StoryEditorOCM
DubrovnikRADOVI KRAJEM LJETA |

FOTO/REKONSTRUKCIJA ‘TRBUHA GRADA‘: Prodavači će privremeno na lapadsku tržnicu ili u Luku Gruž ili ... Još se ne zna

Piše Kristina Filičić
21. travnja 2021. - 07:30

Rekonstrukcija tržnice u Gružu trebala bi započeti krajem ljeta. Sanitat Dubrovnik ishodio je građevinsku dozvolu za predviđene šestomjesečne radove, što je bio osnovni preduvjet kako bi Dubrovnik u skoroj budućnosti dobio preuređeni ekološki prihvatljiv prostor ‘zelene place’ uz suvremene standarde poslovanja te uređenom infrastrukturom.

- Rekonstrukcijom ćemo obuhvatiti cjelokupni prostor tržnice, osim ribarnice koja je prije nekoliko godina rekonstruirana. Dobit ćemo jedan zatvoreni prostor koji se u ljetnim mjesecima može otvoriti tako da naši prodavatelji na placi više neće biti izloženi nepovoljnim vremenskim uvjetima, a dobit će se i jedan lijepi trg u Gružu – pojašnjava direktor Sanitata Tomislav Tabak.

image
Budući izgled tržnice u Gružu
Sanitat Dubrovnik

Naime, zelena placa postat će polivalentni prostor koji će u popodnevnim satima, nakon zatvaranja place, služiti kao terasa ugostiteljskim objektima i kao trg.

- Placa trenutno radi do 14 sati, a nakon toga zjapi prazna. Zamislili smo to na način da ugostiteljski objekti i restorani u blizini mogu iznajmiti prostor nakon recimo 14 sati, tako da u večernjim satima to bude trg uz stolove, nekakav sadržaj društvenog karaktera, slično kao što imamo na placi Grad. Samim time to će nam donijeti i prihod – ističe prvi čovjek Sanitata.

Projekt predviđa I obnovu poslovnih prostora uz istočni zid place te rekonstrukciju zida ljetnikovca Paladina Gundulića, a sve u skladu sa zahtjevima i uputama Konzervatorskog odjela Dubrovnik. Kako je rečeno, uklonit će se sve neprimjerene dogradnje na tom lokalitetu kako bi se otvorio kvalitetan prilaz placi i oslobodio prostor za buduće uređenje povijesnih vrtova u sklopu Gundulićevog ljetnikovca.

image
Budući izgled tržnice u Gružu
Sanitat Dubrovnik

U zakupljenim prostorima place trenutno je mesnica, poljoprivredna apoteka, željezara, a jedan je prazan. Poslovni prostori, predviđeno je, proširit će se dijelom prema placi, dok će se stražnji dio ruši. Svakako, prostori će ostati u istim gabaritima. Po naputku konzervatora uklonit će se i prostor postojećeg ugostiteljskog objekta na samom ulazu gruške place.

- Objekt se mora ukloniti sukladno smjernicama konzervatora da bi se dobio cjelokupni prostor ljetnikovca Paladina Gundulić. Taj objekt je napravljen nelegalno 1960-tih, 70-ih godina – kaže Tabak.

image
Direktor dubrovačkog Sanitata Tomislav Tabak
Privatno

Tržnica će dobiti novu podnu površinu, pokretne prodajne stolove i prateću opremu, a bit će natkrivena velikim zaokretnim tendama. U sklopu rekonstrukcije uredit će se i okolne podne površine pločnika, na kojima će se izvesti podzemni spremnik za otpad što je, dodaje, standard u modernoj urbanoj opremi.

- Od urbane opreme planirali smo i frižidere za eventualnu prodaju mlijeka, sira... Nadam se da će se javiti proizvođač koji će moći i te proizvode prodavati na placi.

image
Budući izgled tržnice u Gružu
Sanitat Dubrovnik

Ribarnica koja je u sklopu gruške tržnice, a svojevremeno je doživjela obnovu, nesmetano će raditi za vrijeme ušminkavanja zelene place. Prodavači sa zelene place bi, kako je prvotno rečeno, trebali na šest mjeseci preseliti na tržnicu u Lapadu, koja je također nedavno preuređena.

- Postoje i opcije prebačaja u Luku Gruž ili nekakav drugi prostor koji ćemo pokušati dogovoriti. Svakako još ćemo vidjeti na koji način ćemo osigurati da opskrba domaćim namirnicama neometano ide. A cilj nam je i malo oživiti tržnicu u Lapadu – kaže Tabak.

Najveći je problem što su, s obzirom na epidemiološke mjere, ograničeni brojem stolova na tržnicama, pa će biti izazov sve organizirati. Spomenimo, trenutno je, zbog epidemioloških mjera, na gruškoj zelenoj placi 36 stolova, od mogućih 120. Reducirani broj stolova tijekom tjedna uglavnom bude pun, a petkom i subotom posebno zagužva. Nakon rekonstrukcije gruška zelena placa imat će oko sto stolova.

image
Gruška placa nakon ljeta ide u rekonstrukciju
Božo Radić/cropix

Predstoji javna nabava ' u što skorije vrijeme', pa Tabak poziva sve zainteresirane da se jave.

- Otprilike to traje mjesec i pol dana, ide odabir koji je također od mjesec do tri mjeseca, ovisno imate li žalbe ili nemate. U mom mandatu u Sanitatu nisam nikad imao žalbu na niti jednu javnu nabavu, a uvijek je bilo više ponuđača. Očekujemo da bi rekonstrukcija place mogla krenuti krajem ljeta, da se opet može odraditi i sezona – kaže direktor Sanitata Tabak, a na pitanje kako su u vremenu pandemije uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju jer procijenjena vrijednost radova je osam milijuna kuna, odgovara:

image
Gruška placa nakon ljeta ide u rekonstrukciju
Božo Radić/cropix

- Sanitat sam preuzeo s tri i pol, četiri milijuna kuna. Nakon najveće krize koja je pogodila cijeli svijet, Sanitat je na računu imao 19 milijuna kuna. Nakon rekonstrukcije Graca imamo 15 milijuna kuna tako da su novci osigurani na računu Sanitata i da ćemo se vjerojatno financirati iz svojih izvora.

26. travanj 2024 12:48