StoryEditorOCM
DubrovnikCOVID U klupama

Prelazak na online nastavu u nekim dubrovačkim školama je katastrofalan, hoće li i ova generacija podbaciti na prijemnima?

Piše Kristina Filičić
28. listopada 2021. - 07:26

- Imamo oko 25 do 30 posto pozitivne djece među svim pozitivnima. Nakon što su škole počele s radom, zamijećen je skok broja oboljele djece, a nakon toga udio je ostao isti, samo je zbog većeg apsolutnog broja oboljelih porastao i apsolutni broj djece – kaže Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Prema podacima HZJZ-a u Županiji su trenutno aktivna 682 slučaja zaraze, a njih dvjestotinjak su djeca. Budući da gotovo četvrtina novozaraženih u RH dolazi iz školskog sustava, ni jug očito ne odskače od prosjeka.

Zbog visokih brojki novozaraženih i velikog udjela školske djece u tom broju, Ministarstvo znanosti i obrazovanja je sa svim županijskim stožerima odlučio kako će se nakon blagdana Svih Svetih i jesenskih praznika online nastava u RH održati dva dana pa bi tako učenici nakon ovog tjedna u klupe ponovno trebali 8. studenog. No, nastavi li se rapidan porast broja novozaraženih, pitanje je kada će se učenici vratiti u razrede:

Hoće li dva dana online nastave zaustaviti ogroman rast broja novozaraženih, dr. Lakić kaže:

- Svaka mjera dat će određeni rezultat, pa tako i online nastava. Najvažniji razlozi porasta broja oboljelih je delta varijanta koja se brzo širi, velik udio necijepljenih i nepridržavanje postojećih mjera, primjerice okupljanja bez maski, održavanja distance i slično – kaže ravnatelj županijskog ZZJZ-a.

image
Mato Lakić
Tonći Plazibat/cropix

Prema podacima koje su gradskom Upravnom odjelu za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo dostavile osnovne škole kojima je osnivač Grad Dubrovnik, trenutno je 379 učenika u samoizolaciji te pet učitelja. U OŠ Ivana Gundulića najviše je učenika, njih 147, koji zbog covida nisu u školskim klupama, dok je u Marina Držića njih 108. U mokoškoj osnovnoj školi 65 učenika je u samoizolaciji, u lapadskoj 48, u Marina Getaldića njih 9 te dva učenika u OŠ Mokošica.

- Organiziranje nastave je otežano zbog izostanka dijela učitelja – kažu iz gradske uprave pa naglašavaju kako su sve gradske škole spremne za online nastavu.

U školama, osnovnim i srednjim, kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija 90 je covid pozitivnih učenika i 35 djelatnika, što se ne odnosi samo na nastavno osoblje pojašnjavaju iz županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport.

- Prema trenutnim podacima u osnovnim školama je 46 zaraženih učenika i 17 djelatnika, a u srednjim 44 učenika i 18 djelatnika – javljaju iz Županije.

Budući da 25 posto novozaraženih dolazi iz školskog sustava, online nastava se mogla očekivati. No, realno, takav način nastave teško je provoditi u školama koje ovise o praktičnom radu. U Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića nadaju se kako će Stožer odobriti da se praktični dio nastave u srednjim školama odvija u živo.

image
Slobodan Begić
Tonći Plazibat/ Cropix

- Imamo dosta individualne nastave gdje je osiguran propisani razmak, nose se maske i ispunjeni su svi epidemiološki uvjeti. Praksa je u ovoj školi jako bitan segment i bitno je da se može odvijati u živo. Praktični dio jednostavno nije učinkovit online. Pokazalo se to u prošlim slučajevima. I sada imamo posljedice onlinea jer kod neke djece vidljiv je zaostatak koji moramo nadoknađivati. Ne ide to online, ni slikarski dizajni ni svi glazbeni predmeti. Imali smo čak loše rezultate na prijemnim ispitima kao posljedicu toga. To nije svrsishodno – smatra ravnatelj Umjetničke škole Slobodan Begić.

Po pitanju broja zaraženih, kaže, imaju sreću jer u toj srednjoškolskoj ustanovi jedan je covid pozitivni učenik. Razlog dobroj statistici vidi u manjim razredima 15 do 16 učenika zbog čega je moguće osigurati propisanu distancu.

- Kad se razmak uspostavi i otvore se prozori, epidemiološki rezultati su dosta dobri – kaže Begić. Uspijevaju li organizirati nastavu budući da je šest djelatnika 'izvan pogona', naš sugovornik odgovara kako su 'nešto posla prebacili kolegama a posegnuli su i za zamjenama za određene stručne predmete'.

Spomenimo još, trenutno je u Hrvatskoj zaraženo 3830 učenika, od kojih 2226 osnovaca. Pod mjerom samoizolacije je 10.115 učenika.

09. svibanj 2024 18:47