StoryEditorOCM
DubrovnikOHRABRUJUĆI PODACI

Raste broj prvašića: u Dubrovniku je jedna osnovna škola po broju učenika gotovo sustigla najveću gradsku školu, onu u Gružu...

Piše Silvia Rudinović
8. srpnja 2023. - 07:25

U osnovnim školama na području Dubrovačko-neretvanske županije upisano je 1.168 prvašića. Od toga, 458 učenika upisano je u škole kojima je osnivač Grad Dubrovnik. To je 58 prvašića više nego lani, kaže Dživo Brčić, pročelnik dubrovačkog Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, i naglašava kako je riječ o privremenim podacima.

image

U Dubrovniku u idućoj školskoj godini 458 prvašića

Tonći Plazibat /cropix/

- U tijeku su obrade zahtjeva za premještajem. Ove godine imamo 58 učenika više nego u prošloj školskoj godini. Najveći porast broja učenika je u Osnovnoj školi Mokošica sa samo devetero djece manje od najveće gradske škole, OŠ Ivana Gundulića – rekao je gradski pročelnik.

U gradskoj upravi kažu kako s godinama bilježe ozbiljno povećanje broja djece s teškoćama u razvoju. Iz različitih razloga, ove godine je donesena preporuka o odgodi upisa u prvi razred za 41 dijete.

Dok država osigurava besplatne udžbenike, Grad Dubrovnik će i i u idućoj školskoj godini svim osnovnoškolcima financirati radne bilježnice. Lani su se susreli s problemom velikog poskupljenja obrazovnih materijala pa je valjalo osigurati dodatnih 200 tisuća kuna u proračunu.

image

Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija financirat će radne bilježnice za osnovnoškolce

Tonći Plazibat/cropix/

- Još uvijek ne znamo što nas čeka s cijenama radnih bilježnica, a sad već imamo informaciju da izdavači stavljaju na tržište radne bilježnice u kutijama, što bi moglo povećati cijenu obrazovnog materijala četiri do pet puta – ističe Brčić.

Na roditeljima je da kupe likovnu mapu, geografski atlas, kutiju za tehnički i, ukoliko škola tako odabere, dodatne materijale za fiziku, i slično.

I Dubrovačko-neretvanska županija navodi kako su ove godine osigurali oko 400 tisuća eura za nabavu radnih materijala za učenike od 1. do 8. razreda osnovnih škola.

23. svibanj 2024 15:48