StoryEditorOCM
DubrovnikKOLIKO IH JE I GDJE SU|

VIDEONADZOR U GRADU Park u Pilama ‘motri‘ čak 7 kamera, a djecu i rekreativce snima njih 55

Piše Gabrijela Bijelić
18. srpnja 2021. - 22:04

Iako se na prvi pogled možda ne bi reklo, Grad Dubrovnik dobro je premrežen kamerama za nadgledanje javnih površina za promet i rekreaciju. Videonadzor se provodi temeljem ugovora gradske uprave s tvrtkom Tehno Trend d.o.o., a cijena usluga godišnje doseže 247.500 kuna. Osim videonadzora, ugovor predviđa i redovito održavanje pripadajuće računalne mreže, uključujući i popravak sustava videonadzora.

image
Park u Pilama snima čak 7 kamera
Bozo Radic/Cropix

Kamere ove namjene postavljene su na 66 lokacija na području grada, a ima ih ukupno 199, otkrivaju iz Grada Dubrovnika.

Razbijača ne fali

Što se tiče 'rekreativnih' površina, stvari stoje ovako:

- Videonadzor dječjih igrališta, sportskih terena, vježbališta na otvorenom i drugih javnih površina u Gradu Dubrovniku provodi tvrtka Tehnotrend d.o.o. s kojom je Grad Dubrovnik putem Upravnog odjela za komunalne djelatnosti sklopio jednogodišnji ugovor. Ugovor je sklopljen na iznos od 248.700 kuna, a u cijenu su uključeni popravci i održavanje sustava – ističu iz Grada Dubrovnika, uz napomenu kako je ovom vrstom videonadzora pokrivena 61 gradska lokacija s ukupno 204 kamere.

- Od spomenutog broja, 55 lokacija pokriva dječja igrališta, sportske terene i vježbališta na otvorenom, dok šest lokacija pokriva javne površine na kojima se događao vandalizam ili odlaganje otpada i smeća – poručuju iz gradske uprave koja je redovito suočena i s devastacijom opreme za videonadzor:

image
Naselje Mokošica pod posebnom je prismotrom
Bozo Radic/Cropix

- Nadležni upravni odjel prijavio je PU Dubrovačko-neretvanskoj desetak prijava o oštećenjima gradske imovine na igralištima i sportskim terenima. Namjerno razbijanje kamere dogodilo se nekoliko puta, pretežito u noćnim satima. U najvećem broju slučajeva, kamere se oštete zbog vremenskih neprilika, a katkad su razlog popravcima i igre najmlađih, kad tehnika nastrada od nenamjernog udarca loptom – navode u Gradu Dubrovniku i šalju nam tablični raspored lokacija videonadzora, gdje po broju kamera prednjače park u Pilama, OŠ Ivana Gundulića u Gružu i Mokošica na moru, svatko sa 7 kamera.

Tek s jednom kamerom manje pokrivene su OŠ Marina Držića, odnosno javna garaža na Ilijinoj glavici, Čokolino i Nuncijata na koje 'pazi' 6 kamera. Slijedi predio Šumica, sportsko i dječje igralište Montovjerna i igralište na najmlađe u gruškom Parku Luja Šoletića na kojima je, svakom ponaosob, montirano pet kamera.

Otpad i parking

image
Upozorenje za one koji ne znaju - snimanje traje 24 sata dnevno
Bozo Radic/Cropix

U Dubrovniku je prije tri godine uveden i video nadzorni centar sa sjedištem u prostorima Upravnog odjela za promet.

Riječ je o centru gdje se projiciraju snimke sustava video nadzora javnih površina u Gradu Dubrovniku koji se sastoji od stotinjak i više kamera na najprotočnijim mjestima u gradu te video nadzornog centra

- Prvi segment sustava videonadzora odnosi se na upravljanje prometom. Još imamo i segment komunalnog redarstva koji nadzire sva igrališta u gradu, te segment Čistoće koji nadzire odlagališta. Cilj ovog sustava nije prvenstveno kažnjavanje naših sugrađana i gostiju nego ubrzavanje prometa, bolja protočnost i kontrola, a na kraju dana, kad netko parkira gdje ne smije i zauzme prometnu površinu, onda slijedi kažnjavanje – poručio je tada gradonačelnik Franković.

Korisne su i policiji

Uz Grad Dubrovnik (Odsjek prometnog redarstva Upravnog odjela za promet) korisnik sustava nadzornih kamera je i Policijska uprava dubrovačko-neretvanska.

Tomu je tako jer osim suzbijanja eventualnog kriminaliteta i otkrivanje počinitelja, videonadzor služi i za kontrolu i kažnjavanje nepropisnog parkiranja, te praćenje stanja u prometu radi sigurnije vožnje i kretanja pješaka.

08. svibanj 2024 04:38