StoryEditorOCM
DubrovnikNA 2180 PARKIRNIH MJESTA

Sanitatu korona ‘odgrizla‘ 70 posto mjesečnog prihoda, a podaci za javnu garažu nisu poznati

Piše Gabrijela Bijelić
29. srpnja 2020. - 07:30
Zbog pandemije koronavirusa u Dubrovniku svi zbrajaju minuse pa tako ni Sanitat koji upravlja s 2180 parkirnih mjesta od Kantafiga do Svetog Jakova nije izuzetak.

U tjednima netom nakon izlaska iz lockdowna, blagajna Sanitata zabilježila je tek 11 posto prihoda iz istog razdoblja lani, dok su se u lipnju prihodi od naplate parkinga popravili na (tek) 31 posto prošlogodišnjih.


image
Sanitat Dubrovnik dijeli sudbinu drugih 'korona gubitaša'


Manje stranaca, manje i kazni


U prva tri srpanjska tjedna naplata je dostigla 29 posto prošlogodišnje, a kako će biti u kolovozu nitko se ne usuđuje prognozirati jer je turistička sezona zbog Covida na klimavim nogama. Sanitatova ovoljetna iskustva dosad tu tezu samo potvrđuju:
- Korona je poremetila dolazak posjetitelja Grada Dubrovnika, pa se samim time smanjila i naplata kazni za parking. Do sada je u 2020. godini izdano 27 posto manje dnevnih parkirnih karata nego prošle godine do ovog trenutka – kažu iz Sanitata koji je zbog novonastale situacije morao korigirati i cijene parkinga u nultoj zoni Pila, gdje se u ‘starom normalnom’ sat parkinga u sezoni plaćao impresivnih 75 kuna.

image
Sanitat Dubrovnik dijeli sudbinu drugih 'korona gubitaša'


Elitna zona blizu povijesne jezgre će ove godine do 30. rujna cijenom bili manje elitna jer se parkirno mjesto od 13. lipnja plaća 'tek' 40 kuna. Iz Sanitata kažu kako je popunjenost parkinga Pile uz nove korigirane cijene u srpnju malo slabija u usporedbi sa stanjem 2019. godine, dok su svibanj i lipanj bili slabo popunjeni zbog pandemije virusa COVID – 19.


image
Sanitat Dubrovnik dijeli sudbinu drugih 'korona gubitaša'


Što te briga za popunjenost?


Kad je o popunjenosti dubrovačke javne garaže na Ilijinoj glavici riječ, tu ni višekratni medijski upiti ne daju rezultata. Koliki je promet tog mega parkirališta, bilježi li se i koliki podbačaj ove sezone u usporedbi s minulom, nema odgovora. Doznati se može tek već poznato, a to je da garažom gospodari tvrtka Best in parking d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu. Kontakt osoba i regionalni manager te tvrtke Jug Bašica, nekadašnji direktor Ragusa parkinga, upokojene tvrtke za gospodarenje istom tom javnom garažom, kaže da nije ovlašten za davanje informacija, čak ni o pukoj popunjenosti parkirnih etaža u Zagrebačkoj ulici.
Nakon što smo mailom iskazali zanimanje za 'novčane pokazatelje' korona krize po javnu garažu, upućeni smo na prokurista Best in parkinga Ibricu Zulfikarpašića koji se na fiksni telefon, nije javljao na opetovane pozive.

image
Sanitat Dubrovnik dijeli sudbinu drugih 'korona gubitaša'


Osnovne podatke o cjeniku u razini 'poslovne tajne' tako možete doznati tek guglanjem. Best in parking i (worst in PR, dodali bismo) tako obznanjuje da na Ilijinoj glavici kartica po satu stoji 40 kuna. Dnevnu karticu pak plaćate 480 kuna, tjednu 2.400 kuna i mjesečnu 4.800 kuna. U ponudi su i pre-paid kartice, gubitak kartice naplaćuje se 1800 kuna...

Iz zaglavlja web stranice primjetno je da o najvećem dubrovačkog parkiralištu skrbi d.o.o. iz sastava Best in Parking&Real Estate AG, tvrtke registrirane u Beču. Šteta je što se bečka škola ne može primijeniti u načinu komunikacije s medijima kojima se bez objašnjenja uskraćuje sasvim benigna informacija.

image
Sanitat Dubrovnik dijeli sudbinu drugih 'korona gubitaša'
28. travanj 2024 07:58