StoryEditorOCM
DubrovnikZALUDU NAM I ZBRAJAT I ODUZIMAT

‘Sretan si ako na akciji nađeš zadaću za 14 kuna!‘ Evo koliko će Dubrovčane koštati prvi dan škole

Piše Kristina Filičić
23. kolovoza 2022. - 07:28

- Sretan si ako na akciji nađeš zadaću za 14 kuna – kaže nam dubrovačka majka o troškovima opremanja školaraca za nadolazeću školsku godinu. Početkom rujna ona će ih u školu uputiti petero. Koliki je to udar na kućni budžet, ionako izudaran poskupljenjem hrane i energenata, teško je i zbrojiti iskreno će sugovornica o školskoj košarici u uvjetima inflacije. Poskupjela je košarica sigurno stotinjak i više kuna po svakom djetetu. Prevedeno, ova će višečlana obitelj samo za školski pribor po djetetu potrošiti oko petsto kuna.

- To je samo za početak, a onda kroz godinu uvijek treba još dodatno kupovati jer se ispiše zadaća, potroše se bojice i olovke, osuše flomasteri... U taj trošak sam uračunala i opremu za tjelesni: teniske, majicu i šorc. Teniske nađem za oko 150 kuna, gledamo da su primjerene a opet ne preskupe – kaže nam ova majka pa dodaje kako je sreća što ne treba kupovati još i udžbenike.

- S tim troškom računaš kroz godinu, znaš da ćeš trebat' te novce, pripremiš se i pratiš akcije. Ima jedna mama iz Župe s šestero djece koja naručuje sve online iz zagrebačkih knjižara jer joj se čini jeftinije nego u ovim našim. Ja kupujem ovdje ali ljudi dosta naručuju online – kaže Dubrovkinja.

image
Mario Todoric/Cropix

Cijene školskog pribora, ovisno o kvaliteti, broju listova i proizvođaču variraju. Bilježnice mekog uveza stoje od 10 do 21 kunu, a one tvrdog od 22 do čak 40 kuna ako je na njoj djeci omiljeni lik. Tempere su od 40 do 50 kuna, a raspon cijena vodenih boja kreće se od 16 do 35 kuna. Drvene bojice ovisno o veličini seta, roditelja će stajati od 20 do 100 kuna. Ako je prvašić u pitanju pa mu treba kupiti školsku torbu i pernicu, za to prosječno treba izdvojiti otprilike 500 kuna. Naravno da iznos može i premašiti tisućicu, sve ovisno o mogućnostima.

- Školsku torbu im kupujem svake tri godine jer ako je bolja, kvalitetnija torba može toliko vremena potrajati, iako se te torbe dosta poderu, teške su knjige a i djeca ih svugdje naslanjaju. Kad im kupujem pribor za školu, uvijek gledam uzeti hrvatsku proizvodnju jer imamo i mi kvalitetnih proizvođača, zašto ih ne poticati?

Proteklih godina kvalitetne zadaće i to s tvrdim uvezom moglo se kupiti za desetak kuna, ove godine to nije slučaj jer je, na nesreću, poskupio i papir.

- Strašno je krešilo sve, i do 50 posto sigurno su neke bojice pošle. Baš imam račun od lani, jednu vrstu bojica tad sam platila 12, a sad su takve iste sigurno 20 kuna.

image


 

Luka Gerlanc/Cropix/Cropix

Ima jeftinijih opcija ali kupiti jeftinije još je veći trošak jer ćeš taj artikl kupovati više puta kroz školsku godinu, savjetuje majka pet školaraca.

- Ima zadaća do deset kuna ali tu su listovi doslovno prozirni, djetetu nekako moraš priuštiti one kvalitetnije, bolje su za pisanje i dulje traju. Učiteljica u školi kaže da se uzme kvalitetnije. Za likovni isto treba gledat što kupit. Neke vrste tempera se znaju brzo osušit, ima bojica koje pucaju, tri puta ih naoštriš i već ih nema. Treba uzet alavija kist da traje, platiš ga 20 kuna ali znaš da će bit dobar svima da će svi moć' s njime crtat da mu neće ispast' one dlačice.

Torbe, pernice, bilježnice, olovke, gumice, flomasteri..., roditelji ne znaju bi li se prije hvatali za glavu ili džep. Ova majka za svog školarca samo za školski pribor izdvaja 500 kuna. Ako dijete tek kreće u školu, to je sigurnih tisuću kuna. A gdje je odjeća, obuća, jakna, kabanica, gumene čizme, dalo bi se nabrajati ali to ne spada pod školski pribor iako je nužno da dijete može u školu. Srećom država financira obvezne udžbenike, Grad Dubrovnik i ove godine financira obrazovni materijal – radne bilježnice što značajno doprinosi rasterećenju troškova roditeljima i do dvije tisuće kuna. Ove godine dodatni obrazovni materijal poput tehničke kutije, likovnih mapa, pribora za istraživačku nastavu fizike i kemije, kupovat će roditelji, ukoliko predmetni nastavnici to budu smatrali potrebnim.

Pa u slučaju potrebe za jednog sedmaša ili osmaša za sve nabrojeno ove školske godine roditelj će izdvojiti 500 kuna. Da ne zaboravimo, kako bi se udžbenici što bolje sačuvali jer ipak ih nasljeđuju oni iz nižih razreda, trebalo bi ih i popeliti, a popele su stotinjak kuna.

Kad se sve zbroji, iz džepa roditelja oduzet će se otprilike tisuću do dvije tisuće kuna po školarcu, ovisno u kojem je razredu.

01. svibanj 2024 21:32