StoryEditorOCM
DubrovnikPROVJERA ZNANJA

Raspitali smo se idu li dubrovački osnovci mjesec dana prije Nacionalnog ispita na dodatne lekcije i koliko one koštaju

Piše Kristina Filičić
2. veljače 2023. - 21:32

Učenici osmih razreda, njih gotovo 40 tisuća u Hrvatskoj, u ožujku će pokazati stečeno znanje kroz nacionalne ispite. Svojevrsna ‘mala matura‘ sadržavat će gradivo od 5. do 8. razreda iz osam predmeta, a na zadovoljstvo i roditelja i učenika, rezultati se neće iskazivati ocjenom već opisom i postotkom koji neće imati utjecaja na zaključne ocjene osmaša. Iako se u početku mislilo kako će profesori koji daju privatne lekcije imati pune ruke posla, situacija je splasnula. Zanimalo nas je koliko je roditelja tražilo privatne lekcije kako bi svoju djecu što bolje pripremili za nacionalne ispite koji su doslovno pred vratima.

- Nitko vam za to ne dolazi, to im nije bitno. Kako nema ocjene i rezultat ne utječe na prosjek što bi se mučili i trošili, pa ljudi sve manje novca imaju – kaže naša sugrađanka koja ‘drži‘ lekcije za osnovce. Uostalom dosta učenika već ionako ide na instrukcije iz pojedinih predmeta za gradivo koje tek svladavaju, a cijena sata kreće se od 10 do 15 eura, negdje i 20. Da pojednostavnimo, od 70 do 150 kuna.

Jedna profesorica dubrovačke osnovne škole smatra kako učenicima za malu maturu ne trebaju instrukcije te pojašnjava kako je učenicima iz svog predmeta organizirala dodatne satove u kontrasmjeni, posebno onima kojima je taj predmet bitan kod upisa u željenu srednju školu.

- Tko hoće, dođe, prolazimo pomalo cijelo gradivo. Tako se pripremaju. Iako tu dolaze samo vrlo dobri i odlični đaci, neće baš doći oni koji imaju jedan ili dva. Neki profesori šalju učenicima link s gradivima iz sva četiri razreda koja bi im mogla doći na nacionalnom ispitu, tako da se svi kolege trude pomoći učenicima kod pripreme. Iako, to koriste ona djeca koja se uistinu žele pripremiti za ispite jer niti ih možeš natjerati niti im to ulazi u ocjenu – kaže nam ova profesorica koja i sama drži instrukcije iz svoj predmeta pa još jednom napominje kako će rezultat ispita biti u obliku opisne ocjene odnosno u kojem je postotku dijete usvojilo osnovnoškolsko gradivo. 

image
Dragan Matic/Cropix

- Da netko ide posebno na pripreme za nacionalne ispite stvarno nisam čula. Za to mi se do sada nisu javljali. Ali zato u školi ostanu, bude ili sat dopunske ili dođu predsat, profesori su im na raspolaganju za pojasniti ukoliko nešto ne shvaćaju ili se ne mogu sjetiti nekog gradiva. Roditelji baš ne šalju djecu na privatne instrukcije, ali za spomenute satove u školi kažu ‘svaka vam čast‘ cijene to jer tko želi može doći i proći gradivo. Iskreno, zašto bi roditelj išao to plaćati pa nije matura srednje škole pa idemo na pripreme jer ti treba za fakultet. Ako ti ne utječe na prolaz, to je to – kaže nam profesorica.

Velika većina ide na ono ‘koliko zna, zna‘. Ove godine je tako, kaže nam, ali za iduće ovi ispiti ne bi se trebali olako shvaćati. Budući da je ova generacija osmaša najteže razrede osnovne škole prošla u neuobičajenim uvjetima, najprije ih je zadesio štrajk prosvjetara pa pandemijske godine, pitamo je za mišljenje o stečenom znanju osnovaca. Priznaje da su rupe u znanju velike, ‘nitko nije učio online, pa svima je to jasno‘.

- Ovo je generacija koja je najteže gradivo išla online. Ali snaći će se oni, nadoknadit će. Tko uči, učit će, tko se provlači, nastavit će se provlačit.

Naše sugovornice smatraju kako će učenici najbolje znanje pokazati iz engleskog jezika, matematiku će proći nekako, hrvatski nikako, a ostale predmete ovisi koliko su dobro učili i pamtili gradivo kroz godine. Odnosno je li se znanje sticalo po principu – nabubaj, odgovori, izbriši.

Nacionalni ispiti će se pisati u drugoj polovici ožujka iz hrvatskog, matematike, stranog jezika, povijesti, geografije, biologije, kemije i fizike. Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje poručili su da učenici ne trebaju nikakve pripreme niti privatne poduke za polaganje ispita. Smatra tako i Veronika Šmanjak, ravnateljica Osnovne škole Marina Držića. 

image

Veronika Šmanjak, ravnateljica OŠ Marina Držića

Tonči Plazibat/Cropix

- Osvrnula bih se na uputu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja da za nacionalne ispite nisu potrebni ni dodatni sati ni dopunska nastava, instrukcije ni ništa slično. Mislim da je to rečeno baš zato da bi se smirilo roditelje i učenike. Situacija jest takva da su nacionalni ispiti organizirani, što možda u budućnosti vrlo vjerojatno neće biti tako, kako bi se vidjelo pravo, realno stanje. Mislim da zbog toga nije savjetovano da se nešto dodatno organizira – kaže ravnateljica Šmanjak i dodaje:

- Inače u osmom razredu kako se ide prema kraju nastavne godine, na redovnim satima se organiziraju ponavljanja jer za neke predmete se na kraju razreda znaju pisati i završni ispiti. I ovako i onako se događa to ponavljanje gradiva iz svih razreda. To bude tijekom svibnja i lipnja, jer se trenutno još uvijek obrađuje novo gradivo osmog razreda.

Spominje redovnu dopunsku i dodatnu nastavu na koju učenici uvijek mogu doći i pitati učitelje što god ih zanima, što im nije jasno vezano za nastavno gradivo. To im može biti pomoć ukoliko se žele pripremati za nacionalne ispite pa ukoliko se dijela gradiva ne mogu prisjetiti ili im nije jasno, mogu pitati profesora tijekom spomenutih sati.

- Ispiti se neće vrednovati brojčanom ocjenom nego formativno odnosno bilješkom i postotkom. Čisto informacija. A s obzirom na postotak i roditelji i djeca i učitelji moći će svrstati taj postotak u ocjenu koja bi bila da se ocjenjuje. U bilješku u e-dnevniku će se upisati ali u rubrike neće – pojašnjava a na pitanje što očekuje od nacionalnih ispita odgovara:

- Očekujem od učenika da će, kao što pristupaju svojim svakodnevnim obvezama, tako pristupiti i pisanju nacionalnih ispita i zaista dati sve od sebe, potruditi se i biti najbolji što mogu.

28. travanj 2024 02:57