StoryEditorOCM
DubrovnikFRANKOVIĆ O RADOVIMA NA PROMETNICI MOST DR. FRANJA TUĐMANA – OSOJNIK

PERSPEKTIVA ZA GORNJA SELA Od stambene zone do 'parking drivea' za više od 600 automobila

Piše kf
12. prosinca 2019. - 13:08
Radovi na izgradnji nove prometnice od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja, odnosno do ceste za Osojnik su u tijeku, što će omogućiti kvalitetniji spoj naselja Osojnik s Državnom cestom D8 te zadovoljenje tehničkih uvjeta postojeće ceste.

- Radi se o cesti koja će donijeti novu vrijednost Gradu Dubrovniku odnosno mogućnost proširenja stambenih zona prema Gornjim selima. U sklopu te ceste projektiramo i cestu koja će biti spoj Osojnik – Ljubač. Prva faza obuhvaća izgradnju ceste od dr. Franja Tuđmana do Pobrežja. Izvođenje radova će otprilike biti 18 mjeseci i vjerujemo da će izvođač napraviti sve u ugovorenom roku. Odabrana tvrtka je PZC Split koja posluje pod imenom Strabaga. Uistinu vjerujemo s obzirom na njihovo iskustvo u cestogradnji da neće biti nekih problema – kazao je gradonačelnik Mato Franković te najavio kako će na određeno vrijeme doći i do zatvaranja ceste Mirinovo, a 'sve u svrhu zaštite vozila i imovine'.

- S obzirom da će dolaziti do većih iskopa, da ne bi došlo do pada na donju cestu, morat ćemo zatvoriti cestu na određeno vrijeme. Vjerujem da će naši sugrađani to razumjeti jer u budućnosti će sama komunikacija prema gornjim selima biti bolja – kazao je gradonačelnik i nastavio:

- Ono što nas čeka u skoroj budućnosti na Pobrežju osim zone stambenog življenja koju grad planira tu napraviti, a za što je kupljeno 70 tisuća kvadrata zemljišta, napravit ćemo također i 'parking drive' sustav sa preko 600 automobila. Dakle, svi oni koji budu dolazili u Grad Dubrovnik moći će tu i parkirati i autobusom Libertasa doći do grada. Sve to će biti uračunato u cijenu samog parkinga. Vjerujemo da nam se na Pobrežju pružaju brojne prilike i da se konačno otvaraju pluća grada jer grad se treba širiti. Vidimo da svake godine ima sve više ljudi koji žele živjeti u našem gradu a sama zona od Kantafiga do Orsule je postala prenapučena.

Treba otvarati nova područja, a uvjereni su u gradskoj upravi, to su Gornja sela.

- Ovom infrastrukturom i izgradnjom otvorit će se potpuno nova perspektiva za Gornja sela. Kako za življenje ali i gospodarski, jer imamo još neke brojne interesantne gospodarske zone. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva će dobiti svoju puninu, bržu povezanost sa gradom, kvalitetnije turističke izlete, ta cesta donosi novi život Gradu Dubrovniku – kazao je Franković i prokomentirao zašto je najavljivani početak radova kasnio.

- Sam početak radova smo očekivali prije godinu dana nakon što smo ishodili cijelu dokumentaciju, dobili građevinsku dozvolu. Zapelo je s procesom izvlaštenja. Napomenuo bih da je sukladno novom zakonu prva jedinica lokalne samouprave u RH koja je započela postupak izvlaštenja upravo bio Grad Dubrovnik. Osim nas na nacionalnoj razini, istim tim postupkom su radile Hrvatske ceste izvlaštenje za Pelješku cestu. Učili smo se tom procesu, zbog toga smo i kasnili – objasnio je Franković te se zahvalio službenicima Ureda državne uprave koji su radili na tome.

- Zahvalio bih se i svim vlasnicima zemlje u području obuhvata koji su se dogovorili s gradom, tako da nismo morali ići na onaj krajnji cilj, uvođenje u posjed putem policije. Išli smo u dogovor sa svim vlasnicima zemljišta jer i oni su vidjeli prednost u činjenici da će cesta proći pored njihovog zemljišta – zaključio je gradonačelnik Franković.

Izgradnja spomenute prometnice vrijedna je 33 milijuna kuna.
27. travanj 2024 18:23