StoryEditorOCM
DubrovnikTELEMEDICINA

Projekt važan za dubrovačku bolnicu i 1468 traumatoloških pacijenata u tri zemlje

Piše DV
15. veljače 2022. - 10:35

U sklopu projekta TELE.DOC o primjeni telemedicine u njezi traumatoloških bolesnika koji financira Europska unija kroz Interreg IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.-2020., u Dubrovniku je u hibridnom obliku održana tematska konferencija s ciljem promocije različitih telezdravstvenih programa i primjera dobre prakse u upravljanju traumama.

Zbog potencijala kojeg telemedicina ima i mogućnosti proširenja pristupa izvrsnoj medicinskoj skrbi, što se potvrđuje njezinom isplativošću, telemedicina predstavlja vertikalu zdravstvenog sustava, priopćeno je nakon konferencije. Ovim projektom uspostavlja se mreža temeljena na primjeni inovativnih alata u digitalnom okruženju s naglaskom na dominaciju u prostoru audiovizualne komunikacije, transferu medicinskih podataka te konzultacijama među odjelima traumatološke skrbi u stvarnom vremenu.Nabavka specijalizirane medicinske opreme i kapaciteta aktivnosti izgradnje, koji su ključni za kvalitetu medicinskog osoblja, povećat će kvalitetu bolničke i izvanbolničke skrbi za više od 1468 traumatoloških pacijenata u tri zemlje.

Projekt TELE.DOC financira Europska unija kroz Interreg IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.-2020. Provedba projekta započela je 1. ožujka 2020. godine i trajat će do 28. veljače 2022. Ukupna vrijednost projekta je 1.116.029,99 eura. Partneri na projektu su: Opšta bolnica Kotor i Opština Kotor (Crna Gora), Opća bolnica Dubrovnik (Hrvatska) i Javna ustanova Kantonalna bolnica „Dr. Safet Mujić“ Mostar (Bosna i Hercegovina).

Izlagači na konferenciji su bili ravnatelj dubrovačke bolnice prim.dr.sc. Marijo Bekić, voditelj Zajedničkog tajništva - Interreg IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.-2020. - Kristijan Futač, Mirjana Ivanović iz OB Kotor,  prim.dr. Mehmed Haznadar iz Kantonalne bolnice Dr. Safet Mujić u Mostaru, o primjeru dobre prakse - Projekt Heart Net IPA CBC – Croatia-Serbia govorio je prof.dr.sc. Ilija Srdanović, a predavanje "Telemedicina u RH, gdje smo i kamo idemo?“ održali su prim.dr. Maja Grba-Bujević, Rikardo Protrka i Maja Dragosavac.

30. travanj 2024 10:26