StoryEditorOCM
DubrovnikTUGA S JUGA

Samo u Hrvatskoj: MUP za podstanarstvo plaća više od 5 milijuna kuna inozemnoj kompaniji, a samo nekoliko stotina metara dalje propada policijska zgrada

Piše Gabrijela Bijelić
9. siječnja 2022. - 08:44

Ministarstvo unutarnjih poslova već 11 godina u zakupu je prostora bivšeg Telekomunikacijskog centra na Ilijinoj glavici u Dubrovniku za koji mjesečno plaća oko 5000 eura ili oko 60 tisuća eura godišnje, odnosno oko 660 tisuća eura za dosadašnje trajanje podstanarstva.

Na privremenoj adresi koja se gotovo pretvorila u trajnu smještene su dvije ustrojstvene jedinice Policijske uprave dubrovačko-neretvanske - Služba upravnih poslova, državljanstva i statusnih pitanja stranaca i Postaja prometne policije.

Iznos mjesečnog "fita" nameće neizbježno pitanje: što je s MUP-ovom zgradom u Gružu koja godinama zjapi prazna i zapuštena, a mogla bi udomiti sve spomenute službe Policijske uprave, pa i više od toga:

- Za rekonstrukciju zgrade u Gružu izrađena je projektna dokumentacija te je za ovu 2022. godinu planiran početak aktivnosti za zaključenje ugovora o izvođenju radova – odgovara na naš upit Andrijana Biskup, glasnogovornica Policijske uprave, te potvrđuje kako MUP temeljem ugovora o zakupu koristi prostor vlasnika "Hrvatskog telekoma" od 2010. godine.

Cijena, kako kaže, iznosi 7,2 eura po četvornom metru, što za zakupljenu površinu od 655,46 kvadrata, iznosi 4719,31 eura mjesečno, bez PDV-a.

Bivša zgrada Prometne policije u susjedstvu nove gradske urbane četvrti pod okriljem TUP-a spominjala se lani u kontekstu obnove kad su započeti radovi na uređenju okoliša, no kasnije se ispostavilo da je Policijska uprava kao vlasnik prostora tek uredila "okućnicu".

Tom prigodom iz resornog su ministarstva pojasnili da rekonstrukcija gruškog zdanja iziskuje značajna financijska sredstva. Medijima su izjavili kako je projektantska procjena za ovaj zahvat početkom 2019. godine iznosila oko 11 milijuna kuna s PDV-om, ali rok kad bi novac bio osiguran za uređenje i osposobljavanje zgrade za prijem osoblja i klijenata nisu navodili.

Rekonstrukcija gruškog objekta, kada uopće i započne, obuhvatila bi uređenje cijelog kompleksa dviju zgrada, one na ulici, s korisnom bruto površinom od 960 četvornih metara, te one u dvorištu od 8360 kvadrata u postojećim gabaritima.

Zamišljeno je da se u prizemlju glavne zgrade u Ulici Andrije Hebranga obavljaju upravni poslovi za građanstvo, odnosno izdavanje osobnih i putnih isprava, te sličnih dokumenata, dok bi prostori na katu služili za potrebe prometne policije.

U prizemlju dvorišne zgrade smjestile bi se garaže za vozni park, skladišta i radionice. Na prvi bi kat prešla pomorska policija, a na drugom bi se preuredili smještajni prostori sa sanitarijama.

Prije četiri godine spominjala se i mogućnost preseljenja Sigurno-obavještajne agencije iz sadašnje zgrade u Vukovarskoj ulici, zdanja u vlasništvu RH u koje bi nakon obnove uselila Policijska uprava.
Time bi se, procijenili su odgovorni, postigle značajne uštede jer bi prestalo plaćanje najma za policijske službe na Ilijinoj glavici. No, od te racionalizacije se odustalo, a SOA i dalje stoluje na staroj adresi. Zgrada u Vukovarskoj kao vlasništvo Republike Hrvatske ustupljena je toj službi, očito na trajno korištenje.

Za devastiranu zgradu u kojoj je nekada bila smještena Postaja prometne poli­cije, postojao je i plan dogradnje s ciljem smještaja policajaca koji nisu iz Dubrovnika. Za planirani zahvat bila je ishođena i lokacijska dozvola.

No, u međuvremenu je stupio na snagu novi Zakon o gradnji kojemu je trebalo prilagoditi glavni projekt, osigurati suglasnosti susjeda iz okolnih zgrada koje graniče s policijskom i izgraditi novu trafostanicu. MUP je procijenio da bi investicija u tom slučaju bila preskupa, te se od nje odustalo do nekih boljih vremena.

Prije četiri godine spominjala se i mogućnost preseljenja Sigurno-obavještajne agencije (SOA) iz sadašnje zgrade u Vukovarskoj ulici, zdanja u državnom vlasništvu u koje bi nakon obnove uselila Policijska uprava.

Time bi se, procijenili su odgovorni, postigle značajne uštede jer bi prestalo plaćanje najamnine HT-u za policijske službe na Ilijinoj glavici. No, od te racionalizacije se odustalo, a SOA i dalje stoluje na staroj adresi.

Zgrada u Vukovarskoj kao vlasništvo države ustupljena je toj službi, očito na trajno korištenje.

02. svibanj 2024 10:44