StoryEditorOCM
DubrovnikZajednica tehničke kulture

Održan osmi po redu Robo.Du Day. Evo kako proteklo dvadeset raznovrsnih radionica

Piše dv
20. studenog 2023. - 09:35

Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika održala je osmi po redu Robo.Du Days od 15. do 19. studenog u Centru za mlade Dubrovnik, u sklopu obilježavanja Europskog tjedna robotike. Program je bio ispunjen s 20 raznovrsnih radionica za sve dobne skupine te natjecanjima u VR igrama. U programskim aktivnostima sudjelovalo je 244 polaznika, a većina njih pohađala je i više od jedne radionice. Na radionicama su razvijali tehničke vještine, kreativnost, logičko razmišljanje i motoričke sposobnosti, a sve to uz puno zabave.

Osim Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika, Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, Informatičkog kluba Futura i Sveučilišta u Dubrovniku koji sudjeluju u provedbi radionica, bili su prisutni i gostujući predavači. Ivela Matičević i Katarina Nardelli iz Kulturno-zabavne, ekološke i sportske udruga “Kurenat“ održale su radionice „Robomiševi i robopčelice“. Zvonimir Lapov-Padovan iz Hrvatske zajednice tehničke kulture vodio je radionice lemljenja svjetlećih čudovišta te prezentacijske radionice LEGO robotike. Radionicu LEGO Spike održao je tajnik Hrvatskog robotičkog saveza Željko Krnjajić.

U raznovrsnom i ispunjenom programu polaznici su tako programirali bez korištenja ekrana, dajući naredbe robotima pomoću tipki na robotu ili slažući stazu od pločica prema kojima se on kreće. Izrađivali su 2D i 3D predmete pomoću 3D olovke. Na primjeru elektromakete naučlili su kako se proizvodi električna struja u elektranama i kako struja dolazi do naših kuća. Izrađivali su i prijenosnu igraću konzolu, slagali robote i druge građevine od kockica te motorizirane modele od kockica. Na VR natjecanju, noseći naočale za virtualnu stvarnost igrali su igru u parovima i pokušavali osvojiti najviše bodova, a pobjednici su na kraju i nagrađeni. Učili su i programirati u Scratchu, i uz zanimljive primjerke Teslinih izuma naučili princip rada levitacije, igrali su se platformama koje su upravljane žiroskopom te programirali izradu crteža na spirografu.

04. svibanj 2024 18:51