StoryEditorOCM
DubrovnikCIJENE STABILNE |

SIJEČANJSKA PONUDA NA LAPADSKOJ PLACI Za zimu tipična, a za zdrav ručak idealna

Piše Bruno Lucić
9. siječnja 2021. - 10:11

Evo nas u novoj godini ili kako bi to sažele tete s lapadske place: „sve je po starom, samo je godina nova!“. U toj smo se rečenici i mi pronašli, a pronašli smo i ove subote dovoljno motiva da vas izvijestimo o siječanjskoj ponudi na lapadskoj placi.  Svako vam dobro u 2021.!

Druga subota u novoj godini je u Lapadu osvanula prilično pusta, prazna i s nekim bolovima u želudcu, naišli smo tek na šačicu ljudi, ali zato na lapadskoj placi naše drage tete i dalje nude blagodati zemlje i rada. Zima je u znaku zelenila pa ćemo tako započeti s kupusom, onim glavatim koji možda ima, a možda nema ništa u glavi, to će otkriti domaćice koje ga kupe - košta 8 kuna. Sljedeća je cvjetača koje jutros nije bilo u nekom iznimnom broju, ali dovoljno je za očuvati zdravlje i zdravu pamet, nudi se zainteresiranoj javnosti za svega 15 kuna.

image
Tonći Plazibat/Cropix

O čemu još možemo izvijestiti? To je već ona klasika koju znaju i vrapci na grani, ali ipak ćemo ponoviti: blitva je 6, balica rikule 5, a balica špinata 5 kuna. Dovoljno za pristojan ručak! Salata ne vozi slalom ni veleslalom, ali bome je pri samom vrhu, nosi zlatnu medalju jer je dosegla cijenu od 20 kuna, doslovno zlata vrijedi! Balica kopra je 3 kune, mladi luk koji se udobno smjestio među zelenilom, kao i svi drugi muškarci na kauču, košta 7 kuna, a da li baš toliko vrijedi, to prepuštamo vama na procjenu.  Zatekli smo i česan (10 kuna) te kapulu (15 kuna) i oboje sigurno pridonose zdravlju, a možda otjerate i kojeg vampira iz susjedstva!

Samozatajna rotkvica se ne busa u prsa, ona se busa u balice od svega 3 kune pa ako to nije skromnost, ne znamo što je!  Pored salate, pazija je isto tako šampionka jer je možete kupiti ako ste spremni izdvojiti jednog bana Jelačića, dakle 20 kuna. Ali, pazite na paziju, do sljedeće setemane mogla bi se uobraziti, lako bi joj mogla skočiti cijena. Kažu nam naše sugovornice da im je, kao i svima nama, dosadila kiša. Ne može se prošetati, ne može se na kavu u kafiće, ne može se ništa. Srećom, ljudi koji žive na selu naći će utjehu u radu! No, ova, čini se - „vječna“ kiša šteti i zelenilu koje propada pa zato ovim putem molimo sunce da nas malo podsjeti što znači lijepo vrijeme. A sunce je, čini se, izašlo iz samoizolacije jer je ovu subotu provirilo kroz oblake. Druga štetočina koja nam želi dokrajčiti zelenilo, serijski ubojica zelenila je i puž pa nam tete pričaju kako se bore protiv tih puževa koji sustavno uništavaju zelen. Posipaju tako pepeo ne bi li tako stvorili adekvatnu obranu, ali čim kiša padne, pepeo izgubi svoju defenzivnu ulogu, a puževi kreću u ofenzivu i žderanje! Nije nam jasno kako se ne srame, pa da se bar sami pospu pepelom i priznaju svoj krimen?

image
Tonći Plazibat/Cropix

Mlade i stare patate ne stoje jedne pored drugih, ali zato dijele istu cijenu od 10 kuna. Možda dijele i istu sudbinu?

- Đe su baba i djevojka iste za kupit? - komentira nam jedna prodavačica u šaljivom tonu.

I upravu je, ali kad su muškarci nikakvi, onda nije ni čudo da se babe i djevojke tako dobro drže! Nemojte mislili da smo zaboravili mrkvu, našu lojalnu prijateljicu s lapadske place - i ona je preko veze došla do pozicije, do štandova i vaša je, ako tako hoćete, za 15 kuna. Našli smo i mješavinu između cvjetače i brokule, prodavačica je zove piramida, a cijena joj je 12 kuna. Eto, možete je kupiti za samo 12 kuna! Pa đe to ima? Faraon Keops se okreće u sarkofagu kad to čuje!

image
Tonći Plazibat/Cropix

Na dva mjesta svojom izrazito vedrom, svijetlozelenom bojom ističe se čajota, meksički kukumar koji nam donosi malo toplije boje, malo asocijacija na ugodne ljetne temperature i nešto što smo odavno zaboravili a što se zove „optimizam“. Jedno kilo ove zdrave 'Meksikanke' može biti vaš za 20 kuna. Da ne ostane sve na povrću, možemo vas obradovati da smo naišli i na malenu hrpu jabuka (10 kuna). To su posljednje jabuke za sada, a kaže nam prodavačica da tako intenzivno mirišu da je to čudo! Eto, možete uzeti jednu jabuku i maskirati je u dunju - ionako će nam brzo i maškare.  

Agruma, naravno, ima i ovo jutro. Naranče i limun koštaju 15 kuna, a narančini na rang listi cijena sa svojih 5 kuna stoje prilično nisko. Malo, malo iznad njih popeli su se aleksandrini koji se mogu pohvaliti cijenom od 10 kuna. Tradicionalno, izvještaj završavamo cvijećem pa i usred crne zime! Treba nam boje u životu! Zatekli smo malo cvijeća i ovo jutro.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Sramežljivo je i tiho, cvijeće se uopće se ne upušta u konverzacije ni koketiranja, a odmah kraj njega mudro šuti tikva koju smo jedva prepoznali, u međuvremenu je magistrirala poslovnu mimikriju, 15 kuna joj je tržišna cijena i sad traži svoju poziciju. To bi bilo to, ne znamo jeste li nakon ovog našeg izvještaja nešto pametniji i informiraniji, nadamo se samo da vas nismo dodatno izludjeli, to ćemo prepustiti drugima! Stojte nam dobro, hranite se zdravo i čuvajte se puževa i muževa!           

28. travanj 2024 19:44