StoryEditorOCM
DubrovnikFOTOGALERIJA

‘SJP Grof‘ i ‘Ajkule‘ na emotivnom susretu i obilježavanju 31. obljetnice osnivanja u prvoj bazi specijalaca u Platu

Piše DV
5. svibnja 2022. - 13:16

Na današnji dan, 5. svibnja 1991. godine osnovana je Specijalna jedinica policije “Grof” Policijske Uprave Dubrovačko-neretvanske. Povodom 31. obljetnice njihova osnutka danas se održava svečano obilježavanje i program u bazi Interventne jedinice policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u Platu, a u Muzeju Domovinskog rata na Srđu otvorit će se prigodne izložbe na kojima će se uz odavanje počasti hrabrim dubrovačkim specijalcima, javnost moći upoznati i s djelovanjem hrabrih riječkih “Ajkula”.

Svečanom će obilježavanju nazočio je Dinko Tandara, izaslanik podpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Toma Medveda, gradonačelnik grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske Joško Cebalo, pripadnici PU dubrovačko-neretvanske, pripadnici SJP Grof i USPDR Ajkule, članovi obitelji poginulih članova SJP Grof i branitelji koji su položili vijence i zapalili svijeće ispred Spomen obilježja poginulim pripadnicima SJP Grof.

Na svečanom obilježavanju će se predstaviti i povjestica Tragovi vječnosti autorice Tihane Magaš.

Obilježavanje se nastavlja u petak 6. svibnja, kada će u 10 sati na groblju Boninovo biti otkrivena nadgrobna ploča poginulom Mirku Petrekanoviću. Potom slijedi obilazak spomen obilježja i odavanje počasti (Glavni križ na Boninovu te spomen obilježja ispred PUDN, u Komolcu, na Bosanci i Strinčjeri), a potom posjet Muzeju DOmovinskog rata u tvrđavi Imperijal.

U subotu 7. svibnja program se nastavlja ronilačkom eko-akcijom "More spaja - Libertas 1992.-2022.".

 

Specijalci SJP Grof tada su 1991. godine odmah počeli osiguravati položaje na Brgatu prema Ivanici. U srpnju i kolovozu uz ubrzanu obuku, SJP “Grof” već je uspješno izvršavala vojno-policijske zadaće. Početkom općeg vojnog napada, srpsko crnogorskih agresora, na Dubrovnik i dubrovačko područje 1. listopada 1991., SJP „Grof“ sudjeluje u borbama u Komolcu, na Brgatu, Bosanci, Strinčjeri i Srđu te u borbama kod Bistrine.

Tijekom proljeća i ljeta 1992. SJP “Grof” sudjeluje u operacijama deblokade Dubrovnika i u oslobađanju Komolca, Mokošice, Zatona i Orašca. Tijekom akcije pokušaja oslobađanja Golubova kamena u svibnju 1992. došlo je do žestokog okršaja s neprijateljem kojem su naneseni veliki gubitci u ljudstvu i tehnici ali je na žalost i sama Jedinica imala mnogo ranjenih.

U temelje Republike Hrvatske život je ugradilo deset pripadnika Specijalne jedinice policije “Grof”, a uspomenu na njih i Domovinski rat danas čuvaju njihovi suborci okupljeni u Udrugu Specijalne jedinice policije Grof Dubrovnik.

Tijekom 1992. godine Jedinica prvi put napušta matičnu Policijsku upravu te odlazi na Papuk gdje sudjeluje u akciji “Trokut”, a zatim i na Velebit gdje je zajedno s ostalim specijalnim jedinicama policije držala položaje u sklopu operacije “Poskok-1” i “Poskok-2”. Ondje njezini pripadnici sudjeluju i u operacijama “Maslenica” te “Medački džep”, a na Velebitu su dočekali i operaciju “Oluja” u kojoj su sudjelovali u oslobađanju Like.

Otvorenje izložbi je 5. svibnja u 14 sati u Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik, tvrđava Imperijal, Srđ.

28. travanj 2024 23:21