StoryEditorOCM
DubrovnikNa snagu stupio novi Pravilnik Zakona o cestama

Ovo je totalno ludilo, pazite sad: sanitetski prijevoz odsad će vas iz Dubrovnika do zagrebačkih bolnica truckati starim putem, pa tko osta‘ - osta‘...

Piše L.V.
1. veljače 2024. - 17:14

"Od danas, 1. veljače, vozila sanitetskog prijevoza su obvezna plaćati cestarinu na autoputu (do danas su bila oslobođena istog). Taj novonastali trošak nije uvršten u nadoknadu sredstava sanitetskog prijevoza iz HZZO, te će se ubuduće pacijenti voziti cestama na kojima se ne naplaćuje cestarina (tzv. ‘starim putem‘ Dubrovnik - Sinj - Knin - Gračac - Karlovac - Zagreb; Dubrovnik - Split - Rijeka - jadranskom cestom i slično).

Ukoliko naručitelj prijevoza (hitnog) inzistira prijevozu putem autoceste, morat će snositi trošak cestarine. Obzirom na navedeno, do konačnog rješenja novonastale situacije, obavještavamo vas o budućem vršenju sanitetskog prijevoza" - stoji u dopisu Doma zdravlja Dubrovnik poslanog Općoj bolnici Dubrovnik, s potpisom ravnatelja DZ Branka Bazdana.

Skoro pa da ne vjerujemo što smo pročitali, radi se o sanitetskom prijevozu iz ustanove u ustanovu, a dopis je objavio Hssms-mt Sestrinski sindikat Dubrovnik na svojoj Facebook stranici. Dom zdravlja Dubrovnik također je objavio i dopis odluke Hrvatskih autocesta u kojima je vidljivo kako će se sanitetskom prijevozu odsad naplaćivati cestarina te da više nisu, prema novom Pravilniku, vozila s pravom prednosti prolaska.

-90 posto hitnih prijevoza iz ustanove u ustanovu iz naših krajeva, iz grada u grad, obavljaju vozila Sanitetskog prijevoza, a ne Hitne medicinske pomoći, jer hitne ne voze iz grada u grad. To je otprilike nekih 5 do 6 tisuća eura mjesečno, a da bih mogao isplatiti plaće svojim djelatnicima, Dom zdravlja više to ne može priuštiti. Poslao sam ja i prijedlog ministarstvu za javno savjetovanje da se ove stvari riješe, nitko nije reagirao. HAC je donio ovu odluku i mi se ne možemo drugačije nositi s ovim nego naplatom." - govori ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan.

Uspjeli su, dodaje, s Općom bolnicom Dubrovnik dogovoriti da prijevoze iz ustanove u ustanovu plaća dubrovačka bolnica, a za prijevoze iz kuće do ustanove slijedi ili vožnja duljim putem ili plaćanje 47,60 eura u jednom smjeru.

-Zasad smo uspjeli dogovoriti ovo, razgovaramo i s Hitnom, da preuzmu naše ENC-ove, ali Dom zdravlja zasad jednostavno ne može drugačije" - dodaje Bazdan.

Poslali smo upit i Hrvatskim autocestama da nam objasne odakle ova odluka te je li ona konačna ili privremena.

- Temeljem članka 89.a Zakona o cestama vozila MUP-a, vozila ministarstva obrane i oružanih snaga, vatrogasna vozila, hitna pomoć, vozila gorske službe spašavanja te vozila carine ne plaćaju korištenje autoceste, ali pravo na besplatan prolazak ostvaruju isključivo korištenjem ENC uređaja za vozila registrirana U RH. Operativna primjena ove odredbe Zakona započela je s 1.2.2024. godine, danom stupanja na snagu Pravilnika o vizualnom identitetu, posebnim oznakama vozila i evidentiranju prolazaka autocestama i objektima s naplatom cestarine." - kažu iz Hrvatskih autocesta. Samo poštuju Zakon o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnik čija primjena mora početi s današnjim danom.

Dotad, ili spravite takujine ili budite spremni truckati se starim putem i držati fige da vas ne zamete u snijegu i da vam se od dugog puta do bolničke ustanove ništa ozbiljno ne dogodi.

28. travanj 2024 01:38