StoryEditorOCM
DubrovnikKad priča krene, nema joj kraja, a nekad ni početka

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić otkrio kad bi se mogao realizirati projekt brze ceste prema Zračnoj luci Dubrovnik. Evo gdje je zapelo!

Piše Bruno Lucić
9. veljače 2023. - 15:37
Ston, 090223. Ministar Oleg Butkovic obisao je radove na pristupnoj cesti od Stona do Peljeskog mosta. Na fotografiji: Josip Skoric.Tonci Plazibat/Cropix

Tijekom obilaska radova na stonskoj obilaznici, govorilo se i o drugim projektima, kao što su autocesta i brza cesta prema Zračnoj luci Dubrovnik.

- Pripremamo se za novu perspektivu, na novu omotnicu, na Nacionalni program oporavka gdje će uglavnom, kad govorimo o prometnim projektima, ulaganja biti najveća u željezničku infrastrukturu, ali će i cestovna infrastruktura imati svoju zastupljenost, tu prvenstveno mislim na projekte Splitske aglomeracije, obilaznica Splita jer je Split u prometnom smislu zaista zagušen i treba velika ulaganja usmjeriti prema Splitu. Naravno, tu su projekti ovdje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, to je brza cesta prema Zračnoj luci, to je obilaznica Orebića i čitav niz projekata koje tu već pripremamo i koji su, kad govorimo u dokumentacijsku smislu, u nekoj završnoj fazi, kako koji od njih. Isto tako, Hrvatske ceste rade na pripremi tih projekata koje se, činjenica jest, neće moći sve financirati iz europskih fondova, za to nema dovoljno sredstava, ali ćemo gledati da te projekte Hrvatske ceste kroz svoj proračun, ali i kroz međunarodne kreditne institucije s jednim povoljnim zajmom pokušamo realizirati u narednom razdoblju. Mi smo u kontaktu sa Županijom koja je prostorno-planski definirala tu trasu zajedno sa strukom, pojasnio je ministar mora, prometa i infrastrukture i potpredsjednik Vlade Oleg Butković te nastavio:

image

Ston, 090223.
Ministar Oleg Butkovic obisao je radove na pristupnoj cesti od Stona do Peljeskog mosta.
Na fotografiji: radovi u tunelu.
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX

Tonci Plazibat/Cropix

- Autocesta je isto u pripremnoj fazi, to je veliki projekt. Znate da su nekad postojale i dozvole i dokumentacija je bila spremna, međutim, sve je to isteklo i na vrijeme se nije realizirao pa smo morali ponovno krenuti u izradu svih tih dokumentacija, studija. Hrvatske autoceste to sve uspješno vode, dugo vremena su bile žalbe koje su, kao što je bio slučaj i kod Pelješkog mosta, nekada frustrirajuće i dugačke, ali Hrvatske autoceste slijedom onoga što im je zadatak vode taj postupak prema svom kraju, a to je da dođu do građevinske dozvole i onda moramo sjesti i vidjeti kako financijski to realizirati. To će biti najveći izazov budući da je vrijednost tog projekta, po nekim procjenama koje imamo, oko milijardu, milijardu i pol eura. To su velika sredstva tako da će tu trebati pametno sjesti i vidjeti kako to financijski zaokružiti, poručio je Butković.

image

Ston, 090223.
Ministar Oleg Butkovic obisao je radove na pristupnoj cesti od Stona do Peljeskog mosta.
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX

Tonci Plazibat/Cropix

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, Josip Škorić, nadovezao se na izjave ministra Butkovića.

- Što se tiče brze ceste, napravljena je studija utjecaja na okoliš koja je predana u Ministarstvo gospodarstva gdje će ljudi koji su zaduženi za donošenje rješenja o prihvatljivosti na okoliš razmatrati studiju, napravili smo i HIA studiju odnosno studiju utjecaja tog projekta na baštinu, dodatno ćemo još u dogovoru s Gradom Dubrovnikom razraditi sam projekt mosta preko rijeke Omble i spoja na Mokošicu, napravit ćemo arhitektonski natječaj. U ovom trenutku imamo završenu studiju utjecaja na okoliš, kad dobijemo rješenja o prihvatljivosti na okoliš, sjest ćemo s Gradom i Županijom i odrediti faze. Idemo prvo na lokacijsku dozvolu jer je to je duga dionica od 25 kilometara i počet ćemo realizaciju projekta. O rokovima je danas teško govoriti, ali rok od deset godina je prihvatljiv, a mislim da će biti i prije. Trasa je zacrtana prostornim planom, a riječ je dvotračnoj cesta koja će zadovoljavati potrebe prometa na ovom području, izjavio je Škorić.

26. travanj 2024 00:02