StoryEditorOCM
DubrovnikZATVARANJE SKOČIBUHE

Oglasio se Grad Dubrovnik: Država nam najprije mora prepustiti ljetnikovac, da ga obnovimo

Piše Maja Rilović Koprivec
8. listopada 2021. - 08:25

Renesansni ljetnikovac Stjepović-Skočibuha na Boninovu koji je krajem rujna zatvoren zbog opasnosti od urušavanja još će se načekati do obnove koja bi mu eventualno vratila stari sjaj. Razlog tome neriješeni su imovinsko pravni odnosi o čemu je već ranije za Dubrovački vjesnik govorila ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Jelena Bogdanović koja u suradnji s gradskom upravom pokušava naći prostor u koji će smjestiti pola milijuna jedinica knjižničke građe. Danas se oglasio i Grad Dubrovnik koji je od države tražio da mu dvorac na Boninovu preda u vlasništvo mada je godinama znatno oštećen.

Ljetnikovac Skočibuha je naime zatvoren zbog opasnosti urušavanja stropa prvog kata u kojem je rupa od granate, kojom je ljetnikovac pogođen u granatiranju Dubrovnika 1992. godine. Ljetnikovac je tada pretrpio pet direktnih pogodaka, a prethodno je i naknadno narušen potresima. Država do sada nije pokazala namjeru obnoviti ljetnikovac, a "da bi se moglo krenuti u postupak cjelovite obnove, ali i omogućiti financiranje obnove putem europskih sredstava, potrebno je prethodno riješiti imovinsko-pravne odnose", ističu iz Grada Dubrovnika.

- Vlasnički odnosi trenutačno su takvi da je još u tijeku postupak kojim se oni rješavaju. Naime, tek prije par godina Država je omogućila da jedinice lokalne samouprave podnesu zahtjev za predaju u vlasništvo objekata koji su u funkciji javnog interesa, poput knjižnica, muzeja i slično. Grad je započeo s tim postupcima, u koje je uključen i ljetnikovac Skočibuha – odgovaraju iz Grada Dubrovnika o sudbini ljetnikovca obitelji Stjepović na Boninovu.

03. lipanj 2024 15:15