StoryEditorOCM
DubrovnikAKO PIJEŠ NE VOZI, SAMO NAZOVI

Plavi taksisti volonteri prepričali su nam detalje noćnih vožnji pripitih sugrađana: Mnogi nam zapjevaju, neke udari na tugu, djevojke su pričljivije...

Piše Ahmet Kalajdžić
24. prosinca 2021. - 18:03

Ponovni pilot-projekt udruge Sigurnost u prometu i dubrovačkog Plavog taxija nazvan 'Ako piješ ne vozi, samo nazovi' pobudio je veliko zanimanje naših sugrađana koji ne žele riskirati kaznu ili prometnu nesreću zbog vožnje u pijanom stanju, što predstavlja opasnost i za druge sudionike u prometu. Naravno, oprezu je pridonio i novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama i propisane velike kazne, tako da zapravo nikog ne čude česti pozivi Dubrovčana koji na broj 332-222 traže prijevoz do kuće nakon što popiju koju više.

Vožnje pripitih odrađuju taksisti volonteri, a prošlog su tjedna dežurali vozači Plavog taksija Dalibor Sprčić i Mario Arapović. Daliborova bijela Škoda Octavia (broj 186) i Marijov tamnosivi Renault Megan (broj 412) ovog su vikenda imali mnogo posla razvozeći sugrađane, pri tom mnoge poštedivši stresnog susreta s dežurnim službenicima Prometne policije.

Dalibor je profesionalni vozač motornih vozila i u Plavom taksiju je već drugu godinu, nakon što je duže vremena vozio preko aplikacija i danas priča:

image
Sudionik akcije je i Dalibor Sprčić
Ahmet Kalajdžić

- Ovog smo vikenda najviše poziva imali s Pila i Vojnovića, a bilo je i smiješnih situacija. Iako  mi je od brojnih vožnji teško izdvojiti neku posebnu, za skoro sve je karakteristično da putnici pjevaju u vozilu: neki već od ulaska u taksi, a ostali nakon uključenja radija. Sve je od čovjeka do čovjeka, iako neki "okrenu" i na tugu. Ali, u ovom smo poslu i psihijatri i prijatelji i već se znamo postaviti - priča Sprčić i dodaje kako su obično bila po jedan-dva putnika zajedno:

-Ali, imamo pripremljen i kombi za prijevoz grupe do osam ljudi. Izgleda da je manje- više svima proradila svijest jer smo posljednjih dana svjedoci više nesreća zbog utjecaja alkohola. Osobno više volim nekog, ako treba i besplatno prevesti nego da ga pored ceste vidim prekrivenog. Posebno za blagdane kad bi se svi trebali veseliti u krugu obitelji. Svi putnici koji nas pozovu su pod manjim ili većim utjecajem alkohola, ali smo primijetili kako pozivi od mlađih putika uglavnom stižu ranije, dok nas stariji i sredovječni sugrađani nazivaju nešto kasnije. Sve ovisi i od vremenskih prilika i štimunga, a kako je dozvoljeno zadržavanje do ponoći, sve se promijenilo u odnosu na ranije godine kad su nas najčešće pozivali između ponoći i 2 sata. A ove smo godine vozili i djevojke i žene za koje možemo reći da su, uglavnom, pričljivije pa i veselije od muškaraca.

Mario je elektrotehničar i već šest godina taksira u Plavom taksiju, gdje je skoro od samog osnutka:

image
Dubrovački taksist Mario Arapović
Ahmet Kalajdžić

- Mislili smo da neće biti uopće poziva, ali bilo ih je i zadovoljni smo odrađenim poslom. Jednom sam vozio jednu djevojku do Mokošice, a drugu do gruških nebodera koja mi rekla da u onoj gužvi noću ne zna najbolje parkirati, posebno kad malo popije- kaže Mario koji primjećuje da su putnice bolje raspoložene, pjevuše i pričaju.

- Ipak, imao sam osjećaj da im je bilo neugodno što su nazvale za besplatnu vožnju. Ali, svima sam rekao kako im ne treba biti neugodno jer nam je svima sigurnost na prvom mjestu. Život nema cijenu i možda smo na ovaj način nekom spasili barem vozačku, a možda i puno više. Kazne su prevelike, ne znam tko uopće može dozvoliti luksuz da zbog dvije pive izgubi vozačku dozvolu na šest mjeseci? - govori nam Mario.

Naši sugovornici ističu kako je ranije bilo poziva i od kolega koje, naravno, prevezu. Jer i kolegijalnost je sastavni dio njihova posla. Kažu nam kako i društvene mreže utječu na veći broj poziva:- Mnogo se prati Radarska kontrola te nas i stoga sve više zovu. Bolje poziv nama nego da dožive nesreću ili da ih policija kazni - pričaju nam Dalibor i Mario koje su, ne jednom, putnici upozorili kako i oni trebaju biti oprezniji jer su im prijatelji javili da je policijska patrola na Boninovu ili kod kružnog toka u Lapadu...

image
Udruga 'Sigurnost u prometu' i Plavi taxi zajednički pomažu pripitim vozačima

Na kraju, rekoše nam da imaju 'stare mušterije' te da se s mnogima već pozdravljaju kao sa starim prijateljima koji ih hvale za realizaciju ovakve akcije:- Kažu nam da je Plavi taksi i inače najpovoljniji za Dubrovčane, a ova je akcija samo dokaz da oni i udruga Sigurnost u prometu doista misle na naš grad i sugrađane.

Podsjetimo, prijevoz sugrađana koji popiju za blagdane projekt je koji ide već treću godinu zaredom. Sudjeluju volonteri "Plavog taksija" s dva službena automobila koji dežuraju svakog vikenda, odnosno petkom na subotu i subotu na nedjelju dežuraju, te čekajući poziv sugrađana u vremenu od 20 do 23 sata, u kojem razdoblju kućama prevoze pripite vozače. Na području Dubrovnika i Mokošice projekt se realizira sve do 2. siječnja, a osim pomoći sugrađanima-vozačima cilj je svima ukazati na štetnost upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, osobito u predblagdansko doba godine, kako bi se izbjegle prometne nesreće kojima je uzrok vožnja pod utjecajem alkohola.

Projekt se realizira do 2. siječnja

Podsjetimo, prijevoz sugrađana koji popiju za blagdane projekt je koji ide već treću godinu zaredom. Sudjeluju volonteri Plavog taksija s dva službena automobila koji dežuraju svakog vikenda, odnosno petkom na subotu i subotu na nedjelju dežuraju, te čekajući poziv sugrađana u vremenu od 20 do 23 sata, u kojem razdoblju kućama prevoze pripite vozače. Na području Dubrovnika i Mokošice projekt se realizira sve do 2. siječnja, a osim pomoći sugrađanima- vozačima cilj je svima ukazati na štetnost upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, osobito u predblagdansko doba godine, kako bi se izbjegle prometne nesreće kojima je uzrok vožnja pod utjecajem alkohola.

28. travanj 2024 00:55