StoryEditorOCM
DubrovnikRast broja zaraženih

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić: ‘Za vikend postoji mogućnost prelaska na hladni pogon‘. Evo što to znači za pacijente i hitne slučajeve

Piše dv
3. studenog 2021. - 18:52

Dubrovačko-neretvanskoj županija u posljednja 24 sata bilježi 236 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U OB Dubrovnik hospitalizirana je 51 osoba pozitivna na koronavirus, a sedam pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb te su na respiratoru.

Prema svemu sudeći, odnosno po broju dnevno oboljelih i hospitaliziranih, OB Dubrovnik bi mogla prijeći na hladni pogon odnosno liječnici bi mogli operirati samo hitne slučajeve.

O najavama i koracima koji se planiraju poduzeti pitali smo ravnatelja OB Dubrovnik, Marija Bekića: - Osobe koje su hospitalizirane zbog zaraze koronavirusom u velikoj mjeri su i na respiratoru jer su im ugroženi vitalni organi. U ovakvom slučaju moraju biti smješteni na odjelima, a pored njih imamo i sedam osoba koje su na jedinici intenzivnog liječenja.

Broj hospitaliziranih se iz sata u sat može promijeniti te smo mi povukli određeni broj medicinskih sestara s drugih odjela prema zaraznom odjelu te smo također privremeno vratili i specijalizante OB Dubrovnik koji su boravili u kliničkim bolničkim centrima. Po potrebi se planira i otvaranje drugog kata gdje smo fizički pregradili odjele i to bi bilo iduće mjesto gdje bi se širili u slučaju potrebe. Maksimalni broj hospitaliziranih pacijenata kojeg smo imali do sada bio je 76 te je to bilo u travnju 2020. godine. Treba napomenuti kako tada nisu svi bili zaraženi koronavirusom već su neki čekali rezultate testiranja i bili u izolaciji.

U trenutnoj situaciji radi se isključivo o bolesnim ljudima koji se ne mogu liječiti kod kuće te smo u svakom trenutku spremni proširiti kapacitete. Ukoliko se pokaže potreba i brojka hospitaliziranih poveća, uključujemo mogućnost prelaska na hladni pogon što bi se moglo dogoditi za vikend. Liječnici trenutno operiraju prema uobičajenim procedurama dok bi u hladnom pogonu operirali samo hitne slučajeve. Napominjem kako sve ovisi o broju hospitaliziranih te da se opcija još uvijek razmatra", za Dubrovački vjesnik rekao je ravnatelj Bekić.

30. travanj 2024 20:31