StoryEditorOCM
DubrovnikVELIČANSTVO MORA

Park Gradac opet na dnevnom redu. Od zadnje studije krajobrazne arhitekture prošlo osam godina

Piše Silvia Rudinović
20. rujna 2017. - 16:49

Gradski vijećnici ponovno će se okupiti idućeg tjedna kako bi imenovali čak šest različitih povjerenstava, a među njima i "posebno povjerenstvo za verifikaciju Programa za provedbu državnog, javnog, otvorenog za realizaciju u jednom stupnju i anonimnog natječaja krajobrazne arhitekture za park Gradac".

Možda je konačno došlo vrijeme da se uredi ovaj park nadomak spomeničke jezgre, no treba se prisjetiti kako je dosad bilo više takvih najava, bez rezultata.

Još 2009. godine javnosti je predstavljena Studija krajobraznog uređenja parka Gradac, koju su izradili krajozbrazni arhitekti i agronom gradskog poduzeća Vrtlar.

Tom su studijom bila predviđena dva ugostiteljska sadržaja na samom ulazu i na dnu šetnice, kao otvoreni šankovi sa stolovima i stolicama i vodenim zidom u pozadini. Također, bilo je predviđeno boćalište, sprave za rekreaciju starije populacije, trim staze, rekreacijsko penjanje, dječja igrališta, jedno od prirodnih materijala a drugo s igračkama najboljeg švedskog proizvođača prilagođenih djeci s posebnim potrebama, markirane staze za šetnju, izložbeni prostor s arheološkim eksponatima, itd.

Studija je tada pokazala kako postojeći tucanik nije pogodan za invalidska i dječja kolica, pa je predviđena nova podloga, a posebno je bio zapažen zabrinjavajući podatak kako većina stabala spada u 4. i 5. kategoriju potencijalne opasnosti što znači kako je nužno mijenjati ih.

Studija je otvorila pitanje, treba li vratiti fontanu s Pila na izvorno mjesto za koje je rađena, a to je ulaz u park Gradac.

Te, 2009. godine najavljeno je kako će projekt krajobraznog uređenja parka biti apliciran za bespovratnu novčanu pomoć iz IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Crna Gora.

Gradonačelnik Mato Franković predlaže dubrovačkim vijećnicima da u ovo novo posebno povjerenstvo imenuju njegovu zamjenicu Orlandu Tokić, savjetnicu Olgu Muratti i pročelnicu za prostorno planiranje Jelenu Lončarić.
 

28. travanj 2024 11:12