StoryEditorOCM
DubrovnikNA DUBROVAČKOM SUDU

Odvjetnici i suci o štrajku: Podržavamo ih jer su potplaćeni, ali kada je riječ o ostavinskim ili brakorazvodnim parnicama, stranke su doista u agoniji!

Piše Ahmet Kalajdžić
6. lipnja 2023. - 20:13

Već dva dana na dubrovačkom sudu  traje štrajk pravosudnih službenika i zaposlenika. Jednako kao i nedavni štrajk sudaca, na učinkovitost će pravosuđa djelovati i ovaj štrajk. Koliko je štrajk poremetio rad suda, zakoplicirao život stranaka, pitali smo suce i odvjetnike. 

image

odvjetnik Bojan Lujak

Ahmet Kalajdžić/

-Štrajk podržavam jer nam je svima u interesu da imamo dobro plaćeno i neovisno sudstvo, kako suce tako i službenike koji s njima rade, a dosad već imam nekoliko odgođenih rasprava. Unatoč štrajku neka su ročišta i održana, a to je nešto što svaki sudac procjenjuje je li konkretni predmet hitan i ne trpi odgodu. Sud inače nije poznat po brzini te smo navikli na odgode od tjedan-dva, ali se posao samo kumulira. I odvjetnicima je u interesu da imamo neovisan, efikasan, samostalan i sud koji će biti zadovoljan materijalnim uvjetima jer kad ovisite o plaći, ovisite o državi. S druge strane nisu u pitanju samo plaće nego i prostora: vidite kao ni sama zgrada nije u dobrom stanju, godinama se govori o dogradnji kata, neki predmeti su ipak prioritetni, postoji mjesto za lift kojeg nema te su invalidne osobe u još težem položaju, a to sve govori o odnosu prema pravosuđu. ”Plombe” (zabilježbe) možemo i elektronski dostaviti, ali dok su suci bili u štrajku sud je radio ali još manje može raditi kad su u štrajku sudski službenici koji će otipkati i predmete unijeti. Tek je drugi dan i još se ne može ništa reći koliko će utjecati na naš rad- rekao je odvjetnik Bojan Lujak.

image

predsjednik Odvjetničkog zbora Dubroivnik, odvjetnik Ognjen Dabelić

Ahmet Kalajdžić/

-Kao i onda kad suci nisu obavljali svoju dužnost, nama je odvjetnicima najteže kad ni na dan rasprave ne znamo hoće li biti održana ili ne. Jedine informacije koje i mi imamo su one iz medija i ništa više. Obzirom na ozbiljnost onog što se obavlja na sudovima, moj osobni dojam je kako se trebalo imati više takta sa svih strana i u pripremi štrajka te bolje organizirati kako bi i stranke bile u boljoj poziciji. Najveći problem stranaka je što ni ako su pozvani kao svjedoci, na sam dan rasprave ne znaju trebaju li ići. Sve se moglo bolje iskomunicirati, ali su legitimna prava zaposlenika da štrajkom pokušaju ostvariti bolju materijalnu situaciju- kaže predsjednik dubrovačkog Odvjetničkog zbora Ognjen Dabelić i na opasku da se zabilježbe mogu postaviti elektronski, ali da se agonija stranaka produžava ako je riječ o ostavini ili brakorazvodnim te sporovima iz obiteljskog nasilja i segmenta prava djece, dodaje:- Svi sporovi vezani uz bračne odnose trebali bi biti hitni postupci. Znam da su se i te rasprave odgađale kad suci nisu radili, a sigurno da ni ovo neće dobro djelovati jer u državu kojoj imamo jako velike probleme s predmetima koji imaju određeni vijek trajanja, ovo neće dobro odjeknuti.

image

Zbog štrajka je blokiran rad dubrovačke Palače pravde

Ahmet Kalajdžić/

Puno posla, malo para

Djelatnici koji su u štrajku, nisu samo daktilografkinje koje pišu sudske odluke, zapisnike i dopise što je uobičajena predodžba javnosti o tim službenicima. Oni prepisuju i zapisnike sastavljene izvan sudske zgrade, upisuju dokumente u računalni sustav, obavljaju sve administrativne poslove za spise sudskog vijeća i suca pojedinca. Ulažu podneske i dostavnice u spis te lijepe i uvezuju te spise, označuju ih i vode evidenciju kao i statistiku predmeta, pregledavaju priručni arhiv i kalendare, skrbe o urednom rasporedu predmeta po redoslijedu rada, oznakama i brojevima, šalju pozive za ročišta, tužbe i žalbe te podneske na odgovor, a skrbe i o pravovremenoj naplati pristojbi i drugih troškova po naredbi suca. Ti službenici potpisuju i točnost otpravninama sudskih odluka, redovito ili po naredbi suca skrbe o otpremi sudskih odluka, a uz sve to pripremaju predmete za otpremu na drugostupanjski sud povodom uloženih svih vrsta pravnih lijekova. I ne ulazeći u prava i razinu odgovornosti, sve to rade za plaću koja je u startu, u odnosu na službenike u lokalnoj upravi, manja za oko 24 posto!

image

odvjetnik Dubravko Arapović

Ahmet Kalajdžić/

-Smatram da su službenici potplaćeni i mislim da bi, zbog činjenice da rade dosta odgovorni posao, trebalo prihvatiti njihove zahtjeve i udovoljiti zahtjevu za povećanje doista malih plaća. Ali, zbog činjenice neodržavanja ročišta i što sudovi uopće neće raditi trpe svi: i stranke i odvjetnička društva. Vidjet ćemo što će se dalje događati- ističe odvjetnik Dubravko Arapović, inače specijaliziran za trgovačko pravo te u svezi posljedica štrajka na segment likvidacija i stečajeva trgovačkih društava, a što se odnosi na sudbine stotina zaposlenika i tisuće članova njihovih obitelji, dodaje:- To je samo produžetak agonije a stvari se neće riješiti nego samo produljiti rokovi za predmete koji npr. već trebali biti riješeni, posebno u predmetima koji traju već godinama. Rokovi za izjavu žalbe ili tužbe ostaju, ali stvari koje su u tijeku rješavat će se kasnije.

