StoryEditorOCM
DubrovnikODBILI IM ŽALBU

‘Srđevci‘ poručuju da je zakon postao drugorazredna činjenica te najavljuju nastavak borbe protiv golfa na Srđu

Piše dv
25. veljače 2020. - 12:20
Visoki upravni sud prošli je tjedan odbio žalbu Zelene akcije, Inicijative Srđ je naš i Udruženja hrvatskih arhitekata na odluku o prihvatljivosti za okoliš zahvata na Srđu koju je u ponovljenom sudskom postupku potvrdio Upravni sud u Splitu,  priopćili su iz incijative Srđ je naš i Zelene akcije.

Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš odmah je najavio nove pravne korake protiv ove presude.

- Ova presuda kulminacija je zarobljavanja hrvatskih institucija pod utjecajem privatnih interesa. Mi se protiv nametanja projekta apartmanizacije Srđa borimo od 2006. godine kada smo podnijeli prvu tužbu protiv ovog projekta. Od početka smo suočeni s opstrukcijama i napadima, s ignoriranjem mišljenja stručnjaka i stručnih instituta, s gaženjem volje građana izražene na referendumu te ignoriranjem sudskih presuda - istaknuo je Capor.

- S arbitražnim postupkom u kojem se Razvoj golf želi dokopati 500 milijuna dolara od građana Republike Hrvatske ulozi su očito porasli do te mjere da je zakon čak i sudovima postao tek činjenica od drugorazredne važnosti. U odnosu na prvi postupak pred Upravnim sudom, u ponovljenom postupku jedina nova činjenica je pokretanje arbitražnog postupka od strane Razvoj golf-a. Nijedna od nezakonitosti utvrđenih u prvom postupku nije otklonjena niti je uopće provedena makar jedna nova radnja u postupku izdavanja novog rješenja. Pristati na ovakav sudski ishod značilo bi pristati na pravo jačega, a nama to nije prihvatljivo. Zbog toga nastavljamo borbu - poručuju aktivisti te zaključuju kako je ova presuda politička, a ne pravna odluka!

 
30. travanj 2024 21:07