StoryEditorOCM
DubrovnikRIKI ROSSETTI O POMORSKOJ TRAGEDIJI ZA HTV

S gumenjaka su morali uočiti brod Danče

Piše DV
27. travnja 2017. - 00:58

Riki Rossetti, umirovljeni kapetan duge plovidbe u izjavi za Hrvatsku uživo na HRT-u, rekao je kako su ljudi iz glisera precijenili svoju brzinu i zbog toga udarili u brod Lučke kapetanije.

- Presudilo je da se su precijenili svoju brzinu i mislili proći ispred prove brodu Danče i da su udarili u brod. To je kao da su udarili u zid s tridesetak milja, odnosno 60-ak kilometara na sat. Teško da je tu itko mogao preživjeti, a ova dva što su preživjela su veliki sretnici - kaže kapetan.

- Nemam neke velike iluzije da će se ostala četvorica naći živi. S obzirom da je to unutrašnje more i Koločepski kanal, dosta brodova traži ljude i već bi ih našli da je netko živ. Ne znam je li brod Danče išao s Mljeta u Dubrovnik ili iz Dubrovnika u Mljet. Znam da taj gliser ima vrlo jak motor, 150 konja, mislim, to je jedan ozbiljniji gliser, ali nema navigacijska svjetla na sebi", kaže Rossetti.

-S obzirom na noć i na smanjenu vidljivost, na prskanje mora, ne znam kojom je brzinom vozio, međutim, on može voziti brzinom i od 35 milja, ali s obzirom da je prskalo ljude i da je možda more ulazilo u gumenjak, vjerojatno je smanjio nešto brzinu. Međutim, bez obzira koliko je vozio, s obzirom na brzinu glisera i brzinu broda Dančea; nesreća je strahovita i ne sjećam se, od rata naovamo da je poginulo nekoliko ljudi. More je obično najsigurniji prijevoz i ovo je strahovita tragedija", kaže kapetan.

- Postoje propisi izbjegavanja sudara na moru i zna se kako se treba ponašati. Ima ribara u Koločepskom kanalu često i oni uvijek imaju neku svjetiljsku sa sobom uvijek. Oni njome svijetle kad se primakne neki brod. Ovi u gliseru su precijenili svoju brzinu i vjerovali su da će proći ispred prove Dančea koji ih uopće nije vidio jer ako nisu imali svjetla, nije ih mogao ni vidjeti. Puhalo je jako jugo i bila je mrkla noć. Po meni jedini krivac mogu biti ovi s gumenjaka. Teško je to sada reći, žao mi je, mrtvi su, ali ne vidim uopće da bi brod Danče mogao imati ikakvu krivicu", rekao je kapetan Rossetti.

Upitan je li moguće da posada na brodu Danče nije mogla zamijetiti na radaru plovilo, odgovorio je kako plovilo nije bilo ispred njih.
-Plovilo je dolazilo sa strane. Teško je primijetiti na takvom moru, a gumenjak je bio jako nizak. Može se primijetiti ako se dobro gleda, ali gumenjak je dolazio sa strane i pretpostavljali su da će im proći po krmi. Ponavljam, ne znam je li brod Danče išao s Mljeta u Dubrovnik ili iz Dubrovnika u Mljet jer to mijenja situaciju. Ako je išao na Mljet, onda su ovi iz glisera morali vidjeti crveno svjetlo Danača i svakako proći po krmi. Ako je išao iz Mljeta u Dubrovnik, onda je Danče morao napraviti manevar i poći gliseru po krmi, ako bi vidio svjetla. Još ne znam taj podatak, ali Danče je veliki brod, dobro osvijetljen, s obzirom da je bio u akciji spašavanja, ima i rotacijska svjetla. Oni iz glisera su ga mogli dobro vidjeti i izbjeći ga na vrijeme", objasnio je kapetan.

28. travanj 2024 07:26