StoryEditorOCM

Rožat proslavio Veliku Gospu i veliki jubilej župne zajednice

Piše DV
16. kolovoza 2023. - 09:30

Devetstotu obljetnicu župne nebeske zaštitnice Velike Gospe proslavili su vjernici Rožata, a sve u spomen na 900 godina od prvog pisanog spomena župne crkve – matice.

Najstarija je ovo crkvena zajednica u Rijeci dubrovačkoj a pripadaju joj Dračevo selo, Prijevor, Komolac, Knežica, Šumet i naselje Naš dom, Čajkovići i Čajkovica.

image
Toni Cvjetkovic/

Na svetkovinu župne nebeske zaštitnice Velike Gospe vjernici Rožata prisjetili su se vjere Rijeke dubrovačke koju danas čine tri župe od kojih je župa Rožat najstarija. Središnje svečano euharistijsko slavlje u nazočnosti velikog broja vjernika u župnoj crkvi smještenoj na brdu poviše Rožata predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

Koncelebrirali su župnik fra Tomislav Hrstić i voditelj trodnevne duhovne obnove provincijal franjevačke provincije sv. Jeronima fra Tomislav Šanko, dok je župni vikar fra Veselko Grubišić ispovijedao.

Biskup Glasnović je na početku propovijedi kazao kako su mnogi važni događaji iz dubrovačke povijesti nama danas obavijeni velom tajne zbog više razloga, no ova velika obljetnica spada u red onih o kojima dokumenti i predaja daju osnovnu sliku.

image
Toni Cvjetkovic/

Pretpostavlja se da je sadašnja župna crkva – matica izgrađena nakon Velike trešnje 1667. godine. Nalazi se na temeljima drevne benediktinske crkve iz 1123. godine koju je dao sagraditi dubrovački plemić Sabino Gundulić s namjerom da uz nju podigne i benediktinski samostan.

Ta crkva je pripala upravi najslavnije benediktinske opatije u Europi – Monte Cassino i na vratima bazilike u Monte Cassinu među svim crkvama koje opatiji pripadaju bilo je upisano i ime crkve u Rožatu. Od te prve župne crkve u Rožatu do danas su ostali samo neki materijalni ostaci.

02. svibanj 2024 10:55