image

odvjetnik Tomo Šoletić

Ahmet Kalajdžić/

-Koliko mi je poznato, u Dubrovniku se jedino vode rasprave u hitnim predmetima a iz,mog dijela posla to su, zasad, jedino istražni zatvori gdje se rasprave i ročišta nesmetano odvijaju, a po mojem saznanju su sve druge aktivnosti suda trenutno u štrajku. Plaće pravosudnih službenika i namještenika u pravosuđu su zaista male- naglašava odvjetnik Tomo Šoletić.

image

Glasnogovornik Općinskog suda u Dubrovniku, sudac Vlaho Bošković

Ahmet Kalajdžić/

-Mogu potvrditi da svi službenici i namještenici Općinskog suda sudjeluju u štrajku. Jučer je većina rasprava bila odgođena, te se radi samo na hitnim predmetima na kojima strankama može nastati nenadoknadiva šteta kao npr. rad u pritvorskim kaznenim predmetima, obiteljskim predmetima koji se odnose na prava djece, a u parničnim predmetima radi se na privremenim mjerama, dok Zemljišno-knjižni odjel rješava samo hipoteke te zaprima predmete i upisuje plombe na zemljišno-knjižne izvatke. Sudovi ne mogu funkcionirati bez službenika i namještenika, što se pokazalo i u ovom štrajku. Glede plaća mogu potvrditi da smo zbog njih godinama imali problema s zapošljavanjem i nadamo se da će im se imovinsko stanje značajno poboljšati kako bi u budućnosti sud funkcionirao bez tih problema- rekao nam je glasnogovornik Općinskog suda u Dubrovniku, sudac Vlaho Bošković i napomenuvši kako većina hrvatskih sudaca podržava zaposlenike u ostvarenju materijalnih prava jer su svi svjesni kako je to način puno boljeg funkcioniranja sudova, dodao:- Posao sudskog zapisničara se u najmanjem dijelu svodi na pisanje zapisnika na sudskim raspravama bez obzira na naziv radnog mjesta. Odnosno taj posao se u najvećem dijelu svodi na organizaciju rada cjelokupne referade suca u smislu pravovremene komunikacije sa sudionicima postupka, tijelima s kojima sud surađuje te pravovremene pripreme predmeta za suđenja, pa bi se laički moglo reći da taj posao više odgovara poslu poslovne tajnice.

image

glasnogovornik Županijskog suda u Dubrovniku, istražni sudac Pero Miloglav

Ahmet Kalajdžić/

-Istražni odjel i dalje radi žurne stvari: to su stvari suca istrage gdje su okrivljenici u istražnom zatvoru i tu se redovito odlučuje o produljenju ili ukidanju istražnog zatvora te ispitivanju svjedoka i dokaznim ročištima. Jednako hitno postupamo i u drugim predmetima koji nisu predmeti istražnog zatvora nego se radi o nasilju u obitelji ili pravima te zaštiti djece i maloljetnika. Glede predmeta koji nisu nadležnost suca istrage, rasprave se održavaju ako se odnose na okrivljenike koji su u istražnom zatvoru ili su djela počinjena na štetu djece i supružnika ili izvanbračni partneri. Bez obzira jesu li okrivljenici u istražnom zatvoru, kad dođe prijedlog za održavanje dokaznog ročišta, mi ih održavamo kad se radi o svim vrstama kaznenim djelima spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta kaznenim djelima protiv obitelji, braka i djece- rekao nam je glasnogovornik Županijskog suda u Dubrovniku, istražni sudac Pero Miloglav.

Plaća s 39 godina staža samo 849 eura!

 

-Svi članovi SDLSN Republike Hrvatske koji su zaposleni na Općinskom sudu u Dubrovniku, te SS Korčula i Trgovačkom sudu u Dubrovniku koji nam se djelomično pridružio s članovima, sudjeluju u štrajku, dok imamo potporu svih sudaca dubrovačkog Općinskog suda- ističe sindikalna povjerenica dubrovačke Podružnice zaposlenika u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu Vesna Krkić koja je na naš novinarski upit o visini plaća sudskih službenika pri Općinskom sudu u Dubrovniku kao jednom od slikovitijih pokazatelja materijalnog stanja zaposlenika, istakla:- Administrativni referent- sudski zapisničar s 8 godina radnog staža ostvaruje neto plaću od 696,36 eura (odnosno 5.246,72 kuna), dok administrativni referent – sudski zapisničar s 39 godine radnog staža ostvaruje neto plaći u iznosu od 849,32 eura (6.399,20 kuna). Koeficijent za obračun plaće iznosi 0,990 te ih Vlada Republike Hrvatske određuje uredbom. Ne možemo se očitovati o tome koliki su koeficijenti za obračun plaća u sličnim radnim mjestima jedinica lokalne samouprave, ali se sukladno odredbi Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koeficijenti za obračun plaća službenika i namještenika u jedinicama lokalne samouprave svakako određuju unutar raspona koeficijenata od 1,00 do 6,00 dok se (sukladno odredbi istog zakona) osnovica i koeficijenti za obračun plaća određuju kolektivnim ugovorom ili odlukama župana, gradonačelnika i općinskog načelnika.

26. travanj 2024 12:09