vođenje investicije te manjkavost tehničke i obračunske dokumentacije! Tzv. privremene situacije uopće nisu ovjerene u građevinskim knjigama niti ih je nadzor uopće vidjeo.

Indirektno, temeljem podataka koje su dobili novinari može se zaključiti da je dio naručene, plaćene i isporučene opreme možda negdje drugo instaliran ali to, kako su rekli nazočni članovi Uprave Vodovoda Dubrovnik, ne mogu tvrditi jer revizijsko izvješče još nije potpuno dovršeno.

05. svibanj 2024 02:43