StoryEditorOCM
DubrovnikUDRUGA SIGURNOST U PROMETU OBJAVILA

Pred rješenjem crna prometna točka u Čajkovićima

Piše DV
25. lipnja 2017. - 16:44

Predstavnik Udruge Sigurnost u prometu Denis Pavela na FB profilu potvrdio je kako je pred rješenjem opasna prometna točka u Čajkovićima. Grad Dubrovnik je, kako navodi, naručio izradu projekta vrijednog oko 400 tisuća kuna:

- Dragi sugrađani i prijatelji, dužnost mi izvijestiti Vas da smo uspjeli u navedenome i pokrenuli neke stvari! Naime, nakon što su nam se krajem mjeseca rujna 2016. godine javili gđa. Marijana Levačić-Špičić, majka stradalog dječaka u prometnoj nesreći i stanovnici Čajkovića, kao Udruga smo javnosti predstavili najbolje i najsvrsihodnije rješenje za dugoročno povećanje sigurnosti cestovnog prometa na tom području. Grad Dubrovnik je naručio projekt koji je izradila tvrtka "PROMEL" i dostavila Gradu. To pohvaljujem, jer su imali sluha i shvatili da je to najbolje, najbrže rješenje i što je najbitnije, najsvrsihodnije za stanovnike Čajkovića i Rijeke dubrovačke u cijelini! Prema dostavljenom projektu, cijena izgradnja svih dijelova projekta, od uređaja vertikalne i horizontalne signalizacije, opreme na cesti i pristupnih nogostupa bi koštala oko 400 tisuća kuna, što je za Grad malo a za stanovnike navedenog dijela puno jer su ljudski životi u pitanju! - ističe Pavela i u ime stanovnika Čajkovića i Rijeke dubrovačke, svoje osobno i u ime Udruge apelira da se iznađu sredstva u Gradu i započne sa gradnjom po projektu!

- Molim predstavnike Grada da ukoliko ne namjeravaju započeti s gradnjom  radi nedostatka sredstava mada su ista su mizerna u odnosu što izgradnja donosi, da nam USTUPE NAVEDENI projekt i da ga u ime Udruge prijavimo za sredstva iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, kako bi za sljedeću godinu dobili sredstva do 70 posto cijelog iznosa - piše dubrovački policajac i jedan od osnivača Udruge Denis Pavela.

Na Facebook stranici udruge objašnjava se idejno rješenje Čajkovići / Pješačko-pozivni semafori s detektorom brzine:

- Ukoliko vozilo ne poštuje propisanu brzinu kretanja ( konkretno 60 km/h) na semaforu se automatski pali crveno svjetlo, što vozilo prisiljava na zaustavljanje, prethodno upozorivši displayom vozača. Isto tako, ovim uređajem bi se regulirao i prelazak pješaka na tom dijelu gdje bi se pritiskom na poziv uključilo zeleno svjetlo za prijelaz pješaka. Na ovaj način će se značajno povećati razina sigurnosti za sve pješake, a posebno za velik broj školaraca, koji svakodnevno prolaze ovom nerazvrstanom cestom u nadležnosti Grada. Postavljanjem semafora s mjeračima brzine taj problem bi trebao biti riješen, stoji na Facebook stranici udruge Sigurnost u prometu - piše u obrazloženju.

28. travanj 2024 05:36