StoryEditorOCM
DubrovnikBROJKE LETE U NEBO

Raspitali smo se hoće li zbog poskupljenja struje općine u našoj županiji noću gasiti javnu rasvjetu i hoće li poskupiti vrtići te koliko će rast cijena osjetiti korisnici staračkih domova?

Piše Bruno Lucić
11. veljače 2022. - 07:31

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić na Facebooku je objavio što će poskupljenje energenata konkretno značiti za jedinice lokalne samouprave. Brojke koje naveo prikazuju drastičnost situacije koju očekuje općine i gradove, a samim tim i građane.

- Posljednjih dana pratim svoje kolege iz unutrašnjosti koji komentiraju najavljeno poskupljenje zemnog plina, a stvara se dojam kako smo mi na jugu Hrvatske prošli 'lišo'. Nažalost, ništa ne može biti dalje od istine, a kao samo jedan primjer krize koja nam je na vratima navest ću iznose ponuda koje je Općina Konavle dobila za troškove potrošnje javne rasvjete. Za 2021. ponuda za te stavke bila je 961 tisuću kuna, dok je za ovu godinu pristigla ponuda na 2,88 milijuna kuna! Riječ je o iznosima bez PDV-a, dok je s uključenim porezom na dodanu vrijednost to iznos od 1.086 milijuna nasuprot 3,26 milijuna kuna! Isti troškovi za naš Dom za starije i nemoćne Konavle 2021. godine bili su 300 tisuća kuna, a prema ponudi za ovu godinu bit će 800 tisuća kuna. Potpuno je iluzorno očekivati da se povećanje cijena energenata neće odraziti na sve aspekte našeg života i brojne druge proizvode, napisao je Lasić.

image
Konavoski načelnik Božo Lasić 
Cropix

Mimo onog što ja napisao na Facebooku, prvi čovjek Općine Konavle prokomentirao je gdje vidi mogućnosti za ublažavanje posljedica skoka cijena.

- Kad pratim naše medije osjećam neki hermetizam, autizam, mi mislimo da se to samo kod nas događa, tako bar javnost reagira. Radi se o globalnoj energetskoj krizi, radi se o jednom velikom problemu. Prva stvar, po pitanju javne rasvjete treba gledati sigurnosni aspekt i niz drugih. Javnu rasvjetu koristimo noću i da je svi u općinama i gradovima prestanemo koristiti, da teoretski kažemo da idemo u nekakav 'prosvjed', da idemo ugasiti javnu rasvjetu dok se situacija ne riješi, hidroelektrane ili termoelektrane bi imali silni problem jer mi trošimo struju kad je nitko ne troši - noću. Osim toga, korištenje javne rasvjete ili korištenje električne energije za naše domove umirovljenika, škole, to nije struja za daljnju proizvodnju, stvaranje nekakve dodatne vrijednosti, nego je koristimo isključivo za rasvjetu i za grijanje, ništa drugo ne proizvodimo. Dakle, segment javne rasvjete koji nam u općinama nosi najveći udio potrošnje i najviše troškova, sasvim je nešto drugo od struje koja se koristi u gospodarstvu. U idućim će se mjesecima ovo reflektirati na svim proizvodimaI i na hranu i na sve ostalo, to je činjenica. Ako je struja krešila 20,30 ili 100 posto, čak i 200 posto, onda je to jasno. Javnu rasvjetu bi na neki način trebalo iz ovoga svega izuzeti jer su neke kolege iz drugih općina počeli gasiti javnu rasvjetu u kasnim noćnim satima. To je jedna od mogućnosti, kaže Lasić.

S obzirom da trenutno obnaša dužnost predsjednika Hrvatske zajednice općina najavljuje kako će sljedeći tjedan imati sastanak s kolegama na tu temu.

image
Postavlja se pitanja hoće li noću doći do gašenja javne rasvjete zbog uštede?
Mario Todorić/Cropix

- Druga stvar, mi u Konavlima smo već prije ovog poskupljenja počeli s rekonstrukcijom javne rasvjete, u potpunosti prelazimo na LED rasvjetu, ali to će nas po nekakvim sadašnjim izračunima doći, a vjerujem da će to krešit' još i više, preko milijun eura jer imamo negdje oko 3.800 rasvjetnih tijela. Teško je to napraviti u ovom trenutku. Treći segment, lokalne samouprave moraju ići na energetsku neovisnost. Mi u Konavlima smo i prije planirali i još uvijek planiramo odnosno pokušavamo raditi solarne elektrane do dva megavata, što bi nam bilo dostatno za naše potrebe potrošnje električne energije u segmentu javne rasvjete. Moram upozoriti na sadašnji način birokratiziranja i rješavanja papira, strahovito je spor i traje više godina. Imali smo slučaj da smo kod nas na zgradu Općine stavili solare za proizvodnju električne energije, a koliko znam, trebalo nam je godina i nešto dana da ukopčamo tu struju u sustav HEP-a. Tu je niz problema i mislim da se otpočetka loše radilo s obnovljivim izvorima energije, kaže Lasić.

