StoryEditorOCM
DubrovnikCENTAR ZA PRUŽANJE USLUGA U ZAJEDNICI

Pronađena je adekvatna lokacija, izrađeno idejno rješenje

Piše dv
25. listopada 2022. - 12:49

Na sjednici Gradskog vijeća govorilo se o Centru za pružanje usluga u zajednici. Petra Marčinko (SJG) pitala je za Cenar i dodala kako je Grad još uvijek u izradi koncepta a obiteljima sada treba pomoć da imaju dodatnu skrb o svojim osobnim slučajevima.

Mato Franković: Vezano za Centar, Grad se stalno optužuje a brojne stvari uopće nisu djelokrug rada jedinice lokalne samouprave. Grad nema zakonsku pretpostavku da osnuje Centar međutim prolazi vrijeme i upravo iz tog razloga smo krenuli. Prva ideja je bila da napravimo Centar za autizam pa su nas upozorili da je to loš put jer kvalitetnije je rješenje Centar usluga u zajednici koji omogućuje edukaciju rehabilitaciju, radnu terapiju i život u zajednici. Definirali smo lokaciju ali je otpala jer je postala privatno vlasništvo a bila je državno. Za pronaći drugu bili su potrebni parametri velike kvadrature zemljišta. Našli smo nekoliko lokacija za koje su prostorno planski uvjeti bili nemogući od mijenjanja GUP- a pa dalje a i infrastruktura cestovna je bila nemoguća. Našli smo zemljište koje je u vlasništvu grada, pogodno, nije daleko od centra jer se ne mogu takvi graditi Centri na periferijama već se radi o uključivanju tih ljudi. Uspjeli smo i to riješit. Održali smo sastanak s roditeljima. S novom lokacijom ćemo ih upoznati idući tjedan. Ako dobijemo suglasnost roditelja na idejno rješenje i zajedno sa svima ostalima financirat ćemo glavni projekt.

Gradonačelnik je na svom facebook profilu spomenuo i idejno rješenje Centra. 

- Iako Grad Dubrovnik nema svoju zakonsku obvezu odlučili smo se i u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom pokrenuli projekt izgradnje Centra za pružanje usluga u zajednici. Nakon definiranja projektnog zadatka te pronalaska adekvatne lokacije izradili smo idejno rješenje, čiji prvi vizual niže možete vidjeti, a o svemu ćemo detaljno izvijestiti javnost nakon sastanka s roditeljima djece s poteškoćom u razvoju koji su i inicirali te sudjelovali u pripremi ovog projekta. Nakon što dobijemo njihovo zeleno svijetlo za ovaj projekt svi detalji će biti objavljeni - napisao je Franković na facebooku.

 

30. travanj 2024 18:01