StoryEditorOCM
DubrovnikBIVŠA ZLATNA KOKA|

OSTATCI NEKAD BOGATE UTD RAGUSE: Grad postao većinski vlasnik elitne kavane Dubravka i restorana Mimoza koje će i dalje rentat za istu namjenu!

Piše Gabrijela Bijelić
12. veljače 2021. - 07:20

Dva kultna ugostiteljska objekta, kavana Dubravka i restoran Mimoza, ostaju pod okriljem Grada, a neće im se mijenjati ni namjena. Nakon Facebook objave u kojoj je gradonačelnik Mato Franković netom podsjetio na nastojanja Grada da ključne nekretnine zadrži u svom vlasništvu, iz gradske uprave potvrdili su kako su na natječaju Ministarstva državne imovine još 2019. kupili paket dionica UTD Raguse u vrijednosti od 16,978 milijuna kuna:

-Na taj način Grad Dubrovnik postao je vlasnik 79 posto dionica ovog društva. Ovom su se kupoprodajom vrijedne nekretnine poput Dubravke na Brsaljama i Mimoze vratile u vlasništvo grada Dubrovnika. Namjena navedenih nekretnina u ovom trenutku ostaje ista kakva je i dosad bila, dakle ugostiteljskog karaktera – istaknuli su iz dubrovačke gradske uprave na temu okrupnjavanja gradskog portfelja nekretnina. A nekretnine UTD Ragusa u prošlosti su bile ogledni primjer nesavjesnog i 'ad hoc' ponašanja prema vlasništvu koje, dakako, nije u razini povijesnih znamenitosti poput gradskih zidina o čijem se gospodarenju (i koncesioniranju) ovih dana navelike priča, ali itekako zaslužuju respekt.

Nekad imali 250 i više radnika

Priča o posljednjim desetljećima UTD Ragusa nije novost. Nekadašnji ugostiteljski div, jednom već u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika, u prošlosti je u portfelju imao niz atraktivnih prostora u povijesnoj jezgri i kontaktnim zonama.

Grad Dubrovnik je 2007. godine preuzeo većinski paket dionica tada prezadužene tvrtke koja se od 16 objekata u vlasništvu 1999. papirnato do danas zadržala tek dva ureda u zgradi Pentagona. Ostali su joj i gore spomenuti 'krunski dragulji', restoran Mimoza, kao i kavana Dubravka na Pilama.

image
Restoran Mimoza
Cropix

Mliječni restoran, Laura pod lozom, Tenis, bife Orlando...mnogi kultni predratni ugostiteljski objekti djelovali su nekoć pod okriljem UTD-a koji je još 1991. zapošljavao više od 250 ljudi. U vlasništvu je uz devet restorana, društvo u najboljim danima imalo i hotel D kategorije, također nazvan Dubravka, danas poznat kao Hotel Pucić Palace kod zelene place u zidinama. Raspolagali su i s četiri kavane, noćnim barom, devet buffeta i dvije pizzerije, prodavaonicom, pekarom, slastičarnicom, čak i sladoledarnicom. Od atraktivnih nekretnina UTD Ragusa je zbog dubioza s vremenom ostala bez Labirint bara koji je 2003. prepušten u dugoročni najam tvrtki Tifon vlasnika generala Ivana Čermaka i njegova sina Hrvoja. Dvije godina kasnije, izgubili su i Gradsku kavanu koju je na javnom natječaju 2005. gradska uprava iznajmila ugostitelju Maru Hajdarhodžiću.

Otkupili 53 posto od države

Država nekadašnjoj perjanici dubrovačkog ugostiteljstva nikad nije otpisala kredite zbog ratne štete, te je Grad Dubrovnik svojedobno kao većinski vlasnik pristao da u ime potraživanja Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka država upiše većinsko vlasništvo nad tvrtkom.

Čingrija i Bunić-Kaboga

Još su neke nekretnine predmet interesa aktualne dubrovačke gradske uprave. Grad Dubrovnik je u zemljišnim knjigama Općinskog suda upisan kao vlasnik poslovnog prostora na adresi Gundulićeva poljana 2 (ex Zagrebačka banka) i kompleksa Vile Čingrije, a ljetnikovca Bunić-Caboga u odgovarajućem suvlasničkom udjelu, iz čega je, ističu iz dubrovačke gradske uprave, razvidno da su za navedene nekretnine riješeni imovinsko-pravni odnosi. Vila Čingrija je, podsjetimo, 'rezervirana' kao sjedište Centra kompetencija za izobrazbu budućih ugostitelja i hotelijera, ljetnikovac Bunić-Caboga ima i imat će kulturnu namjenu...

Prvi put je mogućnost otkupa državnog udjela kojim bi Grad ponovno stekao većinski paket okljaštenog UTD-a, odnosno onog što je od njega ostalo, spomenuta za mandata sada već bivšeg ministra državne imovine Gorana Marića. Administracija Mata Frankovića u to je vrijeme počela razmatrati mogućnosti i uvjete kupnje nešto više od 53 posto dionica u vlasništvu RH, tada ponuđene po početnoj cijeni od gotovo 17 milijuna kuna. Grad Dubrovnik od ranije je bio vlasnik nešto više od 26 posto dionica, te mu se, osobito u godinama procvata turizma i pojačanog pritiska zakupitelja, prilika za otkup Mimoze i Dubravke učinila kao mudar poslovni potez. Kad pandemija jednom prođe, te nekretnine neće ostati izvan kontrole.

Direktor i jedini volonter

Na web popisu gradskih komunalnih i trgovačkih društava nalazi se i Ugostiteljsko-turističko društvo Ragusa d.d. Piše kako je registrirana na adresi Branitelja Dubrovnika 7, a kao direktor joj je naveden Igor Jurišić, Lozica. Osnovna djelatnost joj je iznajmljivanje i upravljanje vlastitim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup. UTD Ragusa d.d., kažu, nema sistematizaciju radnih mjesta ni ustrojstvenih jedinica jer nema zaposlenika, a Direktor svoj posao obavlja volonterski. - Radno vrijeme Društva je svaki radni dan od ponedjeljaka do petka u vremenu od 7 do 15 sati. Radno vrijeme za prijem stranaka radnim danima od 10.00 do 12.00 sati. Skraćeno se tvrtka naziva UTD RAGUSA d.d. Temeljni kapital Društva je 92.737.800,00 kuna. Broj dionica: 309.126 nominalnog iznosa jedne dionice 300 kuna, piše među ostalim na UTD-ovoj staranici 'O nama'

07. svibanj 2024 14:45