StoryEditorOCM
DubrovnikFontane rade samo za turiste?

‘Presušila‘ Mala Onfrijeva fontana: evo što o tome kažu iz DPDS-a

Piše Kristina Filičić
3. veljače 2024. - 22:18

‘Rade li sve fontane samo radi turista‘ zapitao se sugrađanin na facebook stranici Gradskog kotara Grad uz fotografiju Male Onofrijeve fontane koja je ‘presušila‘. Zadnjih godina je smanjen dotok vode, a s protekom vremena smanjivao se i broj pipa iz kojih je voda curila. U Društvu prijatelja dubrovačke starine koje brine o održavanju gradskih fontana kažu nam kako je obnova Male Onofrijeve fontane DPDS-u među prioritetima.

- Ugovorili smo sa Studijom Vetma izradu projektne dokumentacije za obnovu fontane koja će ići konzervatorima na suglasnost. Neki dan smo imali operativni sastanak na tu temu. Najveći je problem što je unutarnja vodovodna instalacija istrulila. Ona na gornjem dijelu jednostavno ne daje vodu kako bi trebala pa će fokus zahvata biti na toj vodovodnoj instalaciji. Fontana je bila obnovljena nakon Domovinskog rata, ima bakreno korito tako da tu nema većih problema. Iako se nastoji minimalizirati invazivne radove na fontani, doći će do razgradnje samo gornjeg dijela, odnosno gornjeg bazena da bi se mogle postaviti nove cijevi. I ispod samog Straduna kod fontane će se riješiti instalacije – pojašnjava predsjednik DPDS-a Vedran Kosović. Mala Onofrijeva fontana osvjetljenjem prati različite prigode pa će se u sklopu spomenutih radova ići i na ugradnju jedne varijante osvjetljenja. 

image

Vedran Kosović, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine

Bozo Radic/Cropix

Na upit jesu li lošem stanju vodovodnih cijevi u fontani kumovale godine s obzirom da su stare cijevi korodirale, čelnik DPDS-a odgovara:

- U vrijeme Domovinskog rata fontana nije bila tu, nego na popravku, vraćena je nakon rata. Ne vjerujem da su same godine problem nego materijali koji su korišteni. To su bakrene cijevi koje su istrulile ili zbog raznih galvanskih struja ili zbog atmosfere kiselosti koja se stvorila zbog izmeta golubova zbog čega je došlo do nagrizanja cijevi. To se ‘krpilo‘ do granice do koje se moglo, rađene su premosnice, ali zadnje ljeto smo ostali na samo jednoj funkcionalnoj ‘rigalici‘. Bilo nam je važno osigurati da voda iz fontane bude sanitarno ispravna jer je mnogi koriste, dosta posjetitelja tu puni boce vodom. Došlo je vrijeme da se sve u cijelosti sanira – kaže Kosović.

image
Božo Radić/cropix

Upitan kad bi pitka voda mogla poteći na Maloj fontani, ističe kako je cilj da za sezonu sa svih izljevnih mjesta na fontani teče sanitarno ispravna voda:

- Projektna dokumentacija je u izradi, ona mora ići Konzervatorskom odjelu na suglasnost, a to nije mogao raditi bilo tko jer radi se o vrlo važnoj fontani koja datira iz doba Dubrovačke Republike, tako da smo tu jako oprezni. Želja nam je da do sezone bude u punoj funkciji. Hoće li se to dogoditi, ne mogu sa sigurnošću reći, ali svim silama guramo da tako bude. Nakon suglasnosti konzervatora moramo utvrditi troškovnik i ugovoriti radove.

image
Božo Radić/cropix

Svake godine Društvo s Gradom obnavlja ugovor o održavanju gradskog sata i fontana.

- Lani je Amerlingova fontana na Brsaljama restaurirana i obnovljena, a sljedeće su Mala Onofrijeva i Mihanovićeva fontana u parku u Pilama. Razdoblje korone kad se nije sustavno radilo na fontanama sigurno je ostavilo traga ali idemo na dugoročna rješenja, fontanu po fontanu. Naravno, sve ostale fontane idu u redovito održavanje i čišćenje što je uobičajeno prije svake sezone – zaključuje predsjednik DPDS-a.

image

Mala Onofrijeva fontana osvijetljena je u različitim prigodama 

Picasa/
03. svibanj 2024 22:09