No, još uvijek ostaje pitanje kako podmiriti troškove kad stignu računi?!

- Mi ne možemo tiskati novac, mi nemamo dodatnih prihoda nego je iz ovog svega već sad razvidno da mi za ovu godinu trošimo nešto što nemamo. Morat ćemo poduzeti neke radikalne korake. Već smo kroz Zajednicu poslali pismo Ministarstvu gospodarstva gdje tražimo da javna rasvjeta bude posebno tretirana kad je riječ o potrošnji električne energije jer drugačije se to neće moći riješiti, a zakonski morate imati javnu rasvjetu uz prometnice. Imali smo natječaje i neke lokalne samouprave su potpisivale ugovor na četiri ili pet godina, a tko je mogao znati što će se događati i kako će se stanje na tržištu odvijati?! Tako da će vjerojatno biti gradova i općina koje će imati skuplju, neki će imati jeftiniju javnu rasvjetu, a sad se nijedan drugi dobavljač ne javlja osim HEP-a jer je HEP, ruku na srce, povoljniji od svih drugih. Drugi nemaju interes tako da smo u jako nezgodnoj situaciji, govori Lasić te dodaje:

- Prolazimo jednu gospodarsku krizu i lokalne samouprave imaju određenu granicu i ne bi građani smjeli osjetiti neko povećanje kroz poreze, davanja, komunalije... Granica mora postojati, ali ćemo mi sigurno morati smanjiti naše troškove kako bismo mogli funkcionirati i kako bi Općina imala osnovnu funkciju. Ne možemo se zavaravati, to je neminovno, nema nam druge. Nadamo se da ćemo mi u Konavlima kroz gospodarsku zonu priskrbiti dovoljno novca da održimo ovu komunalnu uslugu koju imamo sad, ali situacija nije dobra, ona je takva, kakva je, kaže Lasić.

Načelnik Općine Župa dubrovačka, Silvio Nardelli, dijeli isti problem kao i njegov kolega iz Konavala.

image
Silvio Nardelli, načelnik općine Župa dubrovačka
Dubrovački vjesnik

- Ista je situacija i kod nas. Znači, apsolutno podržavam njegovo nastojanje da se pokušava s HEP-om dogovoriti pitanje javne rasvjete gdje mi skupo plaćamo električnu energiju. Naime, nama je trošak samo javne rasvjete, ne računajući ostale objekte koje su u vlasništvu Općine, na godinu bio negdje 800 tisuća kuna i ta se cijena danas praktički udvostručila. Normalno da to poskupljenje utječe na sve, ali ne bih sad želio govoriti da ćemo primjerice ići na poskupljenje vrtića ili slično. Nadam se da ćemo se izboriti za ovo da bar potrošnja električne energije za javnu rasvjetu bude po prihvatljivijoj tarifi. Već su bile najave o poskupljenjima prošle godine pa smo planirali napraviti rebalans proračuna koji će morat doći, govori Nardelli.

U palači Ranjina svjesni su nadolazećeg poskupljenja, ali nade polažu u Vladu.

- Od ustanova kojima upravlja Dubrovačko-neretvanska županija smo obaviješteni da su dobili nove ponude za troškove energenata koje su značajno veće od prethodnih. Svjesni smo da je došlo do promjena na globalnom tržištu, ali do 1. travnja, kako je najavljeno, imat ćemo paket Vlade Republike Hrvatske vezan uz poskupljenja energenata. Očekujemo da će Vlada Republike Hrvatske donijeti mjere koje će pozitivno utjecati na novonastalu situaciju te da će predložene mjere održati cijene energenata prihvatljivim. Nakon donošenja Vladinih mjera ćemo procijeniti kako postupiti i koliko ćemo moći pokriti iz vlastitih izvora, te hoće li, dijelom, razlika u cijeni ići i na trošak korisnika usluga. Trenutačno ne možemo ocijeniti hoće li se zbog najavljenih poskupljenja energenata morati ići u rebalans proračuna. Po predstavljanju paketa Vlade RH, Dubrovačko-neretvanska županija će imati jasne smjernice kako se prilagoditi najavljenim poskupljenjima, ističu iz Županije. 

image
Računi koji će doći nakon 1. travnja mnogima će biti neugodno iznenađenje
Paun Paunović/Cropix

Ravnateljica Doma za starije osobe Dubrovnik Marina Sambrailo prokomentirala je moguće poskupljenje cijena za korisnike.

- Vjerujem da će doći do poskupljenja, za koliko, ne znam. Kad pogledate, sve je poskupjelo, meni je jako žao zbog korisnika Doma, ali općenito i zbog umirovljenika s obzirom da su njihove mirovine jako male. Teško će to biti prihvatiti, ali morat će se. I dosadašnji računi su bili jako visoki, a mogu misliti kakvi će biti u skoroj budućnosti, bit će to puno veći iznosi. Bez obzira, koliko god gledali da uštedite, cijene su uvijek visoke, ističe Sambrailo.

27. travanj 2024 18:07