StoryEditorOCM
DubrovnikGRADILIŠTE U KOMOLCU

Počeo testni period rada pročistača za vodu

Piše PSD.
12. lipnja 2018. - 16:13

Simboličnim pritiskom na dugme, dubrovački gradonačelnik Mato Franković u Komolcu je pokrenuo u rad postrojenje uređaja za pročiščavanje pitke vode. Riječ je o probnom radu tijekom kojeg će se, najkasnije do rujna i početka sezone kiša, prikupiti sva potrebna dokumentacija i provjeriti kvaliteta uređaja prije nego se dobije potrebna uporabna dozvola. Pokretanjem sustava uključena je jedna od ukupno šest crpki za vodu koja prvo dolazi do mehaničkih filtera gdje se prvo pročiščava, a potom vodu tretiraju membranski filteri koji je ima šest grupa s ukupno 82 filtera. Tek potom, voda će ići na kloriranje i u distributivni sustav kapaciteta 500 litara vode u sekundi.

Pokretanju uređaja su, uz gradonačelnika i njegove bliske suradnike, nazočili i predstavnici Vodovoda Dubrovnik kao tvrtke- investitora te vodstvo tvrtke Suez International koja je glavni izvođač radova.

-Dubrovnik je jedini u Hrvatskoj koji je završio ovaj zahtijevni proces. Primjerice, Split s njim tek tek kreće, a mi smo ušli u testnu fazu. Očekujemo da će sve biti u redu i da će sugrađani dobivati pitku vodu bez obzira na vremenske uvjete. Testna faza je period provjere svih ugrađenih uređaja i postupaka koje uređaj koristi tijekom pročiščavanja, a realno je ostvariv cilj dovršenja provjere i pribavljanja uporabne dozvole prije sezone kiša- rekao je tom prigodom gradončelnik Franković dok je njegova zamjenica Orlanda Tokić dodala:- Ove zime sigurno nećemo biti u situaciji da zbog zamućenosti vode moramo koristiti cisterne za opskrbu građana pitkom vodom. Tijekom probnog perioda traju istodobno ispitivanja kakvoće vode i sustava u cjelini. Uvjereni smo da će sve proteći u najboljem redu kako bi dobili uporabnu dozvolu.

Svečanom puštanju sustava u rad nazočio je i direktor francuske tvrtke Suez International, inače glavnog izvođača radova, Toni Zlatić koji je okupljenim predstavnicima medija naglasio značaj kvalitetne realizacije ovog projekta u kojem su primijenili tehnologiju membrana te objektu slijedi tehnički pregled.

Tehnički direktor Vovovoda Dubnrovnik Zoran Čosić je ustvrdio kako sustav ugrađen u objektu pročistača može valjano opskrbiti sve potrošače od Župe do Orašca i Elafita:- U objektu postoji prostor za eventualno proširenje sustava u kojeg voda stiže iz crpne stanice na izvorištu Omble odakle se pune dva spremnika a potom crpkama upućuje do filterskog sustava u pročistaču iz kojeg nakon konzerviranja, odnosno kloriranja voda odlazi u vodoopskrbni sustav.

Svečanosti je nazočio i predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić s članovima Uprave a doznali smo da je predviđeno da se svi primarni sustavi: cijevi, pumpe, električni razvod, sustav komprimiranog zraka, automatika, ultrafiltracijski sustavi pokrenu i provjere te tijekom testiranja pripreme za slijedeću fazu koja će biti objedinjena s procesnim dijelom koji tretira otpadne vode. Testiranje se provodi u zatvorenom sustavu, odnosno recirkulacijom čime se sprječava neželjeno miješanje s postojećim sustavom pitke vode te se osigurava kontrolirana manipulacija kakvoće vode.

06. svibanj 2024 20:57