StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON ODRONA NA JAKUŠEVCU

Provjerili s kakvim su opasnostima suočeni zaposlenici dubrovačke Čistoće: prijete im preše, padovi s kamiona, motorne kosilice...

Piše Gabrijela Bijelić
20. prosinca 2023. - 19:43

Odron gomile otpada sa zagrebačkog deponija Jakuševac zbog kojeg je nedavno bez ruke ostao zaposlenik tamošnje Čistoće, još jednom je ukazao na problem sigurnosti komunalnih radnika koji se u svakodnevnom poslu susreću s mnogim rizicima. I ne samo kod pražnjenja spremnika gdje se kriju opasnosti, od polomljenog stakla do potencijalno eksplozivnih tvari, na zaposlenike vrebaju mnogi rizici i kod prijevoza otpada, njegova zbrinjavanja na odlagalištu.

Opasna hidraulika

Sveprisutna je to tema o kojoj se u javnosti rijetko govori jer se rasprave uglavnom svode na redoviti odvoz smeća, čiste ulice, odbacivanje krupnog otpada i šuta na neprimjerena mjesta...

S kakvim se sve poteškoćama na radnom mjestu susreću zaposlenici dubrovačke Čistoće d.o.o., otkriva nam predsjednica Uprave i direktorica ovog gradskog društva Mihaela Mikulandra:

- Svi zaposlenici Društva Čistoća d.o.o. osposobljeni su za rad na siguran način, no u svakodnevnom radu, posebno djelatnici operativnog sektora, se susreću s raznim opasnostima. Primjera je dosta, navest ću samo neke od rizika koji se mogu javiti primjerice kod rada s hidraulikom, odnosno hidrauličnim sustavima na vozilima, prešama. Nadalje, zbog prirode posla prisutan je i rizik od pada s visine ili pada s vozila u pokretu. Ništa manje opasnosti ne vreba ni kad naši zaposlenici rukuju s motornim kosilicama i puhačima, podižu teške terete, izlažu se biološkim i kemijskim štetnostima. Budući da radnici mnogo vremena provode na otvorenom, ne treba zaboraviti ni rizike od rada uvjetovan vremenskim neprilikama, od kiše i snijega preko vjetra i visokih i niskih temperatura – ističe direktorica Mikulandra, te upozorava na još jednu poteškoću koje vozači u užegradskom prometu često nisu svjesni:

Stop radi pražnjenja

- Specijalna vozila Čistoće svakodnevno prometuju u javnom prometu i prisiljeni su na česta zaustavljanja i manipulaciju spremnicima na odlagalištima radi njihova pražnjenja. Iz tih nužnih zaustavljanja proizlaze određeni rizici koji mogu nastati radi nepažljivog rukovanja sredstvima rada. Svaka nepažnja dovodi do mogućih ozljeda. Rizici su poput mogućih prometnih nesreća, ozljeda prilikom rada sa hidrauličnim sustavom i manipulacije spremnicima prilikom pražnjenja – podsjeća Mikulandra.

Na upit kako se u Čistoći ‘bore‘ za smanjenje rizika na poslu, odgovara kako su radi svega navedenoga svi komunalni djelatnici osposobljeni su za rad na siguran način, što će reći da obvezno koriste potrebnu zaštitnu i radnu opremu predviđenu za pojedina radna mjesta. I specijalna vozila redovno se, dodaje, podvrgavaju nadzoru na periodičnim i tehničkim pregledima radi provjere ispravnosti.

08. svibanj 2024 14:42