StoryEditorOCM
DubrovnikPOTREBA, A NE LUKSUZ

Što o menstrualnom siromaštvu misle u gradskoj i županijskoj upravi i ima li šanse da se učenicama pomogne u nabavci ženskih higijenskih potrepština?

Piše Maja Rilović Koprivec
10. siječnja 2022. - 21:22

Inicijativa za ukidanje poreza na higijenske uloške i tampone u Hrvatskoj, poznata i kao rasprava o higijenskom siromaštvu, nije naišla na podršku većine u Saboru Republike Hrvatske, iako ga je podržalo više oporbenih stranaka, kao i saborski Odbor za ravnopravnost spolova. Sudeći prema odgovorima koji su nam stigli iz dubrovačke gradske uprave i Županije dubrovačko neretvanske, dubrovačke tinejdžerice neće skoro biti među onima kojima se osnivači škola osiguravati higijenske potrepštine odnosno besplatne uloške.

Podsjetimo, za prošlojesenske rasprave oporbene zastupnice smatrale su da bi porez na menstrualne potrepštine trebalo smanjiti, po uzoru na druge europske zemlje, s obzirom na to da se radi o osnovnim životnim potrepštinama, a to bi smanjilo i neravnopravnost žena. Europski parlament je još 2019. godine usvojio rezoluciju o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja u EU, kojom su zemlje članice pozvane da se ženske higijenske potrepštine izuzmu od oporezivanja PDV-om. Unatoč tome što prijedlog nije prošao Sabor, no neke su Županije i gradovi koji su osnivači srednjih i osnovnih škola, odlučili pomoći svojim učenicima.

image
Higiejnske potrepštine mnogima su luksuz
Cropix

Grad Varaždin je prvi grad u Hrvatskoj koji je učenicama slabijeg imovinskog statusa osigurao besplatne uloške. To su napravile i neke srednje škole u Zagrebu, a također su akciju pokrenule i neke škole u Istri.

Od početka ovog polugodišta i učenice osnovnih škola u Karlovcu i učenice osnovnih i srednjih škola u Krapinsko-zagorskoj županiji imaju osigurane besplatne uloške, kao i učenice uz Rijeci. Riječka gradska uprava za to je ove godine namijenila 200 tisuća kuna iz gradskog proračuna.

Nedostatak novaca, glavni je čini se razlog da to neće za svoje učenice napraviti Grad Dubrovnik.

- Što se tiče financiranja ženskih higijenskih potrepština, svakako je riječ o hvalevrijednoj inicijativi koju vrijedi razmotriti pri planiranju budućih projektnih aktivnosti u osnovnoškolskom obrazovanju koje je u nadležnosti grada – pišu iz gradske uprave.

- Kao što je javnosti već poznato, zbog otežanih uvjeta poslovanja usred zdravstvene i financijske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, u posljednje dvije godine gradska uprava fokusirala se na zadržavanje postojećih socijalnih mjera kao i projekata za djecu i mlade. Usprkos velikim gubicima po proračun, nastavljen je program besplatnih obrazovnih materijala i knjiga iz izbornih predmeta za sve osnovnoškolce, kao i sufinanciranja knjiga za srednjoškolce. Financira se i usluga produženog boravka, asistenti u nastavi, kao i učeničke i studentske stipendije. Sve navedeno predstavlja znatnu olakšicu na preopterećene kućne budžete građana – odgovorili su iz dubrovačke gradske uprave.

Slično se razmišlja i u županijskoj upravi koja je osnivač više osnovnih i većine srednjih škola.

image
Higijenske potrepštine mnogima su luksuz
Cropix

Podsjećaju kako inicijativa za ukidanje poreza na higijenske uloške i tampone u Hrvatskoj, poznata i kao rasprava o higijenskom siromaštvu, nije naišla na podršku većine u Saboru.

- Uzimajući u obzir iskustva drugih zemalja koja pokazuju da se smanjenjem poreza problem nije riješio, te činjenice da prethodna sniženja PDV-a nisu rezultirala smanjenjem cijena, već povećanjem trgovačkih marži pa se to nije odrazilo na povećanja standarda građana, većina taj prijedlog nije podržala.

Sama inicijativa se temelji na istraživanju udruga o higijenskom siromaštvu u Hrvatskoj i usmjerena je više prema osnovnim i srednjim školama. Riječ je o hvale vrijednoj ideji nevladinih udruga koja je već prihvaćena u nekim hrvatskim osnovnim i srednjim školama.

Dubrovačko-neretvanska županija je razmatrala ovu problematiku s obzirom na navedeni podatak prema kojem je trećina žena u Hrvatskoj prisiljena štedjeti na ulošcima jer su im preskupi, posebice zbog učenica koje iz tog razloga, kako se navodi u istraživanju, znaju izostajati s nastave, ili se neugodno osjećaju. Županija će kroz svoje potpore nastaviti voditi brigu o ravnopravnosti žena i boriti se protiv siromaštva i socijalne isključivosti – poručuju iz Dubrovačko neretvanske županije.

05. svibanj 2024 20:57