StoryEditorOCM
DubrovnikNEMA LJENČARENJA

Provjerili smo gdje ljeti rade dubrovački srednjoškolci, kolike su im satnice i koji su ‘top poslodavci‘

Piše Bruno Lucić
18. srpnja 2023. - 21:25

U vremenu kroničnog nedostatka radne snage, rupu na tržištu rada popunjavaju i najmlađi – srednjoškolci kojima je zakonski omogućeno raditi s navršenih 15 godine života – i to samo tijekom trajanja praznika. Iz dubrovačkih srednjih škola otkrili su koliko su učenici zainteresirani za rad ljeti.

U Učeničkom servisu u Gimnaziji Dubrovnik nudi se raznolik spektar poslova.

image
Božo Radić/Cropix

- Posljednja dva tjedna najviše se učenika zaposlilo u muzejima, tu je i trgovački lanac Studenac, učenici rade na Lokrumu, Mljetu, na otocima... Najniža satnica je 4, a najviša 7 eura. Naravno, sve ovisi o tome kako se učenik dogovori s poslodavcem: ima nekih koji rade za 3, a neki i za 9 eura po satu, bude svega... Koliko vidimo, učenici su zadovoljni, dosta ih ide raditi, navode iz gimnazijskog Učeničkog servisa.

Ni u Medicinskoj školi Dubrovnik nisu nezadovoljni odazivom.

- Radi dosta učenika, satnica je ista kao lani, oko 4,5, 5 do 5,5 eura, ovisno o poslu. Najviše učenika radi u ugostiteljstvu, rade i na plažama... Dosta dobra plaća je u Zračnoj luci Dubrovnik, na Banje Beachu, dosta su traženi poslodavci... I žičara je zadnjih godina bila tražena... Prosjek odrađenih sati mjesečno je negdje oko 184 maksimalno, kažu iz Medicinske škole.

Logično, učenici Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, uglavnom rade u ugostiteljstvu i turizmu.

image

Ilustracija

Ante Cizmic/Cropix

- S obzirom da učenici praksu odrađuju ljeti, nakon prakse najčešće ostanu raditi u hotelima, agencijama ili ugostiteljskim objektima gdje su odradili praksu. Najmanja satnica je 4,30 eura, a najveća?! To ovisi kako tko... Preko Učeničkog servisa učenici ne smiju raditi nedjeljom i blagdanom, ne smiju raditi nakon 22 sata, te mogu raditi sve do početka školske godine. Imamo jako puno poslodavaca, a više od 80 posto učenika naše škole radi, otkrivaju iz TUŠ-a.

Ni učenici Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik ne ljenčare tijekom toplijeg dijela godine.

image
Božo Radić/Cropix

- Zainteresiranost je velika, stvarno bi svi radili... Učenici najviše rade u trgovačkim lancima, poput Studenca i Konzuma, rade u restoranima kao konobari, na plažama kao iznajmljivači jet-skija, suncobrana, ležaljki... To je najzastupljenije. U prosjeku se satnice kreću oko 5 eura, govore iz Učeničkog servisa Ekonomske i trgovačke škole.

 

 

30. travanj 2024 01:09