StoryEditorOCM
DubrovnikČovjek, ključ uspjeha u turizmu

Popričali smo s nagrađenim konobarom Marijom Ljiljanićem: ‘Nagrada potvrđuje da sam izabrao dobar put. Osmijeh je najvažniji, kad je konobar nasmiješen i pozitivan, gost to odmah prepozna!‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
13. studenog 2023. - 18:27

Na Danima hrvatskog turizma, koji su održani u Rovinju, konobar dubrovačkog hotela Bellevue iz grupacije Jadranskih luksuznih hotela Mario Ljiljanić našao se među 19 dobitnika nagrade za najbolje djelatnike ‘Čovjek, ključ uspjeha u turizmu‘.

Otkad radite kao konobar? Otkad ste u Hotelu Bellevue?

Odmah po završetku srednje Turističke i ugostiteljske škole u Dubrovniku počeo sam raditi kao konobar u hotelu Excelsior. Nakon godinu dana prešao sam u hotel Bellevue, gdje sam zaposlen u kontinuitetu već pune 22 godine.

image
Božo Radić/Cropix

Jeste li se školovali za konobara i zašto baš za ovo zanimanje?

Turističku i ugostiteljsku školu u Dubrovniku, smjer konobar sam završio 2001. godine. Zanimanje konobara mi se činilo zanimljivim i dinamičnim. Kako živimo u gradu koji obiluje vrhunskim turističkim i ugostiteljskim djelatnicima, imao sam prilike vidjeti na djelu prave majstore zanata, i to je na neki način utrlo moj put.

Što Vam je najljepše u Vašem poslu?

Zadovoljan i sretan gost, kad znam da smo odradili dobar posao i da je sve proteklo u najboljem redu. Isto tako, sjajna je i ekipa s posla, odnosno tim s kojim se sve lakše odradi. Ovo je dinamičan posao, svaki dan upoznaješ nove ljude, komuniciraš s gostima i razmjenjuješ iskustva s ljudima diljem svijeta. To su samo neke stvari koje ovaj posao čine lijepim i zanimljivim.

Koje osobine i koja znanja su najvažnija za biti dobar konobar?

Definitivno strpljenje, smirenost komunikacija i ljubaznost. Naravno, pomaže znanje stranih jezika i brze reakcije, kao i, posebice u hotelu kakav je Bellevue, poznavanje ugostiteljskih standarda, ali s otvorenim stavom i željom sve se može naučiti. Osmijeh je najvažniji, kad je konobar nasmiješen i pozitivan, gost to odmah prepozna, pa je i on opušteniji i unaprijed zadovoljniji.

image
Božo Radić/Cropix

Što biste promijenili u svom poslu?

Ne bih mijenjao ništa. I ova nagrada je dokaz da sam izabrao dobar put za svoju karijeru i dodatni mi je motiv da budem još bolji u svom poslu.

Kako ste doživjeli dobivanje ove nagrade?

Kao veliko priznanje za moj dosadašnji rad, ali moram naglasiti da je ova nagrada priznanje cijelom timu hotela Bellevue, svakom djelatniku u hotelu, jer jedna osoba ne može ništa postići bez suradnje s kolegama.

Čovjek je uistinu ključ uspjeha u turizmu - to ste dokazali i Vi dobivanjem ove nagrade. Što biste poručili mladima koji žele raditi u turizmu i konkretno, postati konobari?

Poručio bih im da, ukoliko ih zanima ovaj posao, definitivno pokušaju i sami odluče je li ovaj posao pravi izbor za njih. Okruženje u kojem se radi je dinamično, svaki dan je drugačiji od prethodnog.

25. travanj 2024 13:17