StoryEditorOCM
DubrovnikUMRLA u 89. godini

Ovako je govorila naša čuvena psihologinja: "Kao netko tko je 30 godina ljetovao u Trstenom i ljubim taj Grad, čini mi se da će se raspasti"

Piše Silvia Rudinović
18. ožujka 2024. - 10:00

"Kad gledam iz Zagreba, kao netko tko je 30 godina ljetovao u Trstenom i ljubim taj Grad, čini mi se da će se raspasti pod nogama turista s kruzera", prije osam godinaza Dubrovački vjesnik izjavila je Mirjana Krizmanić, ugledna psihologinja, utemeljiteljica Katedre za kliničku psihologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i autorica više knjiga iz područja psihologije i samopomoći. Mirjana Krizmanić preminula je u nedjelju ujutro u 89. godini, objavilo je Hrvatsko psihološko društvo.

image

mirjana krizmanic

/Slobodna Dalmacija

Povijesni gradovi i muzeji, a Dubrovnik je, kaže Krizmanić živi muzej, ograničavaju broj posjetitelja kako bi se zaštitili i vrijeme je da i Dubrovnik to primijeni. Komentirala je tadašnju odluku gradske uprave da se uvedu kazne za ‘golaće‘ u povijesnoj jezgri. Zbog čega u vulgariziranoj stvarnosti jedino i samo bodu oči (polu)obnažene djevojke i mladići gologa torza? 

"To s povijesnom jezgrom nema nikakve veze. Odluka bi trebala vrijediti svugdje, pa i u Zagrebu. Osobno me ne smeta golotinja, i sama sam išla na plaže za golaće, naturalističke ili kako se već zovu. Dakle, ne govorim to iz moralnih, koliko iz razloga dobrog ukusa. Mislim da je neukusno i mislim čak da nije isto, je li se razgolitila skladno građena osoba ili netko kome vise kobasice do koljena; koji nije za to kriv i to nije vrijednost čovjeka, ali svejedno. To vrijeđa dobar ukus, nije samo pitanje ćudoređa. Oblačimo se, ne samo da bi nam bilo toplo, nego i da prikrijemo neke svoje nedostatke. Ima tu više od samog ćudoređa, ne bismo trebali vrijeđati tuđi osjećaj za lijepo. I zato bih ja zabranila golotinju", komentirala je Krizmanić.

27. travanj 2024 10:27