StoryEditorOCM
DubrovnikDILEMA - RIJEŠENA! |

SMIJU LI RADNICI NA OTOČNA GRADILIŠTA? Na otocima mogu raditi samo otočani osim ako nije riječ o javnim radovima

Piše Maja Rilović Koprivec
31. ožujka 2020. - 14:33
Mještani Koločepa, Lopuda i Šipana uputili su pismo javnosti i Stožeru Civilne zaštite u kojem traže da se zabrani dolazak građevinskih radnika na otoke prema naputku Nacionalnog stožera da na otoke smiju samo oni koji imaju tamo prebivalište.

Državni stožer civilne zaštite donio je, naime, odluku o tome da na hrvatske otoke mogu dolaziti samo oni ljudi koji imaju prebivalište na pojedinom otoku, međutim, nije zabranio građevinske radove u Hrvatskoj. Otočani ova tri otoka doznali su kako će na njihove otoke ipak biti dozvoljen dolazak građevinara, pa traže odgovore od šefa Županijskog stožera, Joška Cebala, zašto se pogoduje građevinarima nauštrb zdravlja odnosno mogućnosti zaraze otočana.

image
CROPIX


- Županijski stožer na čelu s Joškom Cebalom dozvolio je ono što je javno rekao da će biti zabranjeno. Stoga se mi mještani otoka pitamo što je to što je gospodina Cebala nagnalo na promjenu odluke unutar 24 sata? Jesu li to utjecajni vlasnici hotela ili građevinskih firmi? Prije nekoliko dana je upravo on rekao da ostanemo doma ako ne želimo biti potencijalni ubojice naših bližnjih. Nas zanima želi li on imati na duši živote onih koji bi se mogli potencijalno zaraziti od građevinara koji će svaki dan na otoke putovati iz Dubrovnika?! Na otoku Koločepu konkretno se radi o sanaciji sustava otpadnih voda hotela u Donjem Čelu i građevinskim radovima u hotelu u Gornjem Čelu. Je li te radove prijeko potrebno izvoditi u trenutku kada se borimo s najjačim udarom epidemije i time ugroziti stanovništvo otoka čiji je prosjek godina daleko iznad 50? – stoji u pismu koje je stiglo na mail uredništva od mještana otoka, koje također zanima zašto Županijski stožer donosi odluke suprotne onima Državnog stožera?

Načelnik Stožera civilne zaštite DNŽ i dožupan dubrovačko-neretvanski Joško Cebalo potvrdio je kako se stanovnici Elafita svakodnevno javljaju Stožeru radi ovoga problema, ali i da Odluke Stožera ne mogu obuhvatiti sve one situacije koje se u životu događaju, a kakav je slučaj s građevinskim radovima na otocima.

image

 
CROPIX


- Pratimo mjere Nacionalnog stožera, a on je donio odluku o ograničavanju linijskog prometa od 21. ožujka kojim se ograničilo svima onima koji nemaju prebivalište na otoku da trajektnom linijom na otok i dođu. Nije donesena Odluka o zabrani građevinskih radova. Tražili smo iz Nacionalnog stožera objašnjenje postupanja u svezi Elafita s kojih nam se otočani svakodnevno javljaju. Nacionalni stožer se očitovao na način da građevinski radovi nisu zabranjeni u RH, a da svaki poslodavac može organizirati prijevoz svojih radnika. Grad je uputio dodatno pojašnjenje i zasigurno da će Gradski i Županijski stožer postupiti sukladno uputama nacionalnog stožera - kazao je Cebalo.

Dodao je kako Županijski stožer nije ovlašten donositi odluke o zabrani građevinskih radova, a da će Županijski stožer držati isključivo uputa Nacionalnog stožera.

U međuvremenu, oglasio se i Grad Dubrovnik čiji je Stožer civilne zaštite donio odluku kako neće dozvoliti daljnje izvođenje građevinskih radova od strane osoba koje nemaju prebivalište na otocima osim ukoliko se radi o radovima javnog karaktera te nužnim i neophodnim radovima za funkcioniranje stanovništva na otocima.

image
CROPIX


Pridržavanje ove Odluke na terenu nadzirat će pripadnici operativnih snaga Sustava civilne zaštite Grada Dubrovnika koji su raspoređeni i na području Elafita te svakodnevno provode sve odluke i mjere propisane od strane Stožera civilne zaštite RH kao i naloge Stožera civilne zaštite Grada Dubrovnika.
 
30. travanj 2024 20:09